На пръв поглед изборът на цветове за вашия дом изглежда като задача за специалист по интериорен дизайн, но всъщност няма закономерности или строго определени правила. Върху изборът ви със сигурност влияят много фактори – естествената светлина в стаята, цветовете на мебелите, цялостния ефект, които търсите и много други.

Всичко е въпрос на вкус и фантазия, но ще ви предложим няколко идеи, които можете да взаимствате и доразвиете:

Комбиниране на цветовете

Първият вариант е да боядисате стените в същия цвят, като този на дивана. Например синият диван изглежда още по-впечатляващо на фона на стените в същия цвят, а резултатът е богата и наситена визия.

Допълнително може да постигнете интересен ефект като използвате същата техника, но вместо да използвате напълно еднакъв цвят, като този на дивана, да изберете такъв в няколко нюанса нагоре или надолу.

Ако не сте сигурни, че искате да уеднаквявате цветовете на дивана с тези на стената, но все пак търсите сходни елементи, можете просто да подчертаете цвета на стената с декоративни възглавнички в същите нюанси.

Спалнята е мястото, където трябва да се чувстваме добре, докато си почиваме и съответно е важно цветовете да са подходящи, а за допълнителен ефект, можете да ги комбинирате със спално бельо в подходяща разцвета, а ако търсите необичаен ефект – подходящи са контрастните комбинации.

Акцентиране върху стена

Ако не ви се занимава с боядисването на цялото пространство, остава възможността да акцентирате върху една единствена стена. Тази тенденция е широко разпространено при декорирането на спални, а изборът пада върху стената зад леглото, която е в различен от останалите цвят. Всъщност с добавянето на малко цвят може да постигнете уникален ефект на празно пространство.

В действителност, използването на стена в различен цвят е и един чудесен начин да внесете разнообразие и свежест в дома си и можете да го използвате не само в спалнята, а навсякъде, където ви подскаже въображението.

Импровизация

Като говорим за въображение, съветът ни е – импровизирайте! Освен, че е забавен и интересен начин да преобразите дома си, при импровизацията също има някой подробности, които е хубаво да знаете. Това не са правила, а по-скоро насоки, на които можете да се облегнете, за да постигнете максимално стилен ефект.

Ако решите да боядисате стените в два цвята, трябва да внимавате в подбора им. Например белият цвят да е основен, а за допълнителен да изберете някой, който ще си пасне с обзавеждането, или предназначението на самата стая.

Ако това все още ви се струва скучно, има и други варианти – например ивици. Освен, че внасят свежест, те имат и друго, скрито предназначение – когато използвате вертикални ивици в интериора на една стая, пространството изглежда по-високо, а хоризонталните го карат да изглежда по широко. Разбира се, ако се чувствате уверени в способностите си, можете да импровизирате и с ивиците, като ги заоблите от едната страна надолу или нагоре, за да постигнете допълнителен акцент.

Основна роля в избора на цветове за вашия дом играе въображението ви. Не се страхувайте да експериментирате и да бъдете себе си, защото това е вашия дом и той е отражение на вас самите – едно приятно и уютно място, където да се прибирате с удоволствие.