Новини

Предстои да се обнародва нова Наредба за проектиране на пътища

07.09.2018

За повече от година подготвихме много нормативни актове, свързани с пътната безопасност. Част от тях вече са приети, предстои в „Държавен вестник“ да бъде обнародвана новата Наредба за проектиране на пътища. Това съобщи в кулоарите на Народното събрание министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Николай Нанков.

Новата Наредба за проектиране на пътищата ще даде отговор на много от въпросите. Сред тях са по-голяма осветеност на пътни възли и кръстовища – задължителен елемент от изграждане на нови и рехабилитиране на вече съществуващи отсечки. Предвидени са повече изисквания към системите за отводняване на пътното платно, за да се предотврати събирането на вода и опасността от „аквапланинг“. Министърът обърна внимание, че според наредбата зоната за безопасност ще зависи от класа на пътя, като при автомагистралите тя ще е 16 метра, а при първокласните пътища – 12 метра. В тази широчина от пътя всички елементи на инфраструктурата като билбордове, стълбове, дървета ще бъдат допълнително обезопасявани.

Сред мерките са също не само удължаване на гаранционните срокове за пътищата, но и по-големи правомощия за възложителя.

Министърът коментира, че, макар и в оставка, продължава да изпълнява задълженията си, сред които е и участието му в парламентарния контрол и обърна внимание, че две трети от въпросите към него днес са свързани с пътища.

Министърът посочи, че пътният сектор е крайно недофинансиран, за да се отговори на изискванията на обществото за по-модерни, по-комфортни и по-безопасни пътища и напомни, че за да се промени това, в началото на годината бе подписан договорът за проектиране и въвеждане тол системата. Николай Нанков обърна внимание и на напредъка по отношение на политиката по търсене на реализация на приоритетни обекти чрез концесиониране или други форми на публично-частно партньорство. Първите стъпки в тази посока вече са направени с подписаните споразумения на срещата 16+1 тази година и се работи усилено за реализация на такива обекти. Регионалният министър посочи, че китайски компании проявяват интерес към строителството на тунела под връх Шипка.

Пред народните представители Николай Нанков съобщи още, че спестени средства в размер на около 1 млн. лв. от строителството на язовир „Пловдивци“ ще бъдат използвани за възстановяване на участъци от републиканската пътна инфраструктура в Община Рудозем, които са засегнати от преминаващите по тях тежкотоварни автомобили, използвани при изграждането на съоръжението.

Той информира също, че текат тръжни процедури за избор на изпълнител за участък от пътя Провадия – Айтос – Дъскотна, който ще бъде рехабилитиран на два лота със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020.

Николай Нанков съобщи още, че при планиране на бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ за следващата година ще бъдат разгледани възможностите за осигуряване на средства за изготвянето на проект за осветление на пътен възел „Пъстрогор“ за входа на гр. Свиленград на АМ „Марица“ и неговото изпълнение.

На въпрос за водоснабдяването във варненската Община Аксаково министърът съобщи, че през тази година министерството е възложило изработването на инженерно-хидроложки доклад и подробно геодезическо заснемане, които ще дадат изходни данни за последващо проектиране и решаване на проблема с прекъснатото заради свлачищни процеси водоснабдяване във вилна зона „Кранево“ и селищни образувания „Панорама“.

По отношение на обновяването на многофамилни жилищни сгради Николай Нанков напомни, че според разчетите с разполагаемия бюджет на Националната програма за енергийна ефективност ще бъдат санирани 2022 блока. Ще се търси по-устойчив механизъм за финансиране обновяването на жилищата в България, като условията са предмет на широк обществен дебат, в който се приветстват всякакви конкретни предложения.

вижте пълната статия

„Национално ТОЛ управление“ в АПИ ще се занимава със събирането на електронните пътни такси

07.09.2018

В Агенция „Пътна инфраструктура“ ще бъде създадено специализирано звено „Национално ТОЛ управление“, което ще се занимава със събирането на електронните пътни такси. Това предвиждат предложенията за изменения и допълнения в Правилника за структурата, дейността и организацията на работа на АПИ. Промените са свързани с предстоящото въвеждане на електронната система за събиране на пътни такси, публикувани са за обществено обсъждане и заинтересованите страни могат да изпращат коментари и предложения до края на месец септември.

„Националното ТОЛ управление“ ще бъде специализирано звено в структурата на Агенция „Пътна инфраструктура“, каквито са в момента областните пътни управления и Институтът по пътища и мостове. За новото звено ще работят общо до 921 души, като 911 от тях ще са на щат в звеното, а останалите 10 – в общата администрация на АПИ. Около 600 от тях ще са ангажирани с контрола на терен по спазване на задължението за плащане на електронни винетки и тол такси от водачите на моторни превозни средства.

До края на годината планираните средства са в размер до 3,6 млн. лв. Те ще покрият разходите не само за персонал, но и текущи и капиталови разходи.

Предвижда се след приемането на промените в Правилника за структурата, дейността и организацията на работа на АПИ до края на 2018 г. в управлението да бъдат назначени максимум 393 служители. Поетапно през следващата година ще се назначат и останалите. Специализираното звено ще се управлява от директор, който ще се назначава от Управителния съвет на АПИ.

Специализираното звено ще поеме функциите по събиране на пътните такси от съществуващата в момента дирекция „Пътни такси и разрешителни“. Нейната работа в бъдеще ще е свързана с дейностите по подготовката за издаването на разрешителни, събирането на такси за движението на тежки и извънгабаритни превозни средства, събирането на такси при издаването на разрешение за специално ползване на пътя чрез експлоатация на търговски крайпътни обекти и пътни връзки към тях, както и на рекламни съоръжения в обхвата на пътя и обслужващите зони.

С предложените изменения и допълнения в правилника общата численост на служителите в Агенция „Пътна инфраструктура“ става 2432 щатни бройки.

вижте пълната статия

Фандъкова: “Общо 48 млн. лв. инвестира Столична община тази година за строителство и модернизация на училища и детски градини”

07.09.2018

Само тази година за ново строителство и модернизация на детски градини и училища влагаме 48 млн. лв., това може би е най-мащабният бюджет, който е отделян. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери реконструкцията на 101 СУ „Бачо Киро“ в район „Надежда“.

Кметът Йорданка Фандъкова уточни, че част от средствата за реновиране на учебни сгради са от Оперативна програма „Региони в растеж“ – 27 млн. лв. за тази година, а общо над 63 млн. лева е бюджетът по дейностите по ОП „Региони в растеж“, които се изпълняват 2018-2019 г. Сроковете за приключване на ремонтите са през 2019 г. 101 СУ „Бачо Киро“ е едно от 18 сгради, които в момента се реновират и реконструират цялостно по Оперативна програма „Региони в растеж“. На проверката присъства и кметът на район „Надежда“ инж. Димитър Димов.

В общо 48 училища и детски градини на територията на Столична община се извършват строителство, основни ремонти, реконструкции и обновяване на сградите. В 18 училища и детски градини ще продължат и след 17 септември, като е направена организация да не се пречи на учебните занятия. Заедно директорите, районните кметове и екипи на Столична община са създали организация да продължи работата без това да пречи на учебния процес.

Общо тази година около 21 млн. лева са инвестициите в ново строителство и летни ремонти на сгради на училища и детски градини. В 17 детски градини и 13 училища ремонтите ще приключат до началото на учебната година.

вижте пълната статия

Ремонтът на пътя Русе – Бяла ще приключи окончателно на 30 септември

07.09.2018

Продължава ремонтът на близо 15 км от път I-5 Русе – Бяла, в участъка от разклона за село Пиргово до отбивката за Две могили, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. В момента се полага последният асфалтов пласт. Предвижда се строителните работи да завършат до 30 септември. По време на ремонтните дейности е въведена временна организация на движението, която е съгласувана от „Пътна полиция“. Поставени са необходимите пътни знаци, временна маркировка и скоростта на движение е ограничена до 50 км/ч, която обаче не се спазва от голяма част от шофьорите въпреки присъствието и на полицейски патрул. Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да спазват правилата за движение и въведената временна организация по време на извършващите се и в момента ремонтни дейности.

вижте пълната статия

Заместник-министър Борисов представи първия по рода си български електрически автомобил

07.09.2018

Към днешна дата общият брой на регистрираните електрически и хибридни превозни средства в страната от всички категории е 6808 бр. От тях леки автомобили изцяло електрически са 554 бр., което е ръст от над 600% за последните 5 години. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов при представянето на първия по рода си български електрически автомобил, произведен от „Син карс”.

На официалната церемония собственикът на „Син карс интернешанъл” инж. Росен Даскалов представи шосейна версия на първия български електрически автомобил, състезателен автомобил и концепция за мултифункционален и компактен градски електромобил, който е планирано да се произвежда у нас и да се изнася в чужбина. По думите на собственика новият L City е изцяло насочен към бъдещето и именно затова от него ще се предлага единствено електрическа версия.

Зам.-министър Борисов посочи, че автомобилното производство е един от приоритетните високотехнологични сектори с голям потенциал за развитие на експорта, заетостта и регионалната икономическа активност. „Около 170 компании произвеждат части и системи за основните автомобилни производители и генерират заетост за над 40 000 души в България”, каза още той.

Борисов подчерта, че производството на български електромобил е сред приоритетите и изцяло съответства на насоките на провежданата икономическа политика за насърчаване на инвестициите в нови иновативни производства при осъществяването на Иновационната стратегия за интелигентна специализация, както и за развитие на електрическата мобилност у нас.

„Полагаме усилия за създаване на благоприятна среда за развитие на тези процеси. Политиката на Министерство на икономиката е насочена към насърчаване създаването, развитието и внедряването на иновациите, към развитието на високотехнологични производства и интензивни на знание услуги с оглед изграждане на конкурентоспособна икономика“, изтъкна той.

Икономическият заместник-министър добави, че в резултат на предприетите мерки и доброто взаимодействие между заинтересованите страни е налице устойчива тенденция в развитието на електрическата мобилност у нас, и въпреки че чистите превозни средства в страната все още не са достигнали съществен пазарен дял, не може да се пренебрегне постигнатия напредък. „С оглед създаване на устойчива платформа за развитие на сектора в дългосрочен план, създадена е междуведомствена работна група за разработване на Национална програма с Пътна карта за развитие на електрическата мобилност до 2025 г. и хоризонт до 2030 г.“, завърши той.

вижте пълната статия

Зам.-министър Николова: МРРБ инвестира над 660 млн. лв. от ОП „Региони в растеж“ в енергийна ефективност на многофамилни и обществени сгради

10.09.2018

Над 660 млн. лв. инвестира Министерството на регионалното развитие и благоустройството чрез Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. в мерки за енергийна ефективност на многофамилни жилищни и на обществени сгради в страната. Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и  ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова. Тя заедно с кмета на Разлог инж. Красимир Генчев откри напълно обновени пет жилищни блока в града.  Сградите са санирани по проект „Повишаване енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради в град Разлог – втора група“. В тях  живеят 86 домакинства, а инвестицията е на стойност почти 1,3 млн. лв. Блоковете са с нова фасада, топлоизолация, дограма, изолирани покриви,  повишен срок на експлоатация и др.

Зам.-министър Николова обърна внимание, че в следствие на повишената енергийна ефективност разходите за отопление на обитателите ще намалеят с 30-40%, което ще се осети още през предстоящия отоплителен сезон. „Един от основните приоритети на правителството е намаляването на консумацията на енергия до 2020 г. с  20%. Една от мерките е повишаване на енергийната ефективност на сградите, която се изпълнява с няколко мащабни програми от МРРБ, каза още тя. Деница Николова напомни, че в периода 2007-2013 г. в такива мерки са вложени 200 млн. лв. само по Оперативна програма „Регионално развитие“. Тя отбеляза също, че санирането на сградите води и до намаляване на вредните емисии във въздуха, като само петте блока в града ще пестят общо 90 тона въглероден диоксид годишно. „Най-важната цел  на тези програми е, че постигаме  по-привлекателни жилища, намаляване сметките за отопление и спестявания на средства, както и по-висок стандарт на живот за хората. Надявам се, че всички жители на Разлог ще се възползват и от бъдещи проекти и ще се грижат за поддръжка на сградите“, каза още заместник-министърът.

Деница Николова допълни, че освен инвестициите по ОПРР, с които града става по-красив и модерен, от съществено значение за региона е изграждането на АМ „Струма“, което ще го превърне в по-привлекателно място за живот и инвестиции.

По време на церемонията кметът на Община Разлог инж. Красимир Генчев благодари на екипа на общината и ОПРР за бързата и качествена съвместна работа и постигнатия резултат. Благодарение на правителството европейките  фондовете работят, а общините ползват европейската солидарност за развитие, посочи той.

Сред гостите на събитието бяха народният представител Емил Тончев, председателят на Общински съвет- Разлог д-р Мария Димитрова, заместник-кметове и др.

вижте пълната статия

Производителността на труда се увеличава с 3% през второто тримесечие

10.09.2018

Производителността на труда леко ускорява темпа си на растеж до 3% през второто тримесечие, след като през периода януари – март отбеляза годишно повишение от 2.3%, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Ускорението вероятно идва от по-малкия брой работещи в нископроизводителния аграрен сектор, където заетите падат с 43 хил. души на годишна базa, пише Дневник.

През същия период брутната добавена стойност в икономиката нараства с 3% спрямо април – юни 2017 г. Най-голям принос за увеличението има имотният сектор с 0.9 пр. п., следван от промишлеността (0.7 пр. п.).

НСИ публикува и ревизираните оценки на брутния вътрешен продукт в България през второто тримесечие. Леки промени са видими в компонентите на показателя – данните за инвестициите и потреблението са ревизирани леко нагоре, но в същото време оценките за износа са понижени. Така общият икономически растеж през периода април – юни остава 3.4%, колкото беше и по експресните данни от август.

Броят на работещите в икономиката продължава да се увеличава и през второто тримесечие, макар и едва с 6.2 хил. души общо на годишна база. Растежът идва от повече хора на трудов и граждански договор (37.6 хил.), докато самонаетите намаляват с 31.3 хил. души, като спадът идва основно от селското стопанство. Новонаетите пък са предимно в търговията, строителството и индустрията.

Стойността на брутната добавена стойност в икономиката, което е разликата между крайната стойност на продукцията и изразходваните за производството й стоки и услуги, достига 38.1 млрд. лв. към юни. Най-високопроизводителни остават работещите в индустриалния сектор, където всеки зает създава средно по 7.2 хил. от добавената стойност в икономиката. На второ място са услугите с по 6.3 хил. лв. на работник, а на трето – аграрният сектор с 1.1 хил. лв.

Данните за потреблението в страната са ревизирани нагоре спрямо експресните оценки на НСИ. Докато през август увеличението беше 4.7% на годишна база, сега е нагоре с 0.1 пр. п. Големият двигател са покупките на домакинствата, които се повишават с 5% спрямо второто тримесечие на миналата година. Потреблението на публичния сектор също расте, но по-бавно (2.3%), а и е с по-малък дял, което понижава приноса му към общия ръст на икономиката.

Анализатори обаче коментират, че растящата инфлация може да ограничи покупките на домакинствата в един момент. Друг фактор е увеличението на икономически неактивното население в страната. Според икономисти резервите за включване на нови хора на пазара на труда се изчерпват, което рано или късно ще се превърне в предизвикателство пред растежа.

По-слабо вътрешно търсене пък се вижда в числата за вноса, където растежът е ревизиран надолу с 0.3 пр. п. до 4.3% през второто тримесечие. Износът също се забавя повече от първоначалните данни, а на тримесечна база дори отбелязва спад от 1.3%. Така общият принос на нетния експорт към икономиката остава отрицателен за пето поредно тримесечие.

Инвестициите като компонент на БВП са ревизирани леко нагоре с 0.2 пр. п. до 4.6% годишен растеж. Според последната макроикономическа прогноза на БНБ положителните нагласи на фирмите, силното търсене на стоки и услуги и високото натоварване на производствените мощности са причина да се очакват по-високи частни инвестиции тази година. Капиталовложенията от страна на държавата също ще нарастват до 2020 г. в резултат на усвояването на европейски средства.

Имотният пазар все още е водещ сектор по отношение на добавената стойност, която генерира в икономиката. Като процентно увеличение промяната е със 7.2% нагоре спрямо второто тримесечие на 2017 г. Така приносът на сектора към растежа на общата брутна добавена стойност в икономиката достига 0.9 пр. п.

Високо годишно повишение в добавената стойност за икономиката отбелязват и секторите финанси и застраховане (6%) и строителство (5.9%). Относително малкият им обем обаче отслабва влиянието им. От друга страна, високопроизводителната промишленост допринася с 0.7 пр. п. към растежа, макар че годишното увеличение е едва 3%.

вижте пълната статия

ЕЦБ: Пазарът на недвижими имоти може да предизвика следващата криза в Европа

10.09.2018

Пазарът на недвижими имоти може да предизвика следващата криза в Европа. Това заяви експертът на Европейската централна банка Даниеле Нои в интервю за Латвийската информационна агенция, съобщава econ.bg.

Според нея обаче банките сега са по-подготвени да се справят с подобни сътресения, отколкото са били преди десетилетие.

На фона на рекордно ниските лихви цените на недвижимите имоти неимоверно са се покачили и то в няколко „горещи” локации. Експерти предупреждават, че облекчената валутна политика крие рискове от изкуствено надуване на балона на имотния пазар, което може да доведе до неговото спукване и потенциална криза.

„Какво би могло да доведе до следващата криза? Не знам точно, но подозирам, че това може да е пазарът на недвижими имоти”, твърди Нои в интервюто. „Знаем със сигурност, че ще има нова криза. Но не знаем кога и защо ще възникне тя.” Въпреки че като цяло капитализацията на банките е по-добра, ликвидността е голяма и парите са „евтини”, експертът предупреди, че някои банки не са успели да си подсигурят допълнителни гаранции да наберат допълнителна ликвидност на пазара, когато са под натиск.

„Това, което все още липсва е Европейска застраховка на депозитите”, посочва Нои. „Знам, че някои държави от Северна и Източна Европа искат да видят по-решително намаляване на рисковете в банките от еврозоната преди да бъдат предприети каквито и да било по-нататъшни действия. Лично аз мисля, че рисковете вече значително бяха намалени. Затова сега е време да продължим напред”, добавя тя.

По отношение на прибалтийските държави Нои предупреди, че повишаването на цената на търговските имоти представлява риск, както и използването на променливи лихвени проценти, тъй като няма гаранции, че заплатите и печалбите ще растат паралелно с лихвите. Всичко това представлява и по-голям риск за северните държави, тъй като скандинавските банки притежават голяма част от прибалтийските финансови институции, допълва Нои.

вижте пълната статия

Над 300 млрд. евро от ЕС вече са инвестирани в проекти на държавите членки

10.09.2018

Общият размер на отпуснатите средства по проекти в реалната икономика на държавите от Европейския съюз вече достигна 303 милиарда евро – това представлява нарастване с 42 милиарда евро от края на 2017 г. до юни 2018 г. Това показват актуализираните данни на портала за Европейските структурни и инвестиционни фондове, съобщиха от пресофиса на ЕК в София.

Изпълнението на бюджета по политиката на сближаване за периода 2014-2020 г. вече достигна 62% от целия планиран бюджет, като към края на миналата година този дял беше 54 на сто.

вижте пълната статия

Катар ще инвестира 10 млрд. евро в германската икономика

10.09.2018

Катар планира да инвестира 10 млрд. евро в германската икономика. Това съобщи емирът на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани на икономическата конференция на Германия-Катар в Берлин, цитиран от телевизия Ал Джазира, пише econ.bg.

Според нея Германия ще получи тези инвестиции през следващите пет години. Катар вече има дял в множество големи немски компании, сред които Фолксваген, Дойче банк и Сименс за общо 20 милиарда долара.

вижте пълната статия

INNOWAVE SUMMIT 2018 ще бъде една от най-мащабните високотехнологични конференции в Югоизточна Европа

10.09.2018

След успешната реализация на конференцията Innowave Summit 2017, която постави Варна на картата на новите дигиталните градове в Европа, тазгодишното издание подготвя серия от инициативи, които ще помогнат на българския бизнес да бъде глобален. Събитието ще събере на едно място  над 60 топ-лектори от световни брандове, над 80 световни изложители ще представят постиженията си, а над 500 собственици и мениджъри от Балканите, Европа, Америка и Азия са потвърдили участието си във форума до момента. Това превръща Innowave Summit 2018 в една от най-мащабните високотехнологични конференции в Югоизточна Европа, фокусирана върху качественото съдържание и реалното случване на бизнес.

Innowave Summit 2018  ще представи иновации в сферата на блокчейн технологиите, интернет на нещата, виртуалната реалност, изкуствения интелект, нано технологиите, финансовите технологии, дигиталното здравеопазване, старт-ъпите, маркетинга, продажбите, електронната търговия и пр.

Дигитални лидери на световни компании с инвеститорско портфолио от над $100 милиона, сред които Apple, Google, Facebook, Google, Alibaba, Salesforce, Amazon, Ebay, Yandex, Dell, Twitter, LinkedIn, Oracle, Vimeo, Booking, Space X и фондове за рисков капитал, ще споделят своя опит, вдъхновения и идеи за развитие.

Целта на събитието е да създаде благоприятна среда за развитие на бизнеса в сферата на дигиталните технологии, нетуъркинг, активна комуникация на професионалната общност с регионалните, национални и европейски институции, изследване на тенденциите и успешна обмяна на бизнес модели и добри практики в развитието на успешни брандове.

Innowave Summit 2018 се организира от Сдружение с нестопанска цел в обществена полза – Български Бизнес Форуми и се провежда в партньорство с Община Варна (една от новите 30 дигитални центъра в Европа) и с подкрепата на Министерството на икономиката на България, Европейската стартъп мрежа и Startup Europe (Инициатива на Европейската комисия).

вижте пълната статия

Novartis ще продаде част от портфейла си за генерични лекарства в САЩ

10.09.2018

Фармацевтичната компания Novartis ще продаде част от портфейла си за генерични лекарства в САЩ, съобщава швейцарският ежедневник Tagesanzeiger, пише infostock.bg. Дъщерната компания Sandoz продава дейността си в САЩ, по-специално дерматологичния бизнес и портфейла си с генерични таблетки на индийскатата компания Aurobindo Pharma, както обявиха от Novartis.

Обявената покупна цена е 0,9 млрд. щатски долара, които ще бъдат платени в брой, плюс потенциално плащена в размер на 0,1 млрд. щатски долара. Продаденият бизнес генерира оборот от 0,6 млрд. щатски долара през първата половина на 2018 година. Също така трябва да отбележим, че продаденият бизнес обхваща около 300 продукта, както и проекти за развитие.

Очаква се сделката да приключи през 2019 г., съобщават от Novartis.

Производствените съоръжения в Уилсън, Северна Каролина, както и в Хиксвил и Мелвил, Ню Йорк, отиват в Aurobindо. В този контекст около 750 служители, както и търговските представители на PharmaDerm Pharma ще се преместят в Индия след приключване на сделката.

Sandoz иска да се съсредоточи върху сложни генерични лекарства, лекарства с добавена стойност и биоподобни лекарства, обясняват от Novartis. По този начин от Sandoz ще подкрепят стратегията за постигане на дългосточен устойчив и печелив растеж в САЩ. „С тази транзакция ние съсредоточаваме дейността си”, казва главният изпълнителен директор на Sandoz, Ричард Франсис.

Портфолиото на Sandoz ще продължи да бъде „силно по същество” след сделката, допълни Франсис. Това включва инжекционни, респираторни и офталмологични продукти.

вижте пълната статия