Вие замисляли ли сте се, защо някои хора толкова обичат пъзели – събират и редят  хиляди разбъркани цветни парченца с огромно удоволствие?

Същото е и невероятното притегляне на мозайката, не загубила своята актуалност от много хилядолетия. Обърнете внимание, че с всяка година това изящно изкуство се усъвършенства, а хората като истински фанатици намират нови и нови приложения на мозаечните фрагменти и пана.

Тук ще споменем, че обикновената дребнокаменна черно-бяла мозайка в циментова основа, беше хит в строителството от близкото минало. Като геометричен цокъл отвън или стандартна настилка отвътре, тя все още се среща често в къщите по малките градчета и села у нас. Поради здравината и непретенциозната поддръжка, тя беше използвана масово в обществени сгради, в болници, домове и др. Днес много често се налага трудоемко и силово къртене на мозайка от този вид. Достатъчно втръснала ни в банята или по коридорите вкъщи, или в офиси, цехове, административни сгради, тя изисква уменията на специалисти по къртачни услуги, за да бъде отстранена. Но сега няма да говорим за този вид елементарна настилка, а за декоративните възможности на мозайката като изкуство, акцент или отличителен стил в модерния дом, ефектен елемент в бизнесцентрове, офиси, фирмени сгради и т.н.

Днес да се използват мозайки на приемлива цена не е трудно, а асортиментът им се разширява всеки ден.

Например, можете успешно да украсите дома си с керамична, стъклена, мраморна, минерална или дори ексцентрична артмозайка от натрошени разноцветни плочки гранитогрес или фаянс. Те са най-достъпният вариант за съвременния потребител. С помощта на стъклени или керамични мозаечни изображения се реализират най-разнообразни творчески фантазии. Мраморната мозайка винаги се асоциира с изтънчен вкус, разкош и във всички времена е била несъмнен атрибут на богатството във всички страни по света. Доколкото самият мрамор може да бъде класически бял, сив, черен или екзотично розов, ръждивочервен или тъмнозелен, мозаечните произведения могат да бъдат истинско произведение на изкуството и са впечатляващи с разнообразната си структура и цвят. В зависимост от вашите предпочитания, можете да използвате мозайка в качеството й на ефектен акцент по външни части на сградата, или като оригинално допълнение за декор в помещенията вътре. И в двата случая мозаечната керамика няма да остави равнодушен нито един от посетителите ви.

Някога разкошни мозайки, изработени от скъпоценни цветни минерали, добивани в далечни и екзотични страни, са украсявали стени, подове и сводове в дворци и храмове. Това било твърде скъпо удоволствие за простолюдието и говорело за богатството и властта на техния собственик

Заблуждавате се, ако мислите, че мащабните картинни мозайки са характерни само за страните от Азия, например за Индия или Китай.

Още в древните етруски и шумерски градове археолози откриват облицовки от цветна печена глина, подредени в геометрични фигури или реалистични цветни мозаечни картини по стени, подове и тавани. В богатите храмове на Египет, Вавилон и Персия, в Елада, Рим и Византия това изкуство е доведено до съвършенство. Всъщност и в Западна Европа, в нейните многочислени дворцови зали и катедрали  може да се открият прекрасни образци от мозаечното изкуство от Средновековието до днес. Сред най-известните шедьоври на древни мозайки може да споменем Нилската мозайка – разкошно пано от милиони малки части с общ размер приблизително 4 на 6 метра, с поразителна точност изобразяващо живота на древните египтяни. Не по-малко популярен образец на мозаечното изкуство е пано, на което е изобразена известната битка на Александър Македонски с персийските войски. Или етруските и минойски мозайки, разказващи за странен танц на млади мъже с разярени бикове.

Ако сте напълно уверени в творческите си възможности и искате на поразите околните със собствени идеи – действайте смело. За начало е достатъчно да се подготви подробен ескиз, да се определи размерът, типът мозайка и да се предостави цялата информация на майстора по мозаечно оформление. Ако не ви се занимава детайлно с разработката на такова пано, то опишете на специалиста приблизително направление – например тип персийския килим на пода в гостната, стенен фриз с гръцки геометрични или китайски флорални мотиви под тавана, или може би – стенна украса в ексцентричен западноевропейски абстрактен стил в модерната гостна или приемна. Особено ще впечатлите гостите на дома, ако стените или дъното на вашия басейн са украсени с картини от стъклена или фина керамична мозайка. Е, ако не ви се занимава толкова или търсите по-евтин вариант – вече има и имитация на мозайка от плочки за баня, басейн и др.