Новини

Министър Караниколов обсъди разширяването на инвестиционния проект на BHTC в Икономическа зона София-Божурище

14.07.2017

Министърът на икономиката Емил Караниколов и представители на немската компания Behr-Hella Thertmocontrol GmbH /BHTC/ обсъдиха разширяването на производството и възможностите за разрешаване на възникналите затруднения с пътната инфраструктура и логистиката в Икономическа зона София-Божурище. BHTC е една от водещите световни компании за управление на климатични инсталации и терморегулиране  в автомобилната индустрия. Основните продукти на компанията са контролни панели, централни конзоли и уреди за управление на климатични инсталации за световни автомобилни концерни.

През май 2015 г. компанията откри официално завод на територията на Икономическа зона София-Божурище. Стойността на инвестицията до момента възлиза на 42,5 млн. лв., като се предвижда до 2020 г. тя да нарасне до 150 млн. лв. Генералният директор на BHTC за България Мартин Ниланд посочи, че разкритите работни места до момента са 327 бр., като с разширението на производството ще се открият още 300 работни места. „6 500 кв. м. нова производствена площ ще бъде изградена към вече съществуващата, като ще инвестираме нови 12 млн. лв. и още толкова за оборудване и машини“, подчерта той.

Министър Караниколов заяви, че ще бъдат проведени разговори с отговорните институции за преодоляване на евентуалните затрудненията пред инвеститорите в Икономическа зона София-Божурище в най-кратки срокове. „Стартираме междуведомствена работна група, която да инициира промени в закона и да даде специален статус на индустриалните зони, за да може да бъдат обособени като затворени комплекси“, подчерта министър Караниколов.

вижте пълната статия

Губим около 1,5 млн. лв. приходи на ден заради забавянето на ТОЛ системата

14.07.2017

Губим около 1,5 млн. лв. приходи на ден заради забавянето на ТОЛ системата, обяви в интервю за агенция “Фокус” регионалният министър Николай Нанков. “Това са средства, които ще се вложат в пътна безопасност, в строежа на нови пътища и рехабилитацията на съществуващи такива”, посочи той.

Строителният министър припомни, че ресурсът, който ще се генерира от ТОЛ системата, се очаква постъпва по линия на тежкотоварните автомобили. “Ще въведем, може би, ограничения в определени дни, както в момента правим. Съответно желаещият да премине с товарен автомобил през републиканския път ще заплаща по-голяма такса, както е в Германия, в Унгария”, поясни . Николай Нанков. Той увери, че регионалното министерство, а и като цяло правителството, са загрижени за сигурността, безопасността и модернизирането на пътната инфраструктура

вижте пълната статия

Само 5% от жалбите на потребителите са за качеството на туристическия продукт

14.07.2017

Около 5% от общия брой постъпващи в Комисията за защита на потребителите (КЗП) оплаквания на годишна база са свързани с качеството на туристическия продукт. Това показва един не чак толкова наситен с нарушения пазар, какъвто например е този на телекомуникационните услуги, където делът на жалбите е близо 30%, посочи председателят Димитър Маргаритов, пише econ.bg.

Той припомни, че в помощ на туристите Комисията разкри за първа година виртуални приемни по Черноморието. Те са не само за въпроси в сферата на туризма. „Можем да се притечем на помощ при покупка на некачествена стока и отказана рекламация, при покупка на потенциално опасна стока, защото пък тогава нашата реакция би довела до изтеглянето на тази стока от пазара и така се предпазват и други потребители. Също и във всички онези случаи, в които е налице нелоялна търговска практика”, обясни Маргаритов пред БНР.

От виртуалните приемни могат да се възползват всички туристи, които ще изберат да изкарат своите почивки в България. „Надявам се, че голяма част от нашите сънародници зад граница ще бъдат тук в летните месеци, за да се видят със своите близки, да почиват на нашето Черноморие. Убеден съм, че когато си далеч от Родината, едно такова завръщане винаги носи изцяло положителна емоция. Надявам се, че в случаите, в които има някакво нарушение или някаква неудача, ще можем да откликнем, да помогнем и да създадем у тях справедливото усещане, че в България действително нещо положително се случва и че може да се разчита на съдействието на институциите за това да бъдат решавани реалните проблеми на всеки един човек”, каза още той.

Председателят на КЗП потвърди, че се води статистика за констатациите, която е ценна за проследяване тенденциите, както в положителното развитие на процесите в туризма, така и за нарушенията. По такъв начин контролният орган е наясно с техния вид и количество и може да търси противодействието, което институциите трябва да окажат, за да е налице все по-спокоен, все по-търсен и все по-надежден туристически пазар.

Маргаритов подчерта, че независимо от по-засиленото присъствие по морето, Комисията има екипи и във вътрешността на страната. „Извършваме проверки, както по заложените в програмата ни кампании, така и по всички жалби и сигнали, които получаваме. Запазва се тенденцията от последните години да получаваме все повече жалби и сигнали. Тази година най-вероятно те ще достигнат 25 000, с което оставаме най-търсената институция. Надяваме се, че това е знак и за доверие. Но същевременно си давам сметка, че е и отговорност, която ни задължава да подхождаме максимално сериозно към всеки казус, с който се обръщат към нас хората и да положим максимални усилия реално да им помагаме. Санкцията за извършеното нарушение е важен и задължителен елемент. Но най-важното е, когато човек остане удовлетворен, когато въпреки че е имал някакво неблагополучие, проблемът е решен и той е получил компенсация. Чувството за справедливост е важно да бъде отстоявано, защото то е и основната гаранция за развитието на обществото като цяло”, каза в заключение председателят.

вижте пълната статия

Общината слага таван на небостъргачите в София

14.07.2017

Главният архитект на София Здравко Здравков е подготвил предложения за промени в Закона за закона за устройството и застрояването на Столичната община, които ще поставят ограничения за височината на сградите в зависимост от тяхното местоположение. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова по БНТ.

Сред промените присъства предложението в смесените многофункционални зони, в които в момента няма лимит на височината на новите сгради, тя да се ограничи до 75 метра, колкото са най-високите съществуващи блокове в комплексите.

В комплексните градски центрове идеята е да могат да се правят сгради с височина до 125 метра. В закона са обособени и няколко зони за по-високо строителство, като тяхното местоположение ще е обект на дискусии, обясни Фандъкова.

Тя допълни, че вече е имала срещи с депутати и общински съветници в търсене на подкрепа на промените в закона, който тепърва ще се пусне за обществено обсъждане.

“Всичко е насочено към това да има инвестиции, а в същото време градът да е подреден. Предвиждаме застрояването да бъде ограничено до 50% от общия устройствен план”, уточни кметът.

В отговор на въпрос за гражданските протести срещу няколко емблематични строежа на “небостъргачи” тя каза, че общината прави всичко възможно да не допусне строителството на висока сгради в столичния квартал “Стрелбище”, например.

“Заложено е да бъде зелена площ. Съдът обаче задължи главния архитект да даде разрешително за строеж. И сегашният, и предишният архитект, не се съобразиха и им се налагат ежемесечни глоби. Столичната община не е над закона, но в някои ситуации се търсят целесъобразни решения”, поясни Фандъкова.

Промените в закона трябва да спрат и практиката ъглови имоти да се застрояват над параметрите на Общия устройствен план, каза още тя. “Предвиждаме височината да се ограничи до 50% от височината, предвидена в плана”, увери тя.

По повод демонтирането на паметника пред НДК кметът коментира, че около него има много спекулации.

“Не се демонтира паметник, а останки от разрушен паметник. Конструкцията е силно компрометирана. Металните части са ерозирали до степен, че не могат да се възстановят и е нужно ново изграждане. Паметникът трябва да се демонтира от гледна точка на безопасността”, категорична е Фандъкова.

Междувременно жителите на кв. “Стрелбище” и днес излизат на протест срещу изграждането на 150-метрова сграда с 43 етажа на територията на градинка.

вижте пълната статия

Над 1,1 млн. лева са инвестирали от СО в изграждане и ремонти на религиозни храмове и манастири

14.07.2017

От 2010 година до сега са инвестирани над 1,1 млн. лева в изграждане и ремонти на религиозни храмове и манастири на територията на община София. Това отбеляза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, която откри конференцията на тема „Етика, ценности и религия”.

София винаги е била символ на толерантност между религиите, коментира Фандъкова, а като доказателство за това тя посочи карето в центъра на София, в което се намират на метри една от друга православна и католическата църкви, синагогата и джамията. Това е и пример за разбирателството и уважението, които са съществували от столетия. Темата за толерантността в града е утвърждавана от много години, подчерта кметът на София.

По думите ѝ, общината поддържа добър диалог с всички вероизповедния. Фандъкова отбеляза и ежегодния Фестивал на религиите, в рамките на който се представят мисиите и темите, които всяко вероизповедания поставя и начина, по който търсят контакта с хората.

„Осигуряваме допълнителни финансови средства за поддържане на различни храмове на територията на града. Откликваме на молбата на всяко едно от вероизповеданията. От 2010 година до сега сме инвестирали над 1,1 млн лева в изграждане и ремонти на религиозни храмове и манастири на територията на общината”, каза още Фандъкова.

По думите й общината ще продължи през тази година с предложението за инвестицията на 140 000 лева за възстановителни и реставрационни дейности на храма „Св. Георги Победоносец”, храма „Св. Мина” и арменската църква „Св. Богородица”.

вижте пълната статия

Над 2000 души са се подписали срещу изграждането на небостъргач в “Стрелбище”

17.07.2017

Над 2000 души са подкрепили подписката срещу изграждането на 43-етажна сграда в градинка в столичния квартал “Стрелбище”, стана ясно на протест на жителите на района, съобщи Дарик. Става дума за тревните площи зад автобусната спирка на бул. “Петко Тодоров” след кръстовището с булевард “България” в посока Южен парк. Хората от квартала не искат сграда, висока 150 метра, да скрие слънцето и блокира движението в района. Хидроинженерът Никола Петков обясни пред Дарик, че такъв дълбок изкоп крие риск за останалите сгради, заради подпочвените води.

“Периметърът на тази сграда трябва да бъде обезпечен срещу подземни води. Има и река в близост. Когато те направят този изкоп, а той няма да бъде малък – поне 4-5 етажа надолу, това ще се влезе под нивото на подземните води. Когато подземните води слязат по-ниско, се нарушава равновесието и тогава те ще започнат да се изкривяват и напукват, да пропадат”, каза Петков.

“Освен това сътресенията от метрото не се знае как ще повлияят на стабилитета на този небостъргач. Следващото важно – тези 43 етажа, за да се построят, някъде трябва да има кран. Ако този кран падне, ще засегне цял един квартал. Има норми, при които кранът трябва да бъде на разстояние по-далече от всички жилищни сгради. Да не говорим за ветрове, течения, чист въздух. Не на последно място – от сеизмична гледна точка. София е сеизмична зона. 77-ма година как се люляхме. Аз живеех тогава на 14-ия етаж и тогава казанчето се беше изсипало. А тези етажи на небостъргача?!”, допълни той.

Протестиращите настояват да се запази статута на зелена площ, който има мястото според устройствения план на София. Решение на ВАС, обаче, задължава главния архитект да допусне проекта. То е базирано на предишния устройствен план, когато теренът е закупен от частната фирма, решена да строи високата сграда.

Омбудсманът Мая Манолова обясни на гражданите, че решението на съда би могло да се атакува по линия на отмяната като се провери дали е имало нередовно призовани страни по делото и обеща съдействие от правния й екип.

вижте пълната статия

Македония получи 70 млн.евро за жп линия

17.07.2017

Македония спечели най-много от вчерашната среща ЕС-Западни Балкани в Триест, като от общо 194 милиарда евро, предназначени за развитие на инфраструктурата в Западните Балкани, получи 70 милиона евро за доизграждане на железопътната линия, която ще я свърже с България, съобщава economynews.bg.

Това съобщи на пресконференция вицепремиерът по икономическите въпроси Кочо Ангушев, като посочи, че тази сума е 46 процента от общата стойност на участъка Беляковце-Крива паланка от жп линията. Останалите средства ще бъдат осигурени с кредити, най-вероятно от Европейската банка за възстановяване и развитие, каза вицепремиерът.

Въпросният участък е част от железопътната линия от Коридор номер 8, която трябва да свърже Черно с Адриатическо море, минавайки през Македония. Изграждането на железопътната линия, за която македонските политици говорят още от деветдесетте години, винаги е било представяно като приоритет, но до днес тя остава нереализирана.

Ангушев посочи, че през последните 2-3 години всички средства от европейските фондове, за които Македония е кандидатствала, са били блокирани, а получаването на тези 70 милиона евро е признание за “реформаторския усет” на новото правителство.

“С подкрепата за коридор 8 ЕС иска да изпрати послание, че като страни на Балканите трябва да бъдем по-добре свързани помежду си и да си сътрудничим повече”, подчерта Ангушев.

На срещата в Триест бе парафиран договор за “транспортен съюз”, който предвижда свързване на всички държави от Западните Балкани с ЕС чрез всички коридори в региона. Договорът бе подписан от всички страни от Западните Балкани с изключение на Босна и Херцеговина.

вижте пълната статия

Приходи от нощувки за май са 61.5 млн. лв.

17.07.2017

През май 2017 г. в страната са функционирали 2 240 места за настаняване с над 10 легла – хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Броят на стаите в тях е 103.6 хил., а на леглата – 228.2 хиляди. В сравнение с май 2016 г. общият брой на местата за настаняване, функционирали през периода, се увеличава с 0.5%, а на леглата в тях – с 2.8%. Това показват данните на НСИ.

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през май 2017 г., е 1 310.1 хил., или с 3.0% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година, като най-голямо намаление на нощувките (с 4.2%) се наблюдава в местата за настаняване с 3 звезди.

През май 2017 г. в хотелите с 4 и 5 звезди са реализирани 79.7% от общия брой нощувки на чужди граждани и 34.3% – на българи. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 14.5% от нощувките на чужди граждани и 31.7% – на българи, докато в останалите места за настаняване (с 1 и 2 звезди) те са съответно 5.8 и 34.0%.

Броят на пренощувалите лица в местата за настаняване през май 2017 г. се понижава с 6.0% в сравнение със същия месец на 2016 г. и достига 503.5 хил., като е регистрирано намаление с 6.6% при българите и с 5.3% при чужденците. Българските граждани, нощували в местата за настаняване през май 2017 г., са 273.6 хил. и са реализирали средно по 1.9 нощувки. Чуждите граждани са 229.9 хил., като 75.9% са нощували в хотели с 4 и 5 звезди и са реализирали средно 3.5 нощувки.

Общата заетост на леглата в местата за настаняване през май 2017 г. е 21.1%, като намалява с 1.2 процентни пункта в сравнение с май 2016 година. Най-висока е заетостта на леглата в хотелите с 4 и 5 звезди – 26.3%, следвани от местата за настаняване с 3 звезди – 17.7%, и с 1 и 2 звезди – 14.3%.

Приходите от нощувки през май 2017 г. достигат 61.5 млн. лв., или с 2.8% повече в сравнение с май 2016 година. Регистрирано е увеличение на приходите от чужди граждани – с 4.8%, докато тези от български граждани намаляват с 1.0%.

вижте пълната статия

Всеки ден България губи по 1.5 млн. лв. без тол системата

17.07.2017

Максимално бързото въвеждане на тол-системата е сред основните приоритети на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Генерираният ресурс от тол такси ще е достатъчен, за да бъде пътният сектор устойчив, да се самофинансира и самоиздържа. Това каза пред Нова телевизия министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Държавата губи минимум 1.5 млн. лв. на ден от невъвеждането на тол-системата, която се бави заради непрекъснати жалби на търга. Приходите от тол таксите ще се ползват единствено и само за поддръжка, ремонти и строежи на пътища, категоричен бе Нанков. Министърът отбеляза, че наесен ще започнат ремонтите по магистрала “Тракия”, които ще продължат не повече от месец и половина. Поет е ангажимент да бъдат рехабилитирани и редица от алтернативните на магистралите маршрути през следващата година. “Част от тях са в много лошо състояние и не са ремонтирани от 35 години”, допълни по темата Нанков, като коментира, че е нормална практика в страните от Западна Европа да се прави рехабилитация и поддръжка на пътищата на всеки 6-7 години.

вижте пълната статия

Избран е строителят за 16 км от АМ „Хемус“ от п. в. „Белокопитово“ към Търговище

17.07.2017

Избран е изпълнителят за проектирането и строителството на 16,3 км от автомагистрала „Хемус“ – участъкът между пътните възли „Белокопитово“ и „Буховци“ в посока Търговище, съобщиха от Агенция “Пътна инфраструктура”. Проектът ще се реализира със средства от републиканския бюджет по програма „Ново строителство“ на Агенция „Пътна инфраструктура“. Класираният на първо място кандидат е ДЗЗД „Хемус 16320“, в което участват: „Инфра Експерт“ ЕООД, „Пътинженерингстрой-Т“ ЕАД, „Автомагистрали – Черно Море“ АД и „Трансконсулт-22 ООД. Предложената цена от дружеството е 119 785 000 лв. без ДДС. Срокът за изпълнение на обществената поръчка „Изготвяне на технически проект и строителство (инженеринг) на обект: АМ „Хемус“, участък от км 310+940 до км 327+260“ е 910 дни. От тях 180 дни са за проектиране, а 730 дни за изграждане на обекта. Автомагистралната отсечка ще бъде с по две ленти за движение в посока, две ленти за спиране, средна разделителна ивица, водещи ивици и банкети. Предвидено е изграждането на 6 виадукта, на пътен възел „Буховци“ за връзка с третокласния път III-5102 Мировец – Певец, на нова връзка с път I-4 Шумен – Търговище при п. в. „Белокопитово“, на мост и 11 пресичания със селскостопански пътища.

вижте пълната статия

БФБ-София обсъжда възможностите за придобиване на Енергийната борса

18.07.2017

Българска фондова борса-София инициира процедура по проучване на възможностите да придобие Българска независима енергийна борса (БНЕБ). Български енергиен холдинг (БЕХ), който е едноличен собственик на Енергийната борса, даде съгласие за стартиране на процедура по нейната продажба. Обсъжда се възможността 100% от капитала на енергийния оператор да бъде придобит от Фондовата борса, съобщи econ.bg

“Убедени сме, че със сериозния си опит и задълбочени познания ще допринесем за развитието на енергийния борсов пазар. В по-широк план това ще доведе до по-голяма прозрачност, ще ускори процеса по либерализация и ще осигури устойчивото развитие на търговията с електрическа енергия в страната ни.”, каза Васил Големански, изпълнителен директор на БФБ-София.

Условията по сделката ще бъдат договаряни между двете страни след извършването на правен и финансово-икономически анализ на БНЕБ. В резултат на анализа ще бъдат уточнени и следващите стъпки по евентуалното придобиване на акциите на Енергийната борса.

вижте пълната статия

Хърватия помага на млади семейства за първо жилище

18.07.2017

В Хърватия влезе в сила закон за субсидиране на жилищните кредити, с който е предвидено държавата 4 години да плаща половината от вноската по кредит на млади семейства за купуване на първи апартамент или къща, съобщи МИА, цитирана от inews.bg.

Ако в този период те се сдобият с дете, срокът се продължава с две години.

Със закона се позволява купуване на нови и стари апартаменти и къщи, чиято стойност не надвишава 1500 евро за кв. м. Държавата ще съфинансира кредити, които не надвишават 100 000 евро.

С банките е договорено ефективният лихвен процент по тези кредити да не надвишава 3,75% годишно.

вижте пълната статия