Съдомиялната машина е верен помощник на съвременната домакиня. Освен, че Ви спестява висенето пред мивката, тя е и значително по-икономична като разход на вода, а с новите препарати съдовете Ви стават буквално като нови, без никакво усилие. Ако все още нямате съдомиялна машина, значи може би е дошъл момента за тази важна покупка за дома. Не се притеснявайте за монтажа, тъй като той далеч не е толкова сложен, ако се спазват няколко прости правила. Ето ги и нашите съвети за монтаж на съдомиялна машина.

Разбира се когато говорим за съдомиялна машина, няма как просто да я извадите от кутията, да я включите в контакта и да започнете да я използвате. Ако нямате възможност да се възползвате от услугите на опитен специалист обаче, просто следвайте малкото ни ръководство и това ще Ви спести бъдещи главоболия.

Монтаж на съдомиялна машина

Първо, при избора на място, на което да монтирате съдомиялната машина, е добре да предвидите част от помещението, от която ще можете после лесно да я извадите, ако трябва нещо по нея да се ремонтира. Вграждането в кухненски шкаф, би било по-естетично, но значително ще затрудни бъдещото ѝ разместване. Съветваме Ви да изберете свободно стоящ уред, който лесно ще поставите близо до мивката, а това може да ви спести много грижи в бъдеще.

Къде да инсталираме съдомиялната машина

Като споменахме близостта до мивката, тук важен момент при инсталацията на съдомиялна машина е да осигурите възможността маркучите за чиста и мръсна вода да не се прегъват и лесно да достигат водопроводната и канализационна мрежа. Така няма да имате нужда от дълги меки връзки, податливи на проблеми и ще избегнете огъването на самите маркучи, което би причинило допълнително налягане и евентуално портичане или повреда. За да не се прегъва маркуча при оттичане на мръсната вода, бихте могли да използвате специалната пластмасова сгъвка, която лесно се захваща за него и осигурява плавна извивка, като същевременно го държи постоянно огънат към канала.

Друг много важен момент при процедурата по инсталиране на съдомиялна машина, както и при пералните е да не позволявате маркучите, ако са по-дълги, да се издигат твърде на високо ниво. Разбира се някои от по-скъпите модели съдомиялни машини са способни да работят дори и при по-голямо налягане, но повечето ще се повредят, ако маркучът надхвърли височината от 80 – 90 сантиметра. За да избегнете подобен проблем, погрижете се маркучът винаги да е на по-малка височина от горепосочената. Трябва да обърнете внимание също така и той да не се прегъва или притиска в опита да се задържи под определена височина.

Това са простите, но задължителни правила при инсталиране на съдомиялна машина, на които трябва да обърнете внимание при монтажа на новата си съдомиялна машина, а след това можете да се отдадете на приятна почивка, докато тя върши една от най-досадните работи вместо вас.