Зимата отстъпва ред на наближаващата пролет, а с нея идват и силните, пролетни бури. Сега е идеален момент, да огледате състоянието на Вашия имот и да се уверите, че сте добре подготвени. Всеки собственик на жилище е необходимо да има поне малко познания в това как да поправи улуците и водосточните тръби. Тъй като от тях зависи структурното състояние на Вашия дом, ние от Кърти Чисти Извозва решихме да Ви дадем малко повече информация, за това как да поправим улуците преди пролетта.

Оставяйки улуците на Вашата къща без надзор, рискувате териорията около тях да стане постоянно мокра, блатиста, да доведе до гниене на дървен материал, ако имате в близост, образуване на мухъл и плесен, заразяване с насекоми и много други главоболия.

Това, за което трябва да следите са влажни петна по стените и таваните, но имайте предвид, че влагата може да се разпространява в неочаквани посоки, така че първоначално причината може да не е очевидна. Ако забележите промяна на цвета на стените, ако вода започне да се събира около основата на Вашата къща, или започнете да намирате болтове за улуци или други фиксиращи елементи  – значи е дошло време за ремонт. Започнете от горната част на имота си и следвайте маршрута, по който дъждовната вода се стича надолу към земята. За да се предотвратят всички тези нарушения е необходимо улуците да са разположени правилно и да има достатъчно тръби, по които водата да се стича надолу.

От изключително голямо значение за здравината на Вашите улуци са фиксиращите скоби, които ги прикрепят към външните стени. Необходимо е да сте сигурни в тяхната издръжливост. Препоръчваме Ви на всеки метър или метър и половина улук, да поставите фиксираща скоба, за по-голяма сигурност. Ако няма подходящ наклон, водата няма да се стича надолу и натрупването на утайка може да причини преливане. По същия начин трябва да следите за натрупани листа и други отпадъци, които също могат да доведат до запушване на улуците. Друга потенциална слаба точка, както в улуците, така и в тръбите са ръждивите или липсващи болтове, които се явяват често виновник. За целта заменете всички липсващи, разхлабени или раздясали свързващи елементи и уплътнете фугите с уплътнител за улуци.

Ако все още не сте инспектирали улуците на Вашата къща сега е момента, ранната пролет е времето да изчистите листата и отломките, за да си спестите главоболията през топлите и приятните месеци.