Новини

Симеон Сакскобургготски и Росен Плевнелиев са част от имената, които влизат в новосъздадения борд по председателството ни на Съвета на ЕС

12.09.2017

Симеон Сакскобургготски и Росен Плевнелиев са част от имената, които влизат в новосъздадения борд по председателството ни на Съвета на ЕС. Това обяви ресорният министър Лиляна Павлова по време на конференция, отбелязваща 10-годишнината от членството на България в Евросъюза, съобщи Дарик.

„Премиерът Бойко Борисов създаде Висш консултативен политически съвет с подкрепата на европейски политици, с които да работим за налагането на приоритетите ни и те да бъдат посланици на Българското председателство“, посочи Павлова.

Българското председателство ще бъде официално открито с церемония в Народния театър в София на 4 януари 2018 година. В момента все още се уточняват детайли по програмата за шестмесечното председателство, която ще е готова в окончателния си вариант през декември. До ноември предстоят обществени обсъждания в Народното събрание и с неправителствени организации по програмата на председателството.

“Министър-председателят покани и създаде Висш политически консултативен борд или съвет с подкрепата на важни за България политици, с които да работим за налагането на приоритетите и тяхната реализация, а също да разчитаме те да бъдат посланици на българското председателство. Без тяхната подкрепа няма да можем да поставим в общия дневен ред част от темите, които искаме”, посочи Павлова.

Тя каза и кои са членовете на новосъздадения борд: Ханс Герт Пьотеринг, Херман Ван Ромпой, Симеон Сакскобургготски, Жан Давид Леви, Ервин Прьол и Росен Плевнелиев.

През октомври предстои и първата им среща, на която да се направи дебат по темите, приоритетите и политиките, за да се направи план.

вижте пълната статия

Очаква се да има Дунав мост-3 в обозримо бъдеще

12.09.2017

Mинистърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков смята, че трети мост над Дунав ще има в обозримо бъдеще. Това коментира той в сутрешния блок на Нова телевизия, съобщи Дневник.

“Дунав мост” 3 ще стане в обозримо бъдеще. На 3 октомври имаме съвместно заседание на двете правителства и тогава ще обсъдим детайлите на бъдещия проект. Трети мост е необходим”, каза Нанков.

“Говорим за нов мост, за изцяло ново съоръжение. Било с изграждане с бюджетни средства от българска и румънска страна, било на база на концесия, ако бъде намерен инвеститор”, обясни той.

Министърът посочи, че според ангажиментите, които правителството има към обществото и сроковете, с които работи, през 2025 година автомагистрала “Хемус” трябва да бъде изцяло завършена с още 250 км от София до Варна. “Започнахме 9-те км от Ябланица до Тетевен, в момента проектираме, за да сме готови до края на годината, за още 50 км до разклона Ловеч- Плевен”, уточни Николай Нанков.

“От Варна имаме нови 16 км, за които мина обществената поръчка. Имаме готов проект и е избран изпълнител. В момента изборът на изпълнител се обжалва, но в рамките на няколко месеца ще стартираме и с тези 16 км в посока Шумен и Търговище”, обясни регионалният министър.

“Обозримо в рамките на мандата 75-100 км новоизградена “Хемус” са реални”, заяви Николай Нанков.

“Останалите участъци в известна степен ще бъдат в проектна готовност. Ще бъдат проектирани или ще се строят”, каза още той.

вижте пълната статия

ТИР-овете ще поемат основната тежест на ТОЛ-таксата

12.09.2017

ТОЛ-таксите ще зависят от тонажа. До 3.5 тона ще остана на режим винетки. Автобусите, като социална услуга – ще попадат в по-особена категория. Те ще бъдат на по-специален режим – електронна винетка. Основната тежест ще бъдат поета от големите ТИР-ове.  Това каза пред Нова ТВ регионалният министър Николай Нанков.

Възможно е ТИР-овете да започнат да се движат нощно време, защото в нощните часове ще бъдат по-ниски таксите за тях. Това ще облекчи трафика в пиковите часове на деня, посочи той.

Нанков обясни, че приоритет за правителството е изграждането на АМ „Хемус“.

„Започнахме 9-те км от Ябланица до Тетевен, в момента проектираме, за да сме готови до края на годината, за още 50 км до разклона Ловеч-Плевен”, уточни Николай Нанков.

„От Варна имаме нови 16 км, за които мина обществената поръчка. Имаме готов проект и е избран изпълнител. В момента изборът на изпълнител се обжалва, но в рамките на няколко месеца ще стартираме и с тези 16 км в посока Шумен и Търговище”, обясни регионалният министър.

„Обозримо в рамките на мандата 75-100 км новоизградена АМ „Хемус” са реални”, заяви Николай Нанков.

„Останалите участъци в известна степен ще бъдат в проектна готовност. Ще бъдат проектирани или ще се строят”, каза още той.

Що се отнася до желанието на природозащитници проектът на автомагистрала “Струма” да бъде изградена изцяло извън Кресненската дефиле, министър Нанков посочи четири аргумента, с които обоснова позицията на министерството. На първо място – факторът време. Като втора причина – тази територия се намира в сеизмична зона. Трето – трябва да се побърза с осигуряването на  сигурността от гледна точка на пътна безопасност. Не на последно място е финансовият проблем, тъй като проектът ще бъде оскъпен с 800 млн. лева.

вижте пълната статия

НИС прие проекта на Програмата на българското председателство на Съвета на Европейския съюз

12.09.2017

Проектът на Програма на българското председателство на Съвета на Европейския съюз бе приет по време на редовното заседание на Националния икономически съвет (НИС) в Министерството на икономиката. Дневният ред на заседанието бе воден от министъра на икономиката Емил Караниколов. Участие в него взеха още заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, заместник-министърът на финансите Бойко Атанасов, представители на Министерството на енергетиката и на работодателските организации.

В рамките на срещата стана ясно, че по време на Председателството на Съвета на Европейския съюз България ще се стреми към постигането на ориентирани към бъдещето реални резултати, следвайки принципите на прозрачност и отчетност, реализирайки „отвореност към гражданите“. Водещ принцип ще бъде запазването на единството и солидарността между държавите членки. По време на нашето Председателство България ще отправи три основни послания: консенсус – свързан със сигурността и миграцията, бъдещето на Западните Балкани в ЕС, устойчив интегриран подход за Дунавския и Черноморския регион, както и ефективно, бързо и справедливо правосъдие; конкурентоспособност с фокус върху Единния пазар, насърчаване на предприемачеството и социалните иновации, укрепване на икономически и паричен съюз, устойчива и ориентирана към бъдещето около среда, стабилен енергиен съюз; кохезия – Многогодишна финансова рамка след 2020 г., кохезионна политика след 2020 г., опростяване и модернизиране на Общата селскостопанска политика (ОПС) и включване на културата като стратегически ресурс за по-доброто бъдеще на ЕС.

Препоръките към Програмата са сведоха до по-изразено акцентиране върху новата индустриална стратегия на ЕС.

В дневния ред на НИС бе разгледано и предложението за облекчаване на процедурата по отчитане потреблението на природен газ за стопански нужди. Заместник-министърът на финансите Бойко Атанасов заяви, че Министерството на финансите подкрепя исканите промени и на база направен анализ ще внесе мерки за промени в Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС) за 2018 г., спрямо които да отпадне задължението лицата, които продават природен газа за битови и промишлени нужди да предават данни от съответните измервателни и контролни устройства.

В края на заседанието членовете гласуваха създаване на работна група за разработване на Стратегия за участието на България в Четвъртата индустриална революция, като членовете на НИС да предложат в секретариата му участници за включване в групата. Бе решено още на следващо заседание да се обсъдят нови мерки по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ).

вижте пълната статия

Жителите на Симитли подкрепят източния вариант на трасе на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле

12.09.2017

Жителите на Симитли подкрепят източния вариант на трасе за преминаване на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле. Това стана ясно на проведеното обществено обсъждане в препълнената спортна зала „Септември“ в града, където бе представен Докладът за оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/ на инвестиционното предложение за обект: „Подобряване на трасето на лот 3.2 на АМ „Струма”. Това съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“, съобщи vestnikstroitel.bg.

С жителите на града и представители на неправителствени, бизнес и обществени организации бяха коментирани петте варианта за преминаване на магистралата през дефилето, като бяха представени различните възможности. Мнението на проектантите и експертите, изготвили доклада по ОВОС, е че т. нар. „източен вариант“ е най-компромисното решение за реализиране на проекта по отношение на опазване на околната среда, сигурността и безопасността на жителите, както и от икономическа гледна точка. При реализацията му ще бъдат въведени всички мерки, включително и допълнителни такива, които предпазват живота и движението на животинските видове. Набелязани са мерки за защита от шума на граждани, както и пътни връзки, които да улеснят движението в посока Банско и София. Този вариант гарантира и чистотата на въздуха, тъй като трафикът се разделя в две платна.

Източният вариант на трасе през Кресненското дефиле предвижда в посока София пътят да минава по ново трасе, а в посока Сандански да остане по стария път Е-79. Връзката между двете платна ще бъде осъществена чрез напречни връзки, като ще се използват съществуващите пътища и ще се изграждат нови пътни възли. Предвидени са общо 5 пътни възела – „Симитли“, „Полето“, „Мечкул“, „Стара Кресна“ и „Кресна“. Ще бъде построена пътна връзка и със съществуващия път Е-79 в началото на обходния път на гр. Кресна.

На отсечката ще има и две големи площадки за търговия и отдих. Едната е на обходния път на Кресна в посока Кулата и е с площ 17 декара. Другата е по новото трасе, което ще се изгражда, и е на 2 километра след пътен възел „Кресна“, пътувайки за София. Тя ще бъде с площ 19 декара. И двете площадки ще имат директна връзка с град Кресна. Те ще бъдат снабдени с електричество, водопроводна и канализационна мрежа, както и с пречиствателни станции за отпадни води. Целта е да бъде осигурено всичко необходимо за осъществяването на търговска дейност и хората от региона да могат да продават продукцията си от мед, мляко и т. н., както го правят и в момента.

„Благодаря за подкрепата, защото този проект ще модернизира България и ще развие региона“, заяви председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов. Той подчерта, че строежът на АМ „Струма“ от Симитли до Кресна е голямо предизвикателство и национална кауза. „Ако не я реализираме рискуваме да връщаме на ЕС над 1,2 млрд. лв., усвоени за строителството на участъците до момента, а Кресненското дефиле ще остане както е сега – път с огромен трафик и тежки катастрофи. Моят апел към всички, е да се обединим и да построим магистралата, защото не може постоянно да се връщаме и започваме отначало. Връщане назад не може да има“, подчерта инж. Атанасов. Той бе категоричен, че без магистралата загубите за страната и региона ще се огромни. Според него само за 3-4 години след завършване на магистралата ползите ще се усетят от всички.

Инж. Атанасов увери, че всички искания от страна на местните жители по отношение на сигурността и достъпността ще залегнат при реализацията на проекта. Специални изходи и входове ще се направят и за любителите на рафтинг спортовете по река Струма, като на среща с представители на клубовете ще се обозначат нужните подходи, които да залегнат в проекта.

Инж. Атанасов информира, че в подкрепа на проекта в Агенция „Пътна инфраструктура“ са постъпили 25 становища от заинтересованата общественост, ведомства и организации, като всичките са положителни. 3 от тях са от държавната администрация – Министерството на икономиката, Министерството на вътрешните работи и Главна дирекция „Национална полиция“ и Министерството на здравеопазването. 7 са експертните становища от академичните и научните среди – от Българска академия на науките, БАН – Геологически институт, Университет по архитектура строителство и геодезия, Висше строително училище „Любен Каравелов“, Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“, Минно-геоложки университет и Лесотехнически университет. 15 са положителните становища от неправителствения сектор.

На дискусията експертите обясниха, че вариантът с изграждането на 15-километров тунел е неподходящ, тъй като районът около Кресна е най-сеизмично активният в България. Преди 100 години там е регистрирано земетресение с магнитут над 7-ма степен. Освен това, по първоначални оценки изграждането на съоръжението би струвало около 3 млрд. лв. Единодушно бе мнението, че наличието на радиоактивни елементи в скалите ще доведе до тежки екологични последици, защото за прокопаването на такъв тунел ще се изкара земна маса над 4 млн. куб. м, която не може да се използва за строителни цели и трябва да се депонира в специално депо, а строителството на такова би отнело най-малко 4 години. Отделно от това, от замърсяване с радиоактивни елементи са заплашени подземните води и реките.

Подкрепа на проекта в Симитли заяви Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи. Той подчерта, че главен път Е-79 през Кресненското дефиле е сред най-опасните участъци в страната. За 5 години в участъка от 15 км по данни на МВР са загинали 29 души, 130 са ранени. „Само след 5 години, ако построим магистралата, това ще се промени. Това няма да е нов път убиец, защото статистически на магистралите стават по-малко катастрофи със загинали и това е най-безопасния метод за пътуване“, категоричен бе той.

Категорична подкрепа бе дадена и от Камарата на строителите в България в лицето на Мирослав Мазнев, който заяви, че ако не започне строителството на лот 3.2 на АМ „Струма“ само след година трафикът от лот 3.1. на магистралата ще влезе в града и ще причини тапи и задръствания. Той посочи, че избраното трасе е екологично и икономически изгодно, а това се гарантира от техническите  разработки, каквито никога не са правени за ОВОС у нас.

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, заяви че с общественото обсъждане се решава съдбата на региона и на бъдещите човешки животи, чиято защита е най-важна. „За мен разумният вариант е източният и трябва да го приемем, за да може в утрешния ден да пътуваме безопасно. Хората, които създават работни места и поминък в региона, също трябва да получат своята защита и гаранция, защото, докато ние говорим, в Сърбия, Македония и Гърция се строи и ако се забавим, транзитният трафик може да ни заобиколи“, посочи Михайлов.

В подкрепа на проекта се обявиха и редица представители на екологични организации, които поставиха на първо място развитието на региона, живота и сигурността на жителите и пътуващите през дефилето.

вижте пълната статия

Bridgestone се стреми към победа в шампионата в началото на новия сезон на EWC

12.09.2017

Bridgestone желае да бъде шампион в състезанието на FIM Endurance World Championship в началото на новия сезон, който стартира с 24-часовата надпревара Бол д’Ор на пистата “Пол Рикард” във Франция на 16-17 септември 2017 г.

 

Двата отбора, подкрепяни от Bridgestone, завършиха силно последния 2016 – 2017 EWC сезон: Австрийският YART Yamaha oфициален EWC отбор се премести на трето място в крайното класиране (той беше на 13-то място, преди Bridgestone да започне да доставя гуми в началото на 2017 г.), докато отборът F.C.C. TSR Honda завърши на 5-то място.

 

Увереността на Bridgestone бе подсилена от резултатите на неофициалното предварително тестване на Бол д’Ор в Ле Кастелет, Франция, на 29 и 30 август, когато екипът на YART показа най-бързо време за обиколка, а отборът F.C.C. TSR Honda беше третият най-бърз.

 

Нико Тай, ръководител на европейския сектор „Мотоциклети“, Bridgestone Европа, гледа на това представяне в перспектива: “Знаем, че ще се изправим пред още по-тежка конкуренция тази година, но смятаме, че нашите гуми Bridgestone дават на отборите, които подкрепяме, значително предимство. Очакваме още един фантастичен шампионат за издръжливост!“

 

Първите официални сесии на Бол д’Ор 2017 ще се проведат на пистата “Пол Рикард” на 14 септември; 24-часовото състезание за издръжливост се провежда от събота 16ти до неделя 17ти.

 

Bridgestone, производител на гуми номер едно в света, се завърна в състезанията за мотоциклетисти на най-високо ниво през 2017 г. с доставката на състезателни гуми за официалния екип на YART Yamaha EWC и на FCC.C. отборът на TSR Honda, които се състезават в престижното Световно първенство по издръжливост.

 

В допълнение към тези два официално подкрепени екипа, Bridgestone ще продължи да подкрепя частни отбори в сериите EWC със спортни сликове и гуми за мокра настилка.

 

Отборите на Bridgestone, които да гледате в Bol d’Or, включват:

YART #5 – Formula EWC

FCC TSR Honda #7 – Formula EWC

TEAM RABID TRANSIT #32 – Formula EWC

FLAM Racing #76 – Superstock

WOJCIK RACING TEAM #77 – Formula EWC

PHI ENDURANCE #89 – Formula EWC

LMC ENDURANCE #97 – Formula EWC

 

Световният шампионат по издръжливост (EWC) на Световната федерация по мотоциклетизъм (FIM) е състезание, което се състои от пет части: две във Франция и три в Германия, Словакия и Япония. 24-часовият Бол д’Ор е първото състезание от поредицата 2017/2018, което ще завърши с 8-часово състезание за издръжливост на японската писта Сузука през юли 2018 г.
Искате да научите повече за Bridgestone и състезанията по мотоциклетизъм? Последвайте ни във Facebook и Instagram Bridgestone Moto страниците и посетете www.grippingstories.com и www.bridgestone.eu

вижте пълната статия

Кока-Кола ХБК e глобален лидер в производството на напитки според индекса за устойчивост на ДАУ ДЖОУНС (DJSI) за четвърта поредна година

12.09.2017

За четвърта поредна година Кока-Кола ХБК, водещата бутилираща компания търговските марки на The Coca-Cola Company, бе обявена за лидер в сектор „Напитки“,  според оценката на Индексите за устойчивост на Дау Джоунс. След стабилно представяне по отношение на устойчивостта през 2016 г., по-конкретно в сферите на трудовата практика, стратегията за нововъзникващи пазари, здравеопазване и хранене, и околна среда, компанията постигна общ резултат от 90 точки, което е с 38 пункта по-високо от средното за индустрията.

 

През годината Кока-Кола ХБК продължи да фокусира усилията си върху намаляване на въздействието върху околната среда и стимулиране на положителни промени в отношенията с партньорите си чрез развитие на устойчива верига от доставчици и цялостно подпомагане на общностите.

 

Въз основа на подобренията, направени през предходните години, количеството вода, нужно за производството на литър напитка Coca-Cola през 2016 г., е с 3% по-малко. Същото се отнася и за съотношението на използвана енергия, която се понижи с 5%, което от своя страна означава, че компанията се нуждае от по-малко енергия за производството на литър напитка. През 2016 г. посредством рециклиране са възстановени около 37% от всички опаковки, пуснати на пазара.

 

Кока-Кола ХБК обслужва приблизително 600 милиона потребители в 28 установени, развиващи се и нововъзникващи пазари на три континента. През 2016 г. компанията инвестира 7,3 милиона евро – 1,6% от печалбата си преди данъци – в многобройни инициативи за подобряване на благосъстоянието на общностите, като се фокусира върху опазването на околната среда и водите и развитието на младите хора в партньорство с повече от 294 НПО.

 

Ключови акценти на устойчивостта за 2016г.:

  • 31 083 наети служители
  • 35 000 доставчици по веригата
  • € 3,1 милиарда разходи за доставчици
  • € 281 милиона платени данъци
  • 6% годишно понижение на въглеродни емисии
  • 33% годишно понижение на отпадъците за литър произведена напитка
  • 88% резултат на устойчива ангажираност на служителите

 

Повече информация можете да откриете на http://coca-colahellenic.com/en/sustainability/.

вижте пълната статия

Министър Нанков: През октомври ще бъде избран изпълнител за тол-системата

13.09.2017

Очакваме през месец октомври да имаме избран изпълнител и през 2018 г. да довършим процедурата по въвеждане на тол-системата, каза в студиото на Нова телевизия министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Не сме се отказали и да заведем иск срещу жалбоподателите, заради които България търпеше загуби в продължение на година и половина от невъвеждането на тол-таксите, добави той.

Превозните средства с тегло до 3,5 т ще останат на винетен режим, като електронни винетки ще заменят досегашните хартиени стикери, напомни министърът. Превозните средства, които са с тегло над 3.5 т. ще попаднат в обхвата на тол-системата. В тази категория попадат и големите автобуси, но за тях се предвиждат облекчения, тъй като те предоставят специален вид услуга, обясни Николай Нанков. След въвеждането на тол-системата основната тежест ще бъде поета от големите тирове, подчерта министърът.

Във връзка с общественото обсъждане на трасето на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле министърът изтъкна, че изнасяне на едното платно източно от дефилето е най-сигурният и безопасен вариант от гледна точка на пътната безопасност за гражданите. Съществуващото трасе ще бъде разширено и рехабилитирано. Предвижда се да бъдат изправени виражите и тежките завои и ще бъдат поставени мантинели. Така трафикът ще се редуцира минимум с 40 до 50%, подчерта Нанков. Предвиждат се 5 пътни възела, които ще свързват двете платна на автомагистрала „Струма“ в района на Кресна и Симитли, съобщи още министърът и допълни, че са проектирани зони за отдих и търговия в рамките на общините, през които ще преминава трасето на т.нар. „Източен вариант“ на магистралата.

„Като всеки нов проект, и този поражда освен големи очаквания, и големи притеснения. Опитваме се да разсеем тяхната несъщественост, защото за всичко сме се погрижили, включително за местния бизнес и икономика“, подчерта Николай Нанков.

Той обясни, че вариантът за построяване на двете платна извън дефилето ще оскъпи построяването на магистралата с над 800 млн. лв. Построяването на две нови трасета ще изисква повече време, а това би могло и да навреди на местния бизнес и икономиката. „Забавянето с всеки ден на строителството на магистралата ни коства жертви“, изтъкна министърът.

Николай Нанков обърна внимание и че районът на Кресна е най-сеизмично тежкият и сложен участък, като се характеризира с висока честота на земетресения. Ако се върнем 100 години назад във времето – през 1904 г. е регистрирано земетресение от 7,8 степен по Рихтер, напомни той. Трябва да гарантираме, да имаме алтернатива в две отделни различни точки с подобни габарити трасе, затова отхвърлихме и тунела, обясни регионалният министър.

Имаме поет ангажимент към обществото АМ „Хемус“ да бъде изцяло завършена до 2025 г., подчерта министър Нанков. Това са нови 250 км, допълни той и уточни, че се очаква в рамките на този мандат да бъдат построени 100 км от тях. Останалите участъци в известна степен ще бъдат в проектна готовност, като ще бъдат в процес на проектиране или на изпълнение, каза още той.

Министърът напомни, че вече се работи по отсечката от Ябланица до Тетевен, която е с дължина 9 км. До края на тази година се очаква да бъдат завършени проектите за още 50 км от магистралата до разклона Ловеч – Плевен, като изграждането им ще бъде стартирано на три етапа до 2018 г. Има избран изпълнител за отсечката от Варна в посока Шумен и Търговище. Изборът се обжалва, но в рамките на няколко месеца ще стартираме строежа и на тези 16 км, допълни той.

Необходим е трети мост, който да свързва България с Румъния. Имаме насрочена среща на 3 октомври между двете правителства. Тогава ще обсъдим и детайлите на бъдещия проект. Логично е този мост да бъде над Русе, тъй като това е връзката между Европа, Санкт Петербург с Близкия Изток и с Югоизточна Европа, коментира още Николай Нанков.

вижте пълната статия

Изпълнителът на ремонта на столичния бул. “Шипченски проход” ще бъде глобена

13.09.2017

Сериозното забавяне на ремонта на столичния бул. “Шипченски проход” ще доведе и до сериозна глоба за фирмата изпълнител. Кметът на София Йорданка Фандъкова разкри, че на “Пътища и съоръжения” ще бъде наложена санкция, която до този момент е достигнала 130 хил. лв., съобщи агенция “Фокус”.

Ремонтът на булеварда започна на 4 юли. Първоначално той трябваше да бъде готов за около две седмици, но след това срокът беше удължаван няколко пъти. Последният обявен срок за завършването му беше в началото на седмицата, но проверка на Фандъкова е установила, че фирмата изпълнител отново се е забавила.

“Ще бъдат наложени санкции заради некачествено положен асфалт. До този момент няма да им бъдат признати работи на стойност 553 хил. лева. Глобата ще е сериозна, но ще настоявам фирмата да си свърши работата, за да можем да пуснем движението възможно най-скоро”, каза още Фандъкова, която се включи в символичното боядисване на пешеходни пътеки в центъра на София, с което бе даден стартът на кампанията “Убий скоростта, спаси дете”, посветена на безопасността на децата и първия учебен ден.

Тя добави, че на 15 септември ще бъде отворена пътната отсечка по бул. “Княз Ал. Дондуков” от ул. “Сердика” до ул. “Г. С. Раковски”, както и участъкът от ул. “Кракра” до бул. “Васил Левски”. След това булевардът ще бъде затворен от ул. “Раковски” до бул. “Васил Левски”.

“Срокът, за който получих уверение, че ще могат да се справят с ремонта, е до края на октомври. Срокът по договора е по-късен”, обясни кметът.

вижте пълната статия

Износът расте с 14% до юли

13.09.2017

През периода януари – юли 2017 г. износът на България за трети страни се увеличава с 18.9% в сравнение със съответния период на предходната година и е на стойност 10.3 млрд. лева, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Основни търговски партньори на България са Турция, Русия, Китай, Сърбия, Македония и Египет, които формират 51.1% от износа за трети страни. Общо експортът за ЕС и за трети страни расте за година с 13.8%.

За година най-голям ръст е отбелязан в секторите “Артикули, класифицирани главно според вида на материала” (52.9%) и “Разнообразни готови продукти” (38.2%). Най-голям спад се наблюдава в сектор “Храни и живи животни” (16.5%).

Вносът на България от трети страни през седемте месеца на годината се увеличава с 29.9% в сравнение със съответния период на предходната година и е на стойност 12.1 млрд. лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Русия, Турция, Китай и Сърбия.

Най-голямо процентно увеличение е отчетено в секторите “Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)” (82.3%) и “Минерални горива, масла и подобни продукти” (40.2%).

Външнотърговското салдо на България с трети страни през периода е отрицателно и е в размер на 1.8 млрд. лв.

Общо за ЕС и трети страни през седемте месеца са изнесени стоки общо на стойност 29.8 млрд. лв. и в сравнение със съответния период на предходната година износът се увеличава с 13.8%.

Внесените стоки са за 33.192 млрд. лв., или със 17% повече спрямо същия период на 2016 година.

Общото външнотърговско салдо е отрицателно и е на стойност 3.4 млрд. лв.

вижте пълната статия

Банско е 7-ия най-добър ски курорт в света

13.09.2017

Банско заема 7 място в класацията на британския вестник “Дейли Мирър” на най-добрите зимни курорти в света. Лидери са Мерибел във Франция и Червиня в Италия, пише infostock.bg.

“Най-добрият ски курорт в България има всичко, което е необходимо за забавляваща почивка на разумни цени. Ще намерите перфектни места за спане на ниски цени. Това е съчетано с разумни разходи за храна.

Колкото до ските, очаквайте завладяваща гледка, достатъчно писти, от такива за начинаещи до най-тежките. Придвижването до планината е бързо, за да имате да прекарате повече време там”, се казва в описанието на Банско.

Като преимущество се посочва, че ски може да се карат от декември до април без проблеми, а за пристигане в курорта може да се използват летищата в София и Солун. Цената на седмична карта е само 238 лева или по-малко от 129 евро.

След Банско са такива известни зимни центрове като американските Вейл и Аспен и италианския Кортина

Ето и Топ 15 от класация на “Дейли Мирър”:

1. Мерибел (Франция)

2. Червиня (Италия)

3. Ривълсток (Канада)

4. Куршевел (Франция)

5. Вербие (Швейцария)

6. Лех (Австрия)

7. БАНСКО

8. Вейл (САЩ)

9. Цермат (Швейцария)

10. Кортина (Италия)

11. Тин (Франция)

12. Аспен (САЩ)

13. Парк Сити (САЩ)

14. Риксгрансен (Швеция)

15. Бормио (Италия)

вижте пълната статия

Военното НДК ще става съд от 2 октомври

13.09.2017

Сградата на бул. “Ген. Михаил Скобелев”, известна като Военното НДК, ще заработи като съд от 2 октомври, съобщиха от Софийския районен съд (СРС). Там ще се помещават Наказателното отделение и бюро “Съдимост”. Дотогава обаче гражданите ще си получават свидетелствата за съдимост в сградата на бул. “Драган Цанков”. До последно там ще се гледат и наказателни дела.

Все още не е ясно кога ще е официалното откриване на новата Съдебна палата, но ще е до края на септември. В нея има 35 съдебни зали, 60 кабинета за съдиите, 119 за прокурорите и подземен паркинг с над 200 места. От 2015 г. пък Гражданската колегия се намира в сградата на бившето ГУСВ на бул. “Цар Борис III”.

За самото строителство на Националния армейски комплекс държавата похарчи около 32 млн. лева, а за последващи ремонтни дейности и преустройства още 15 милиона лева. От 8 години обаче сградата стои празна. Т.нар. Военно НДК се намира в центъра на столицата, 8-етажният комплекс е със застроена площ от 1703 кв. м.

вижте пълната статия