Всеки един от нас минава през живота си пред предизвикателството, наречено ремонт. Дали ще е основен, козметичен, дали е за заради това, че влизаме в ново жилище или искаме да обновим старото, причините са много. Но едно е ясно – ще има много къртене, чистене, носене на материали, ядове, свързани с майстори, с не спазени срокове, с бюджет, който надминава очакванията ни, надхвърлени разходи и какво ли още не.

И да, когато започваме ремонт няма спор, че никой не е застрахован от грешки – волни или неволни, заради незнание или неумение да направим нещо. Понякога обаче те могат да ни струват много скъпо – не само като пари, но и като конструктивни последствия.

Ех, ако някой можеше да ни каже какво да направим, за да ги избегнем. Ние от Кърти Чисти Извозва решихме все пак да съберем за Вас някои от най-често срещаните.

Не наемате добър изпълнител

Изборът на добър майстор е нещо като игра на руска ролетка. Никога не знаете какво да очаквате. Да, доверявате се на някой, който е правил ремонта на ваши познати, но се оказва, че при вас не работи добре. Или подписвате с фирма, но тя превишава многократно бюджета. Или пък намирате уж рекламиран майстор, който се появява само, когато той си реши. Сценариите са много. Затова подпишете договор и нека вътре да има всички клаузи, които ви притесняват. Ако трябва, говорете дори и с юрист, който да ви посъветва. Струва пари, но ще ви спести нерви и други разходи в дългосрочен пан. Важно е също да изберете изпълнителя, с когото може да се свързвате лесно с него, да отговаря на вашите въпроси, да ви изслушва и да ви излъчва сигурност.

Нямате цел

Обмислете много внимателни какво целите и следвайте плана си. Не се впускайте в ремонт, с идеята ще го измисля в процеса на работа. Няма такова нещо. Нито вие, нито майсторите ще знаете какво следва и какво трябва да се направи. Да, ремонтирате кухнята, но какво стои зад нея – ново оформление, по – различен дизайн? Това е свързано с евентуални конструктивни промени, което е много важно. Преди да започнете какъвто и да е ремонт, имайте план – къде, какво, кога, защо… Всяка стая трябва да си има някаква евентуална визия и да я следвате безапелационно.

Избирате красивото пред функционалното

Мечтаете за кухня, която да изглежда като корица на списание? Или баня с най –дизайнерските изпълнения? Всеки го иска, но дали си заслужава? Вземете предвид функционалността, тя трябва да е водеща. Най-важното е домът ви да е удобен и да е за вас, а не за някой, който живее в дом като от шаблон.

Не се възползвате от пространството

Преди да започнете ремонт помислите как използвате пространството. Има ли нещо, което не харесвате и искате да промените? Сега е моментът за това! Или Ви харесва, както е и желаете да запазите визията?

Пренебрегвате разрешителните

Няма да излъжем, ако кажем, че получаването на разрешително за конструктивни промени може да е игра на нерви и ходене по мъките. Те са загуба на време и допълнителен разход към вече разтегнатия, надминатия бюджет, но нека да мислим за безопасността на първо място. Освен това се замислете, ако един ден решите да продавате жилището си и ви трябват всички документи за конструктивните промени.

Не планирате неочакваното

Трябва да знаете при започването на ремонта, че нищо не върви по план – от грешка при поръчка или неочакван теч на покрива, до непредвидени проблеми, които се случват по време на строителството през цялото време. Трябва да сте готови да се справите с тях, защото това е единственият начин, по който вашият проект може да продължи напред.