Създаването на удобно и прохладно място в двора или на терасата не е лесна задача, особено, ако няма какво да пази сянка през горещите дни през лятото. Стилен подслон на открито без стени може да бъде перголата. Подбрали сме интересни идеи за пергола, с които не само ще преобразите двора или балкона, но и ще има къде да се разхлаждате през горещините.

Перголите създават красота и функция. Тези градински дворни конструкции

осигуряват място за сядане, сянка и комфорт извън дома ви.

Какви са подходящите материали за пергола

Има различни идеи за дизайн на пергола, които да съответстват на вашите нужди. Основна архитектурна структура на перлогата се състои от греди и стълбове и могат да бъдат прикрепени към къща или отделени от нея. Подходящите материали за пергола  могат да бъдат според вашата къща и двор.

Идеи за дървена пергола или пергола от ковано желязо

Ако се чудите дали да изберете дървена пергола или пергола от ковано желязо, то има идеи за разнообразни дървени и метални перлоги, които добре се съчетават с екстериора. Перголите са една от водещите тенденции на 2020 г. за модерна градина. Могат да бъдат изработени от масивно дърво като придават не само изискан стил, но може да се допълнят и с  модерни градински мебели и допълнителни функции, като камини, барбекю, вентилатори, осветителни и звукови системи.

Интересен вариант е да се съчетае светло и тъмно дърво, допълнено с естествени камъни или тухли. Друг стилен избор би бил вашата перлога да е от бяло дърво, което идеално да допълва къщата. А за най-добър и модерен ефект е да се съчетаят метал и дърво.

Изграждане на пергола за тераса

Ако терасата или балконът ви позволява може да помислите за изграждане на пергола за тераса. Изграждането на пергола за тераса може да бъде предизвикателен строителен проект в зависимост от избрания план, така че се уверете, че знаете нивото на уменията си, преди да започнете или се обърнете към професионалисти, които ще изградят уникален вид на вашия дом.

Аксесоарите за модерна пергола - покриване на пергола

Що се отнася до аксесоарите за модерна пергола, за покриване на перлога можете да използвате завеси, изработени от лека тъкан, лек плат за пергола, за да предпазите пространството и мебелите от силното слънце. Още по-привлекателено би станало, ако добавите удобен диван, декоративни възглавници, драперии и одеяла. Може да използвате интересни и ефектни лампички и полилеи за повече стил.

Как да използваме пергола за цветя

Растенията винаги могат да оживяват обикновената пергола. С начина, по който е проектирана, можете да окачите растения като глициния, жасмин, всички увивни растения, а може да закачите и саксии с различни цветя и красиви фенери. Това ще е красив дизайн, който би бил чудесно допълнение към всяко имущество.

Според вашия избран план за изграждане на пергола зависи дали ще бъде лесен или труден строителен проект , така че се уверете, че сте предвидили всичко, преди да започнете своите интересни идеи за пергола.