Таванското помещение е може би едно от най-пренебрегваните у дома, но всъщност то крие огромен потенциал, ако успеете да съчетаете красивите и практични идеи за таванско помещение в едно цяло. Това компактно пространство често има странна геометрия, която ако се организира според Вашите нужди ще Ви осигури повече удобство и уют, както и допълнително място за дрехи или вещи.

Обзавеждане на таван

Ограничените размери на таванското помещение означават, че не бива да прекалявате с обзавеждането, а вместо това да заложите на подбрани и многофункционални мебели, съчетани с изискванията и нуждите Ви. За обзавеждането на тавана за предпочитане е да изберете светли тонове, които ще създадат оптичната илюзия за повече простор. Съчетайте ги с подходящи осветителни тела, разположени както във високите, така и в скосените части на тавана, за да си осигурите максимална осветеност и удобство.

Неправилните форми на помещението налагат някои ограничения в обзавеждането, но от друга страна могат да са предпоставка за оригинални и създадени специално за него мебели.  Скосените греди на тавана пък, лесно могат да се превърнат от дефект в ефект. Подчертайте ги с по-тъмни багри, които приятно ще контрастират със светлите стени и ще образуват загадъчни сенки по тавана.

Идеи за преустройство на таван

Съществуват толкова много идеи за пеустройство на таван, трябва Ви само малко повече желание, свободно време и средства, за да превърнете Вашето до сега неизползвано таванско помещение в мечтаната детска стая, украсена с любимите приказни герои, или в стилен и спокоен работен офис с бюро и място за чертане, приятна трапезария за посрещане на гости или модерна всекидневна за вечерите със семейството. Ограниченията са само въпрос на въображение, а ако нямате нужда от допълнително жилищно помещение, лесно можете да превърнете таванското в просторен и функционален гардероб,оборудван с голямо огледало и подредени рафтове за дрехи и обувки, или зона за игри и забавления, с инсталирана маса за билярд, или игра на карти, а защо не и джаги.

Кът за четене на тавана

Ако обичате да четете и търсите спокойно и уединено място, кът за четене на таван е идеален вариант за Вас. Таванското помещение може да се превърне в идеалната библиотеко, като покрай скосените части на тавана спокойно ще разположите лавиците с любимите си книги, а мек диван и подходящо осветление ще ви предложат мечтаното уединение с тях след дългия работен ден.

Всъщност много малко са функциите, които вашето отдавна забравено таванско помещение не може да изпълнява. Няма как да го превърнете в градина, или баня, но всичко друго е възможно, стига да имате желание да запретнете ръкави. Просто изберете идеята, която най-много ви допада и започнете преобразяването му с изнасяне на натрупаните с годините вехтории.