Новини

Зам.-министър Деница Николова: Обособяването на Дунавски регион за планиране би допринесло най-много за устойчивостта и икономическото развитие на Северна България

12.03.2018

Обособяването на Дунавски регион за планиране би допринесло най-много за устойчивостта и икономическото развитие на Северна България. Това обяви във Враца заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, съобщава прессцентъра на МРРБ. В града днес тя проведе регионална дискусия за новите статистически райони в рамките на заседание на Регионалния съвет за развитие, председателствано от областния управител на Враца Малина Николова, с участието на областни управители, кметове на общини, заместник-министри, представители на научната общност, бизнеса и др.

“Целта ни е вариантите за ново райониране на страната да получат широка подкрепа като устойчиви модели, които ще дадат основа за по-добри политики на национално ниво и нова посока за развитие на регионите. Търсим възможности за промяна на подхода за регионална политика, така че тя да е водеща за развитие на регионите, а европейските средства да се адаптират спрямо нея и конкретния регион“, каза зам.-министър Николова. Според нея, бъдещият подход на регионална политика трябва да дефинира по такъв начин инвестициите, че да постига регионален ефект за развитие на икономиката и страната като цяло.  Зам.-министър Николова напомни, че новото статистическо райониране на страната се налага поради факта, че Северозападният регион за развитие вече не отговаря на основното изискване за район от ниво NUTS 2, тъй като населението му е под 800 хил. души. До 2 години под изискуемия минимум ще е и Северен централен район. „С новото райониране ще дадем хоризонт за регионалната политика в следващите 20-30 години, като целим регионите да обхващат области с обща специфика и проблематика, географски принцип и свързаност, без да се закриват или променят съществуващите административни единици“, каза Николова.

Заместник-министърът коментира, че за Северозападна България с най-много предимства са първият и вторият от трите предложени варианта от Междуведомствената работна група. Вариант 1 предвижда към съществуващия Северозападен регион да се добавят областите Велико Търново и Габрово. Вторият предлага включването на всички области от Северна България в Дунавски регион. Този вариант е с много добра устойчивост в дългосрочен план по отношение на населението и възможност за хоризонтални връзки на общините и областите. Той разглежда и потенциала на река Дунав като основен  фактор за икономическо развитие на Северна България. Третият вариант разглежда обедняване на съществуващите Северозападен и Югозападен район, като София се изключи и се обособи в отделен регион. Според заместник-министър Николова излизането на София ще обособи моноцентричен район за планиране. „Ще остане като регион, който се развива сам за себе си, ще се прекъснат хоризонталните връзки на столицата с останалите области. Ще се създаде дисбаланс, дори ще се попречи на възможностите за бизнес“, коментира тя.

Заместник-регионалният министър обърна внимание, че решението за новото райониране е ключово за европейските инвестиции след 2020 г. по отношение на кохезионната политика. „То е ключово и навременно по отношение на нуждата от защита на ресурс на национално ниво след 2020 г. и ще допринесе за финансиране на подхода за регионална политика“, обясни зам.-министър Николова.

Заместник-министърът отбеляза, че Северозападна България е във фокуса на правителството за развитие с политики и инвестиции. Тя даде пример, че само преди дни е взето решение за строителството на скоростния път с магистрални участъци Ботевград – Видин с инвестиция от 1.6 млрд. лв., която ще се реализира в следващите години.  Финансиране се осигурява и по всички възможни европейски програми, които се изпълняват в момента. Само по линия на Оперативна програма „Региони в растеж“  в Северозападна България МРРБ подкрепя 13 града. „Това, към което се стремим е да търсим по-добър начин и стратегия за развитие на региона, а една от тези посоки е промяната на обхвата на районите от ниво NUTS 2, като възможност за бъдещо определяне на посоката на инвестиции и финансиране. Трябва да постигнем териториално разделяне, отчитащо всички специфики на региона, за да има по-голям ефект от инвестициите, които правим“, обясни Николова.

вижте пълната статия

Имотите у нас да поскъпнали с до 8% миналата година

12.03.2018

Цените на имотите в цялата страна бележат плавен ръст от 6% до 8%. Това обясни пред БНТ Калоян Богданов, маркетинг мениджър в агенция за недвижими имоти, пише econ.bg.

“Генерално, през 2017 г. цените на имотите в страната вървяха нагоре с различен ръст между 6 и 8%. Ръстът се отчита в големите градове, докато в малките градове той е доста по-нисък. Заради спада на лихвите по кредитите търсенето на имоти се е увеличило”, поясни той.

По думите му като цяло лихвите по кредитите “са на едно ниско историческо ниво”. Така или иначе заплатите плавно вървят нагоре. На последно място, от години има интерес към големите градове, който води до много хора, които желаят да се установят там, заяви Богданов. Цените на наемите също вървят нагоре, подчерта той, особено на местата с аутсорсинг и IT компании. Повишаването на цените се дължи отчасти и на директните полети на нискотарифни компании до големите градове в България.

Цените на имотите във Варна се увеличават за последните три години, като средно за година скокът е с около 5%. Това пък показват данните на Националния статистически институт. Градът е сред петте в страната, в които се наблюдава ръст на реализираните сделки. Купувачите на имоти са предимно българи или сънародници, които живеят в чужбина и са решили да се приберат в родината си. Чужденците, предимно руснаци и англичани, също проявяват интерес към покупката на апартамент във Варна.

Семействата предпочитат да закупуват жилища тип ново строителство пред панелното. Специално за Варна търсенето на нов дом е във всички райони на града. “Най-голям е интересът на инвеститорите към апартаментите с една и две спални – двустайните и тристайните”, коментира Добромир Ганев от Национално сдружение Недвижими имоти пред БНТ 2. По думите му водещо при закупуването на имот е и неговата цена. За Варна разликата между центъра и крайните квартали може да бъде двойна. Цените варират от 400 евро в по-отдалечените квартали до 1500 евро в централната градска част.

Ганев съобщи и за лоша практика, която някои от брокерите използват, за да осъществят сделка. “Намаляват се цени на имоти без съгласието на собственика, за да може да излизат по-нагоре. Разбирате ли за какво говорим. Това даже може да бъде нарушение по Наказателния кодекс”, заяви той.

вижте пълната статия

Ясен е купувачът на банка „Виктория“

12.03.2018

Българо – американска търговска банка и “Инвестбанк” са получили предварителни одобрения за придобиването на Търговска банка “Виктория”, съобщиха от Българската народна банка. Оттам уточняват, че одобренията са направени във връзка със заявените намерения за сливане.

Това е част от процедурата по окончателната продажба на “Виктория”, която е дъщерна на фалиралата Корпоративна търговска банка. В началото на процедурата участниците бяха повече, но отпаднаха по време на отделните етапи.

вижте пълната статия

ЕИБ е отпуснала 299 млн. евро на България през 2017

12.03.2018

През 2017 г. Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/ е отпуснала на България финансиране в размер на 299 милиона евро, което представлява 0,59%. Това заяви вицепрезидентът на ЕИБ Вазил Худак, предаде БГНЕС.

Отпуснатото от ЕИБ финансиране е по-голямо от средното за държавите-членки на Европейския съюз, което означава, че у нас финансовата институция е по-активна, отколкото в останалите държави от съюза, посочи Худак.

От 1992 г. до днес ЕИБ е финансирала в България проекти на обща стойност 5,1 милиарда евро. Инвестициите са в ключови сектори на националната ни икономика и имат за цел да повишат нейната конкурентноспособност.

вижте пълната статия

Повече от 1000 работни места са открити в Индустриалния парк на Шумен

12.03.2018

Повече от 1000 работни места са открити в Индустриалния парк на Шумен от трима инвеститори, които изградиха свои производства. Още две фабрики се изгражадат, а пет са в процес на проектиране, съобщи в. Труд. Водят се преговори с още четирима потенциални инвеститори. Това обяви пред журналисти в изпълнителният директор на индустриалната зона Николай Тончев. Преди това ръководството на Парка и кметът на Шумен Любомир Христов се срещнаха със Стойчо Стойчев от Българската агенция за инвестиции.

“Заедно с общината сме успяли да убедим инвеститорите, че тяхното място е в Шумен. В парка създаваме максимално добри условия за тях”, каза Тончев. Градоначалникът Христов пък подчерята, че за две години са привлечени общо 11 инвеститори, водят се и още разговори. Предстои в парка да се изгради инфраструктурата на нова зона С, която е на 680 дка. В нея ще могат да се предоставят още по-големи парцели от 40-50 дка, които са по-търсени. В момента има терени в зона А, но те са маломерни.
Следващата седмица предстои работна среща в Министерството на икономиката, за да се обсъди евентуална финансова помощ от държавата за Индустриалния парк, каза кметът.“Проблем за област Шумен и за развитието на Индустриалния парк остава забавянето на строежа на магистрала „Хемус“ и недостигът на работна ръка”, коментира Тончев пред представителя на Агенцията. Известно е, че някои от заводите карат работници от съседни области. Агенцията обяви община Шумен на церемония преди седмица за инвеститор на 2017 г., заради привлечените производители в Парка.

вижте пълната статия

Промишленото производство в България нараства и през януари

12.03.2018

Индексът на промишленото производство в България, изчислен от сезонно изгладени данни, се повиши през януари с 0,3% спрямо декември 2017 година, когато нарасна с 1 на сто, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

На годишна база календарно изгладеният индекс на промишленото производство нарасна с 3,5%, след повишение с 2,3% в края на 2017 година.

Това представлява подобряване на промишлеността в нашата страна за дванадесети пореден месец, след като за последно производството излезе на негативна територия през януари 2017 година, когато се сви с 1,0 на сто.

През януари увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в преработващата промишленост – с 0,3%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 0,9%, докато в добивната промишленост е отчетено намаление с 0,3 на сто.

На годишна база производството в преработващата промишленост нараства с 10,3%, при спад с 8,7% при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ и с 4,6% в добивната промишленост.

вижте пълната статия

Нараства предлагането на модерни логистични площи в района на София

13.03.2018

Предлагането на модерни логистични площи в района на София се е увеличило с 5%, достигайки 883,600кв.м. към края на 2017 г. То предстои да бъде допълнено от 177,600 кв.м. проекти на етап „в строеж“. В резултат на интензитета на търсенето, през изминалата година са усвоени 53,000кв.м., асвободните площи са спаднали до 7%. При средните наемни нива за модерни логистични имоти няма промяна на годишна база. Те се запазват на 4.5 евро за клас А площи и 2.7 евро за клас Б.

Друго, което се отбелязва в последния доклад на Colliers за сектора на логистични и индустриални имоти, е че най-активни на пазара са търговците на едро и дребно, на които се дължат 60% от сключените транзакции. Те са следвани от фирми, предоставящи бизнес услуги (17%), логистични оператори (14%) и производители (5%). При производствените фирми компаниите от автомобилната индустрия продължават да бъдат двигател на търсенето, заедно с тези от “Лека промишленост” и “Електроника”. Сред мащабните проекти са третият завод на Yazaki в Димитровград, третият завод на Kostal в Пазарджик и заводът на Osram в Пловдив.

През 2017 г. Colliers, съвместно с Аутомотив Клъстер България и PwC, за втори пореден път проведе проучване сред производителите на автомобилни компоненти в България. Сред основните изводи от него, свързани с пазара на имоти в разглеждания сектор, са че 26% от участвалите компании са в площи под наем, а останалите 74% са в собствени бази. Преобладават помещенията, строени в съответствие с конкретните изисквания на компаниите (62%), спрямореновираните съществуващи бази (38%). Сред причините са, че наличният сграден фонд е морално остарял по отношение на качество и технически характеристики. В средносрочен план повечето компании продължават да планират разширение в рамките на сегашната си локация. Като нова тенденция се оформя експанзията и в други населени места – 32% от запитаните посочват този отговор, в сравнение с едва 4% през 2016 г.

 

Прогнозите на Colliers са автомобилният сектор да запази потенциала си за последващ растеж. Държавните индустриални зони ще стават все по-привлекателна дестинация, поради стратегическата си локация, бързия достъп до главни артерии, техническа инфраструктура.През настоящата година около 55,000 кв.м. площи за отдаване под наем са обявени да излязат на пазара, като производствените компании ще продължат да се помещават предимно в проекти, строени по поръчка.

вижте пълната статия

Трите лъча на метрото най-вероятно ще бъдат свързани с тролей

13.03.2018

Тролей вероятно ще покрие трасето в спрения участък на трамвай номер 6 от НДК до “Лозенец” (при басейна “Спартак”), съобщи пред Би Ти Ви заместник-кметът на София по транспорта Евгени Крусев. Той все пак обясни, че това е един от четирите варианта за решаване на проблема, които ще бъдат обсъдени от експертен съвет при главния архитект.

Трамваите по линия номер 6 бяха спрени преди повече от две години заради наземните строителни работи по метростанции по бул. “Патриарх Евтимий” от третата линия на метрото. Обещанията бяха мотрисите да тръгнат отново в средата на миналата година, но това не стана.

Крусев допълни, че пускането на тролей, който да минава по бул. “Арсеналски” и улица “Бяла черква”, ще даде още няколко ползи – ще се подобри транспортното обслужване на квартал “Манастирски ливади”, а линията ще свързва и трите линии на метрото. Идеята е превозните средства по новата линия да спират на метростанциите при Софийския университет, на бул. “Патриарх Евтимий” и до хотел “Хемус”. Изграждането на контактната мрежа за тролеите ще стане през лятото, когато предстои основен ремонт на бул. “Арсеналски”.

Евгени Крусев обясни още, че при решаването на проблема на първо място трябва да се намери вариант за преместване на трамваите по бул. “Скобелев”, така че те да не минават под прозорците на живеещите около тунела под НДК.

вижте пълната статия

Летище Варна е с нова визия

13.03.2018

Летище Варна инвестира в ново светлинно оборудване и подмени цялостната си система за управление и контрол на светотехническите съоръжения на пътеките за рулиране и летателната писта. Тъй като концесионерът на летището наследи старата система, която бе на възраст между 40 и 50 години, Фрапорт започна дейността по проекта за подмяна на светлините още през 2014 г.

Новите светлини вече са факт и ще подобрят не само безопасността на летището, но и бързината на реакцията при нужда от поправки и поддръжка – новата светотехническата система е „умна“ и сигнализира при проблеми. Подменени са 124 светлини на подходите за излитане и кацане, както и регулаторите за интензитет на светлините и системата за дистанционно управление. Проектът е оценен на 2.92 милиона лева, а новото оборудване ще улесни полетите в периоди със занижена видимост.В момента Фрапорт Туин Стар провежда още два мащабни проекта на варненското летище – подобрения в хангара за ремонт на въздухоплавателни средства и пълната реконструкция на пътека за рулиране „Алфа“. „Алфа“ е най-дългата и най-използваната пътека на летището, а от хангара в момента се възползват двама наематели: българските компании „Bulgarian Air Charter“ и „Elektra Trans Global“. Подобренията на хангара до момента струват близо 590 000 лева.За първите 10 години на концесията си, операторът на морските летища е инвестирал 350 милиона лева във Варна и Бургас, а до 2027 година се очакват инвестиции от още 256 милиона лева.Художественото дуо RAGS ще изрисува една от летищните сгради през априлДуото RAGS спечели конкурса Art Airport Challenge, който летище Варна обяви, за да даде нов облик на една от сградите си. Шест екипа се състезаваха във втория етап на конкурса: Glow, 140 Ideas, Rocket01, Faunagraphic, Nasimo и RAGS. Задачата на шестте бе да изготвят визуален graffiti проект, който да съответства с визията на летищния оператор, “Ние оставяме летището в сърцето на всеки пътник”.Победителят бе излъчен на изложба, представяща проектите на шестте екипа в Терминал 2 на летище Варна. Освен наградата от 8500 лева, RAGS ще получи всички необходими инструменти, материали и техническо съдействие, за да реализира своята творба върху фасадата на сградата, с обща площ 900 кв. м.Проектът ще бъде реализиран през месец април, а официалното му откриване ще съвпадне със седемдесетия юбилей на летище Варна на 9 май.С преобразяването на летищната сграда, „Фрапорт Туин Стар“ цели да се сдобие с едно уникално произведение на изкуството и летищният оператор е изключително благодарен на всички участници за техния принос и ентусиазъм.

вижте пълната статия

Министър Ангелкова: С проекта за 12 винено- кулинарни дестинации очакваме да привлечем повече туристи към вътрешността на страната

13.03.2018

С проекта за 12 винено- кулинарни дестинации очакваме да привлечем повече туристи към вътрешността на страната. Министерството следва последователна политика, с която искаме да създадем интерес повече българи да пътуват към различни краища на страната. Това заяви в Банско министърът на туризма Николина Ангелкова по време на първата кръгла маса за обсъждане на проекта за вино, кулинария и туризъм, който е съвместна инициатива между Министерството на туризма и Министерството на земеделието, храните и горите. На форума участваха земеделският министър Румен Порожанов, Георги Икономов, кмет на Банско, инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозята и виното и народни представители. Специален фокус на обсъждането бяха първа и втора дестинация – „Долината на Струма“ и „Долината на Места“.

Считаме, че проектът ще допринесе за утвърждаване на България като дестинация за четири сезона, подчерта министър Ангелкова. И допълни, че по този начин ще се окаже и положително влияние върху развитието на редица общини не само в туризма, но и за подобряване на качеството на живот на местните хора.

При разработването на концепцията избрахме винено-кулинарните дестинации да са 12 – колкото месеците в годината. Те включват  традиционните винени напитки и характерната кухня за всеки регион и обхващат близо 50 общини и около 100 туристически обекта в страната, информира министърът. Тя поясни, че първите две дестинации, които основно се дебатираха днес минават през 9 общини и повече от 15 туристически атракции.

С тази кръгла маса започва втори етап на проекта, който предвижда общо 6 регионални кръгли маси в страната. Очакваме така да получим подробните становища на бизнеса и да допълним и надградим разработените от нас предложения, заяви министърът. От думите й стана ясно още, че сега важната е волята  на бизнеса , за да може да се надгради започнатото от нас. Ще предложа на министъра  на регионалното развитие Николай Нанков да бъдат поставяни указателни табели, които да насочват и информират туристите за дестинациите.

Работи се и по създаването на запазена марка „Сподели България“. За целта вече е стартирана процедура в Патентното ведомство. Направили сме и съответните проверки за запазване на марката, каза министърът.

Имах възможност да представя проекта за винено- кулинарните дестинации на Олег Сафонов, ръководител на Федералната агенция по туризъм на Руската федерация, който прие много добре идеята и коментира, че ще има цялостен положителен ефект върху развитието на туризма в България, съобщи министър Ангелкова.  Идеята е била приета с голям интерес и в Берлин по време на международното изложение ITB.

Планира се окончателните винено-кулинарни дестинации да бъдат обявени преди есента тази година. След това те ще  бъдат дигитализирани и качени на сайта на двете ведомства. Предвижда се припознатите от бранша и от общините 12 винено-кулинарни дестинации да бъдат включени и в платформата iLoveBulgaria, която в момента съдържа повече от 500 туристически обекта и се използва от над от 17 хил. потребители, обясни министърът.

Резултатите в туризма за 2017 г. са изключително добри, което показва, че вървим по верния път, каза министър Ангелкова.

Данните за първите два месеца от зимния сезон  са много добри и очакваме през него чуждестранните туристически посещения да нараснат с около 10-15 на сто, съобщи министър Ангелкова. Тя допълни, че за периода декември 2017 г. –  януари 2018 г.  туристическите посещения на чужденци в България общо е близо 895 хил., с увеличение  от 17 на сто спрямо периода декември 2016 г.– януари 2017 г. В двата месеца от зимния сезон туристите в община Банско са близо 116 хил. и нарастват с 14,8 на сто в сравнение със същия период година по-рано. Броят на нощувките пък се е увеличил с 18,5%, достигайки близо 377 хил.

Първите данни за тази година са обещаващи и очакваме да постигнем устойчив ръст и през 2018 г., коментира министърът. И цитира данните от НСИ, според които през януари общият брой чуждестранни туристически посещения в България е повече от 437 хил. и се увеличават с близо 19% спрямо същия период година по-рано.

В момента се прави първи анализ на проекта, каза министър Румен Порожанов. И посочи, че той е отворен за надграждане и има доста общини, които са дали предложения за включване на обекти в дестинациите. Министър Порожанов допълни още, че е важно как бизнесът си представя дестинациите и, че е работа на бизнеса и местната власт да се направи организация. Той призова участниците да дават идеите си, за да може своевременно проектът да се надгражда.

вижте пълната статия

Местните инвеститори остават ключови на инвестиционната арена в ЦИЕ

14.03.2018

Делът на инвестициите в ЦИЕ-6, които се финансират от местни компании или такива от съседни държави, бележи ръст от 32% през 2017 г. Трансграничните транзакции (от съседни държави) се увеличават над три пъти, като достигат до 7% от рекордните 13.1 млрд. евро за целия регион.

Марк Робинсън, Специалист проучвания, Colliers CEE, коментира: “Бързото активизиране на местните инвеститори допринесе за смекчаване на ефекта от регистрирания през 2017 г. спад на инвестиционните обеми, генерирани от южноафрикански и азиатски фондове, на фона на 2016 г. Възможно е през 2018 г. южноафриканските компании да продължат да се оттеглят, за сметка на повишаване на активността на азиатските, които вероятно ще реализират сделки с портфолиа от имоти или сливания и поглъщания на фирми.“

Мисия и възможности за достъп

Последващият растеж на местните инвестиции ще зависи от привлекателността на местните активи и възможностите за достъп до тях. Считаме, че възвръщаемостта на първокласните активи в столиците е атрактивна, особено в сравнение с държавните облигации, и с изключение на Прага и Букурещ, подобни на дивиденти от ценни книжа. Според анализа на Colliers, акциите на селектирани публични дружества, които инвестират в имоти, носят към днешна дата доходност приблизително от 4%.

Източниците се запазват: азиатски, южноафрикански и ЦИЕ капитали

Обемите, реализирани от азиатски и южноафрикански фондове, намаляват през миналата година, в сравнение с рекордната 2016 г., но запазват здравословни нива от 1.4 млрд. евро и респективно 1.8 млрд. евро. Третият източник на капитали през 2016 г. – самият регион ЦИЕ, е с най-впечатляващи резултати през миналата година – 32% ръст, с което допринася за общия резултат (от местни и трансгранични инвестиции), възлизащ на 3.3 млрд. евро.

Трансграничните инвестиции постигат най-високите си стойности от 7% дял в общите инвестиции в региона. Така общият обем за ЦИЕ-6 достига 13.1 млрд. евро и надвишава предишния рекорд от 13.0 млрд. евро, регистриран през 2007 г.

Нетните парични потоци в ЦИЕ почти постигат положителен резултат през 2017 г. – 220 млн. евро, поради 32% скок в активността на регионалните купувачи и спад на продажбите в размер на 1.2 млрд. евро от регионални инвеститори и строителни компании. Тези данни демонстрират наскоро стартиралата активност в инвестиционни покупки от страна на азиатски и южноафрикански фондове. През 2017 г. от крупен нетен купувач на бизнес имоти в ЦИЕ-6 между 2014-15 г. САЩ се превърна в нетен продавач на имоти на стойност 2 млрд. евро. Европа и Великобритания продължиха тренда си на поведение, оставайки нетни продавачи през миналата година.

Възходът на местния инвеститор

В дългосрочен план възходът на местните инвеститори е позитив за инвестиционния пазар на имоти в ЦИЕ-6, поради тяхната стабилност и задълбоченото им познаване на локалната конюнктура. Тази характеристика е типична за Г10 и азиатските пазари на имоти. В ЦИЕ-6, обемите, реализирани от местни инвеститори през 2017 г. са най-високи в Полша (421 млн. евро), Унгария (708 млн. евро), България (110 млн. евро) и Румъния (35 млн. евро). Чехия остава значително напред с покупки на стойност 1.08 млрд. или 29% от общия обем на страната, 39% е делът на Унгария и 8% на Полша.

Трансгранични капитали – изобилие в Чехия

Чешките инвеститори са допринесли с почти едно от всеки 7 евро от общите инвестиции (13.5% пазарен дял) в ЦИЕ-6 през 2017 г. Това е вторият най-голям дял на инвестиции на държава в света (след Южна Африка). Тоталът от 1.77 млрд. евро бележи годишен ръст от 43%. Трансграничните парични потоци се увеличават, стигайки до 691 млн. евро от 84 млн. евро през предходната година. Свободните пари в съчетание с наличието на високо ликвидни активи в ЦИЕ-6 мотивираха чешките инвестиционни фондове да реализират покупки, както в столиците на държави от ЦИЕ, така и в регионални градове, особено в Полша.

Другата държава с голяма заслуга за размера на трансграничните инвестиции през 2017 г. е Словакия. При нея трансграничните покупки (141 млн. евро) надхвърлят три пъти местните такива. Каквото дадеш, това ще получиш – Словакия и Чехия са сред най-предпочитаните дестинации за чужди инвестиции в ЦИЕ.

Ще се увеличат ли местните инвестиции

Разглеждайки цялостното им състояние спрямо БВП, има място за увеличение на инвестициите на местни компании. Капитализацията на инвестиционните възможности в столиците и главните градове е на разумни нива, между 7% – 19% от местния БВП. Има голяма вероятност за последващ ръст през 2018 – 2019 г. в резултат на възможностите, създадени от номиналното нарастване на БВП в региона.

Има шанс за запазване на високото съотношение на инвестиции към БВП, което в Чехия, Унгария, България и Полша е между 1% – 1.8% през 2017 г. Най-ликвидния пазар, спрямо мащабите си през разглеждания период, е България, където инвестициите от местни компании формират една шеста от общата пазарна капитализация на пазара на бизнес имоти в София.

Възможностите за достъп до пазара на крайни инвеститори са най-развити може би в Унгария и Словакия, където са налице голям брой местни взаимни фондове, инвестиращи в бизнес имоти. Такива фондове липсват на двата най-големи по отношение на население пазари в региона – Полша и Румъния.

 

вижте пълната статия

Одобрен е Подробен устройствен план за разширение и реконструкция на рибарското пристанище в Созопол

14.03.2018

Със заповед на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев е одобрен Подробен устройствен план за разширение и реконструкция на рибарско пристанище град Созопол. С него се предвижда разширяване на пристана за лодки.

Одобряването на плана е свързано с необходимостта на община Созопол от модерно рибарско пристанище. Очаква се реконструкцията да допринесе за развитието на риболовната дейност и за запазване на рибарството като занаят.

вижте пълната статия