Ремонтът, обзавеждането и декорът на банята е една от най-важните дизайнерски задачи, които някога ще трябва да правите в дома си. Причината е, че това иначе малко помещение е много трудоемко за ремонт, изисква се много специализирана и мръсна работа. И не на последно място – ремонтът на банята е скъп. Колкото и изгодно да намерите материалите, често крайната сума, която инвестираме се оказва много по–голяма, отколкото сме си мислили. Затова, когато правим банята, трябва да обмислим до последния детайл всичко – от цветовете, през материалите, до декора. Банята е място за всички членове на семейството, по няколко пъти на ден, така че планирайте предварително визията, която работи за Вас и Вашия начин на живот.

А какво ще кажете за една по-различна баня? Защо не избягате от традиционните плочки и не заложите на нещо иновативно, ексцентрично, необичайно и със сигурност – впечатляващо. Като тапети за баня. Тапетът се завръща на сцената на интериорния дизайн и има добра причина за това. И въпреки че сме по-свикнали да мислим за това като елемент на дизайна в нашите спални и дневни, има много начини да използваме тапети и в баня.

И говорейки за декора, тук възможностите са безкрайно много – от рустик стил, през скандинавска изтънченост, до ултрамодерно излъчване с последните технологични решения.

Как да включим тапети за баня към декора

Ако досега не сте мислили да включите тапети за баня към декора, ето няколко опции, от които може да се възползвате:

Тапети за баня само на една стена

Тук важат същите правила, както във всяка друга стая. Можете да покриете цялата стая или само една стена (акцентна стена), която ще бъде фокусна точка на цялото пространство. И двата варианта работят, но все пак е по-добра опция да изберете само една.

Водоустойчиви тапети за баня

Тапетът за баня може да създаде проблеми, тъй като влагата лесно ще причини отлепване, колкото и качествени лепила да използвате. Все пак, ако решите да сложите тапети в цялата баня или особено зоната до мивката и ваната, изберете водоустойчив модел, специално разработени за зони с висока влажност. Ако Вашата баня е добре вентилирана и не е много влажна, стандартният тапет ще се впише също.

Други тънкости за декор за баня с тапети

Ако банята е в съчетание с тоалетна, може да използвате тапет, за да отделите визуално мястото.

Ако банята има две зони – за него и нея, експериментирайте с цветове и шарки, за да ги отделите визуално.

За да добавите личен почерк в банята, помислете тапет около огледало, прозорец или врата.

Малко парче, стилно поставен над тоалетната или на някоя стена, може да се превърне и в арт произведение.