Новини

Туризмът дава работа на 12% от трудещите се българи

14.05.2018

Търсим възможности за удължаване на валидността на визите за сезонни работници. Надяваме се в срок от две седмици да има готови предложения за законодателни промени и тази мярка да е в сила за предстоящия летен сезон. Това каза министър Николина Ангелкова пред участниците в Междуведомствения съвет за кадрите в туризма, който е консултативен орган към министъра.

Недостигът на квалифицирани кадри през активните сезони създава необходимост да се намери решение на казуса как наетите вече у нас чуждестранни служители да могат да получат това разрешение. Така те ще могат да изкарат целия летен сезон, без да се налага да се връщат в страните си, за да кандидатстват за нова виза, която според срока на валидност в момента, изтича в разгара на сезона, уточни министър Ангелкова. Тя допълни още, че в сряда е провела работна среща с Екатерина Захариева, заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи, на която е коментирано това предложение, както и възможностите за получаване на разрешение за пребиваване от сезонни работници от трети страни в туризма без наличие на виза тип „Д“.

Министърът посочи още, че за да се преодолее дълготрайно проблема от изключителна важност е дуалното обучение и връзката между бизнес и образование. Надявам се в тази насока на взаимодействие да намерим добри практики, които да приложим, така че все повече хора да придобиват професионална правоспособност и да се реализират в България. В момента се проучват възможностите за създаване на Център за квалификация и преквалификация. Поставили сме си за цел от 2019 г. година заедно с Министерство на образованието и науката да създадем този център и считаме, че това ще бъде положителна стъпка в развитието на кадрите, зави министър Ангелкова.

В сферата на хотелиерството и ресторантьорството са включени над 27 хил. активни предприятия. По данни на НСИ за 2017 г. заетите в тези две направления са били общо над 169 хил. души. Заедно с туроператорите и туристическите агенти и останалите свързани икономически дейности тези показатели са много по-високи и формират близо 12% заетост от всички дейности у нас според статистиката на НСИ за 2016 г.

Кметът на Русе Пламен Стоилов благодари на министър Ангелкова за доброто сътрудничество и ползотворно партньорство. Отворени сме за всякакви съвместни идеи и проекти, които ще допринесат за развитието на сектора и го направи още по-важен и значим за икономиката на страната, коментира още той. И допълни, че за общината е изключително важно развитието на туризма.

вижте пълната статия

Министър Ангелкова: Представяме пред бранша 7 балнео и СПА дестинации, включват 58 населени места

14.05.2018

Балнео и СПА дестинациите ще привлекат повече туристи и ще допринесат за популяризирането на богатството от минерални води на България. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в Сандански, където представи проекта за 7 СПА и балнео дестинации. Те са разработени от Министерството на туризма и обхващат 58 населени места в цялата страна.

В подготовката на проекта са поискани становища от 50 общини, над 30 общини са дали предложенията си. При разработването на дестинациите са взети под внимание наличието на минерални води, особеностите на климата, отчетен е и фактът населените места и регионите да имат разработен туристически продукт. Основна цел на балнео и СПА дестинациите е чрез тях на  потребителите и бизнеса да бъде предложена цялостна услуга на високо ниво, посочи министър Ангелкова. Тя поясни, че в началото на годината беше създадена и тематична работна група, която да надгради предложенията на министерството. В нея участват  представители на бранша, както и външни експерти с доказан опит и активна позиция за развитието на СПА туризма у нас.

7-те балнео и СПА дестинации, обсъжданите в момента 12- винено-кулинарни маршрута, както и утвърдените вече 8  културно-исторически ще дадат на всеки турист възможност за избор сред богата палитра продукти, които са интересни през четирите сезона, коментира министърът.

Очакваме със съдействието на бизнеса до есента проектът за 7-те балнео и СПА дестинации да бъде финализиран. След това те ще бъдат дигитализирани и качени на страницата на Министерството на туризма и на платформата iLoveBulgaria. Дестинациите ще бъдат включени в рекламните каталози за популяризиране на страната, както и в кампаниите, с  които представяме България, каза министър Ангелкова.  СПА и балнео маршрутите ще са от изключителна полза за популяризирането на България, ще са в помощ и на общините за промотирането на продуктите, които регионът им предлага. Тя посочи, че важен фактор за успешното развитие на здравния, СПА и балнео туризъм са и лечебните курорти, които в страната са 54, а министерството е сертифицирало  48 балнеолечебни, СПА и уелнес центрове.

Вече имаме положителен пример с културно-историческите дестинации, които министерството създаде, коментира министърът. Обектите, включени в тях отчитат до 80% ръст в посещаемостта. Платформата iLoveBulgaria също привлича много посетители към туристическите атракции. Очакваме след като бъдат финализирани и започне рекламирането им, през следващата година да видим ефекта от СПА дестинациите, каза министър Ангелкова. Тя съобщи, че от юни стартира много широка интегрирана комуникационна кампания в 16 държави, които са целеви пазари за туризма на България.

За утвърждаването на СПА и балнео дестинациите на България предстоят още кръгли маси с местните власти и бранша. На представянето им в Сандански участваха Кирил Котев, кмет на община Сандански, Антоанета Янчева – заместник областен управител на област Благоевград, както и десетки представители на бизнеса. Министърът благодари на кмета за домакинството и на всички участници, с които с общи усилия промотираме бално е СПА туризма.

Г-н Котев заяви, че общината има много добро сътрудничество с министъра на туризма, което оказва положително влияние за развитието на региона.

вижте пълната статия

Автомобилният сектор в България с продукция за близо €1 млрд.

14.05.2018

Aвтомобилният сектор в България продължава да расте с устойчиви темпове, като на годишна база произвежда продукция за около 1 млрд. евро, а брутната му добавена стойност е нараснала 4 пъти пред последните 10 години. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на нов Учебен център по диагностика на електрически и конвенционални автомобили в Професионална гимназия по транспорт и енергетика “Хенри Форд” – София, пише inews.bg.

“Това е един от най-атрактивните високотехнологични сектори, които привличат сериозни чуждестранни инвестиции и в него ще расте нуждата от повече, добре подготвени кадри”, допълни Александър Манолев. По думите му това се осъзнава от частния сектор и подобни проекти са доказателство, че когато институциите, бизнеса и образованието обединят усилия, добрите резултати не закъсняват. “Без модерно образование и здрава връзка между училищата и работодателите, е невъзможно да имаме устойчив ръст на икономиката ни”, подчерта икономическият заместник-министър и съобщи, че вече е разработен образец на трудов договор между ученик и работодател като една от стъпките за насърчаване на дуалното обучение. Той пожела и на учениците на професионалната гимназия да изберат да се реализират в едно от десетките предприятия в автомобилния сектор, които развиват дейност в страната и изрази надежда, че няма да е далеч времето в България да заработи и първия завод за производство на цели автомобили.

В страната ни към момента има един завод за асемблиране на автомобили и около 120 предприятия за производство на автомобилни компоненти като поддоставчици на водещи компании в автомобилостроенето. Те създават заетост на 23.4 хил. души. Характерно за сектора е неговата експортна ориентация, като водещи пазари на автомобилния бранш са Германия, Турция, Румъния, Франция и др.

На събитието присъстваха и Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, Красимир Вълчев, министър на образованието и науката, Лазар Лазаров, заместник-министър на труда и социалната политика, представители на бизнеса и образователни институции от сферата на висшето и средното образование, и др.

Новооткритият учебен център е първи по рода си, даващ възможност за изучаване устройството на електроавтомобили и хибриди, както и за диагностика на всички видове автомобили на съвременно технологично ниво. Центърът осигурява високо качество на професионалната подготовка на специалисти в областта на автомобилния транспорт. Акцентът в обучението е поставен върху все по-широкото навлизане на електрическите превозни средства в съвременния живот, както и повишаване на екологичните показатели на ДВГ в съответствие с европейските стандарти за вредни емисии. Диагностиката и прецизната регулировка на ходовата част на автомобила са от изключително значение за осигуряване на безопасност при движението на автомобила. Той е оборудван със съдействието на водещи компании от автомобилната промишленост като включва високоволтов тренировъчен симулатор, работещ като реално BMW i3 превозно средство; с един хибриден и един конвенционален автомобил BMW с бензинов двигател; лек автомобил “Ауди” А4 със специализиран диагностичен уред; 3D стенд за регулиране на геометрията и др.

вижте пълната статия

Зам.-министър Борисов: Над 200 хиляди работни места са създадени през последната година

14.05.2018

Икономиката в страната е създала между 170 и 220 000 нови работни места през  последната година, това заяви заместник- министърът на икономиката Лъчезар Борисов на Информационен ден за бизнеса от област Търговище, в който се включиха представители на местни фирми и предприятия.

Инициaтop нa cpeщaтa бeшe oблacтният yпpaвитeл Mитĸo Cтaйĸoв, a oфициaлни гocти нa cъбитиeтo бяxa още Любoмиp Гaнчeв – cъвeтниĸ нa миниcтъpa нa иĸoнoмиĸaтa, Xpиcтиян Cyлтaнoв – нaчaлниĸ нa oтдeл „Πpoгpaмиpaнe и пpeдocтaвянe нa бeзвъзмeзднa пoмoщ“ в миниcтepcтвo нa иĸoнoмиĸaтa, Xaтиджe Aлиeвa – пpeдceдaтeл нa Oбщинcĸи cъвeт – Tъpгoвищe и Eминe Яĸyбoвa – зaмecтниĸ-ĸмeт нa oбщинa Tъpгoвищe.

Зам.-миниcтъp Лъчeзap Бopиcoв пocoчи, чe пpeз пocлeднaтa гoдинa иĸoнoмичecĸитe пoĸaзaтeли нa cтpaнaтa ce пoдoбpявaт, ĸaтo бeзpaбoтицaтa нaмaлявa, a cpeднaтa paбoтнa зaплaтa бeлeжи pъcт нa yвeличeниe c 11%.По думите му активно се работи за преодоляване на регионалните дисбаланси, а Търговищка област ще бъде приоритизирана при разглеждането на проектите и кандидатстването по Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” /ОПИК/. В програмния период  2014 – 2020 г. по програмата  досега в областта са реализирани 12 проекта, като шест от тях вече са успешно приключени, стана ясно още на срещата.

Съветникът на министъра на икономиката г-н Любомир Ганчев даде насоки за кандидатстване по предстоящите процедури, които ще се обявяват през годината по ОПИК. Ганчев подчерта, че акцент в работата на експертите ще бъдат стартиращите предприятия, като един от методите за задържане на младите хора в страната. “По тази схема ресурсът,  който  ще бъде на разположение е над 60 млн. лв., в подкрепа на 400 нови компании”, допълни той.

Информационният ден бе организиран от областната администрация и Община Търговище.

вижте пълната статия

Заместник-министър Борисов: Процедура за стартиращи предприятия за 62 млн. лв. ще бъде открита до месец по ОПИК

14.05.2018

Процедура за 62 млн.лв., специално за стартиращи предприятия, която се очаква да подпомогне близо 400 новооткрити фирми ще бъде открита през месец юни по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност”. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов на работна среща на тема: „Развитие на региона, инвестиции и бизнес климат“, която се проведе в Силистра.

Представителите на местния бизнес имаха възможност да се запознаят с условията за финансиране на проекти и за увеличаване на продажбите чрез инструментите на ИАНМСП в България и чужбина. Беше обсъдена и възможността за изграждане на Индустриална зона в града.

Икономическият заместник-министър изтъкна, че се работи за облекчен достъп до финансиране на малките и средните предприятия в страната. “Българските компании ще имат възможност да се възползват от процедури за безвъзмездно финансиране по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (ОПИК) за близо 400 млн. лева през настоящата година, както и от финансовите инструменти, които предоставят за малки и средни предприятия от Българската банка за развитие, която по плана Юнкер ще издава до 100% гаранции по кредитите за МСП”, подчерта Борисов.

По думите му Силистра е сред приоритетните области по Оперативната програма, а от стартирането й към момента са сключени общо 9 договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с място на изпълнение област Силистра на обща стойност 14,1 млн. лв. “Разчитаме чрез новия подход за регионална приоритизация да получим повече проекти от регионите”, каза още той.

Съветникът на икономическия министър г-н Любомир Ганчев допълни, че по програмата до края на годината предстои процедура за подобряване на производствения капацитет, за която е заделен ресурс от 150 млн. лева за нови машини и оборудване, а други близо 110 млн. лева са предвидени за иновации. “30 милиона лева са и средствата за тази година за създаването на клъстери”, допълни той.

На събитието присъстваха кметът на Община Силистра д-р Юлиян Найденов, народният представител от г-н Александър Сабанов, зам.-изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции г-жа Меджиде Ахмедова, кметове на населени места, общински съветници, експерти от местната и държавна администрация, индустриалци, предприемачи, представители на местния бизнес.

Заместник-министър Борисов посети и местно предприятие за производство на елеватори, верижни транспортьори, семечистачни и зърно чистачни машини, което изпълнява проект за внедряване на иновации в производството по ОПИК.

вижте пълната статия

Приходите от нощувки с ръст от 14,1% за периода януари- март 2018 г.

14.05.2018

Приходите от нощувки в местата за настаняване с 10 и повече легла отчитат ръст от 14,1 на сто в първите три месеца на годината спрямо същия период година по-рано. Така за периода януари- март постъпленията достигат над 145 млн. лв. Това става ясно от данните на Националния статистически институт, публикувани днес.

Над 79,3 млн. лв. са приходите от нощувки на чужденци. Те нарастват с 16,1 на сто спрямо същия период на миналата година, а тези от българи са близо 66 млн. лв. с ръст 11,7%.

Общо пренощувалите лица в местата за настаняване са повече от 1,162 млн. в първите три месеца на 2018 г., като нарастват с 5,9 на сто спрямо същия период на миналата. От тях близо 754 хил. са българите, а около 400 хил. чужденците. Ръстовете са съответно 5,1% и 7,4 на сто. Близо половината от всички пренощували лица са избрали да отседнат в 4 и 5 звездните хотели. Общо над 564 хил. са хората отседнали във висококатегорийните места за настаняване и се увеличават с 6,6 на сто в сравнение с година по-рано.

Данните показват, че усилията, които полага министерството да популяризира страната, като място предлагащо висококачествен продукт дават резултат, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова. И допълни, че резултатите за първите три месеца на годината са поредното доказателство, че България устойчиво се утърждава като дестинация, предлагаща туризъм на високо ниво. Данните са и стимул да продължаваме да работим още по-мотивирано, каза министърът.

В първите три месеца на 2018 г. ръст от 7,6 на сто отбелязват и реализираните нощувки, достигайки повече от 2,682 млн. Близо 1,5 млн. от тях са нощувките на българите и се увеличават с 6%, а тези на чужденците са 1,191 млн. и нарастват с 9,7%.

вижте пълната статия

Над 155 млн. лв. се инвестират в пътна инфраструктура в Област Ловеч

15.05.2018

Малко над 155 млн. лв. са средствата, които се инвестират в пътната инфраструктура в Област Ловеч през последните три години. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който посети областния център за празника на града.

Вече са изпълнени 15% от предвидените дейности по изграждането на 9,3-километровия участък на магистрала „Хемус“ между Ябланица и Боаза, който се финансира с 67 млн. лв., съобщи министърът и подчерта, че се работи изключително бързо. Той коментира, че чрез препроектирането на дългото 52 км трасе между Боаза и пресичането с пътя Плевен – Ловеч се очаква да бъдат спестени около 300 млн. лв. чрез съкращаване на първоначално предвидените тежки, скъпи и сложни за поддръжка съоръжения. Обществената поръчка за него ще стартира през месец юни, като реалната строителна работа може да започне до края на годината, ако няма обжалвания на процедурата, стана ясно от думите на министъра. Той допълни още, че ще настоява за бърза и качествена работа. Предвижда скоростта за движение по участъка да бъде 130 км/час.

Министър Нанков съобщи още, че с добри темпове се рехабилитират обходният път на Ловеч, финансиран със 17 млн. лв. от Оперативна програма „Региони в растеж“, и общинският път на входа на града. Графиците за работа по двата обекта са синхронизирани, за да може след приключване на ремонта на общинския път движението да бъде пренасочено по него и да се затвори изцяло за ремонт тунелът по обходния път на Ловеч, който е в най-лошо конструктивно състояние.

През 2014-2015 г. в областта бяха рехабилитирани 90 км пътища с около 48 млн. лв. от старата Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г., напомни Николай Нанков. Нашите усилия са максимално бързо да строим скоростни пътища и магистрали, за да изведем трафика от населените места, подчерта той и припомни, че около 8-9% от стойността на всеки проект са предвидени за изпълнение на мерки за пътна безопасност. Министърът подчерта, че за да бъде осигурена такава, трябва да има по-добър контрол на пътя, по-добра инфраструктура и мантинели, за поставянето на които годишно не достигат 12 млн. лв. Николай Нанков коментира още, че с увеличените приходи чрез внедряването на тол системата през 2019 г. ще  има повече средства не само за строителство и ремонт на пътища, но и за пътна безопасност. Той напомни и че са подготвени нови норми за проектиране на пътища с повишени изисквания относно мерките за пътна безопасност.

В изпълнение са 10 от 11-те одобрени за финансиране от Националната програма за енергийна ефективност многофамилни жилищни сгради в Ловеч, съобщи още министърът. Николай Нанков коментира, че се подготвя изцяло нова жилищна стратегия, която предстои да бъде подложена на обществено обсъждане и на чиято база ще се формира нова програма с нов бюджетен ресурс.

вижте пълната статия

Заместник-министър Деница Николова и кметът на Бургас Димитър Николов откриха модерен мултифункционален комплекс

15.05.2018

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова и кметът на община Бургас Димитър Николов откриха официално  Спортен комплекс „Арена Бургас ОЗК“. Сред  гостите на събитието бяха народни представители, областният управител на Бургас, заместник-кметове, общински съветници, представители на спортната общественост и стотици жители на града.

Спортният комплекс  в ж.к. „Славейков“ включва вътрешен плувен басейн с олимпийски размери, футболни игрища, тенис на корт, който зимата може да се ползва за ледена арена, детски площадки, фитнес зали на открито и закрито, трибуни,  санитарни помещения  и др. Модерният мултифункционален комплекс е ситуиран на мястото на бившата плувна база „Славейков“, която не функционира от 2003 г.  За изграждането и оборудването на комплекса са инвестирани 18,2 млн. лв., осигурени от инструмента JESSICA.

Предвидено е съоръженията да бъдат отворени както за обществено ползване, така и за професионалните спортни клубове, туристи, гости на града и хора с увреждания. Създадени са и условия за практикуване на аеробика, йога, зумба, спортна медицина и др. Комплексът отговаря на всички стандарти за провеждане на плувни състезания от световно ниво и е изграден по всички европейски стандарти. Облагородена е цялата прилежаща територия и са изградени паркинги за над 250 автомобила. Разкрити са и нови 27 работни места.

Заместник-министър Деница Николова оцени изключително високо постигнатия резултат и изградената база. Тя подчерта, че комплексът може да бъде пример за всички общини, които модернизират спортната си база. „Поздравявам кмета г-н Николов и целия екип на общината за успешно реализирания проект, който ще даде възможност на младите хора да се занимават активно със спорт. Надявам се, благодарение на креативността, инициативността  и ентусиазма да постигаме по-високи спортни резултати и висок спортен дух“, каза Николова. Тя отбеляза, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството е осигурило 93 млн.лв. чрез Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. за модернизиране и развиване на спортна инфраструктура в страната чрез проекти, генериращи приходи. Тя пожела на всички спортисти в Бургас да завоюват много медали и поздрави жителите на града с новата придобивка.

вижте пълната статия

Започва обновяването на Западен парк с 8,5 млн. лв. от ОПРР

15.05.2018

Днешният ден е ключов за нашата оперативна програма и за Столична община с подписването на договора за реконструкция на Западния парк. Това е поредният важен „зелен“ проект на общината, с изключително добре подбрани и належащи мерки за подобряване на достъпността и сигурността чрез изграждане на ново осветление и система за видеонаблюдение, както и на всички архитектурни елементи на парковата среда.

Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на церемонията, на която заместник-министър Деница Николова и кметът на Столична община подписаха договора за възстановяване на представителната част на Западния  парк в София. Проектът получава 8,5 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., а общата му стойност е близо 11 млн. лв.

Министър Нанков напомни, че това е третият договор в изпълнение от инвестиционната програма по ОПРР на Столична община на обща стойност над 230 млн. лв., след проекта за интегриран градски транспорт и за обновяване на градската среда. Предстои подписването и на договорите за обновяване на образователна инфраструктура, на социална и на културна инфраструктура в София, допълни той.

До момента са договорени 73 % от общия ресурс на програмата, съобщи министър Нанков. Той посочи, че са разплатени над 658 млн. лв. и сертифицирани 214 млн. лв., с което се преизпълняват заложените етапни цели по програмата до края на 2018 г. След обявяване и на процедурата за туристическа инфраструктура, вече е „отключен“ целият ресурс на ОПРР 2014-20202, каза регионалният министър и уточни, че мерките за културно-историческите атракции ще стартират реално през месец септември, когато се очаква Фондът на фондовете да избере мениджърите на фондовете за градско развитие.

Модернизацията и развитието на зелените системи е една от основните мерки за подобряване на чистотата на атмосферния въздух в София, коментира кметът Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че Западният парк е последният от старите софийски паркове, чието обновяване предстои, като проектът предвижда възстановяване на 350 декара зелени площи, алеи, изграждане на велосипедна алея и отваряне на вход към него от към ж.к. „Люлин“. Имаме готовност и очакваме реалните строителни дейности да стартират през следващите седмици, каза още столичният кмет и допълни, че срокът за изпълнението им е 10 месеца.

Очакваме пълна мобилизация от страна на бенефициентите по програмата, защото постигането на етапните цели до края на годината е ключово важно, заяви и заместник-министърът и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова.

Тя съобщи, че в края на миналата седмица Министерството на здравеопазването е подало големия проект на стойност 163 млн. лв. за подкрепа на спешната помощ в страната. Надяваме се максимално бързо да бъде оценен от Управляващия орган и от Европейската комисия, за да започне изпълнението му, каза още Николова. Най-трудната част от изпълнението на проекта тепърва предстои.

вижте пълната статия

ЕС обнови две директиви за енергийна ефективност на сградите

15.05.2018

Две директиви на ЕС за енергийната ефективност на сградите бяха обновени и след като процесът приключи в понеделник, започва да тече 20-месечен преходен период за подготовка за прилагането им. Това са Директива 2010/31/EU за енергийното състояние на сградите и Директива 2012/27/EU за енергийната ефективност, пише Дневник.

С поправките се стимулира обновяването на стари сгради, въвежда се индикатор за това колко “интелигентна” е една сграда, опростява се инспектирането на отоплителните и климатични системи и се подкрепят електромобилите чрез създаването на рамка за необходимите паркоместа за подобни коли.

Съветът на министрите даде днес окончателното си одобрение, следва публикуване на поправките в Официалния вестник на ЕС и влизането в сила на обновените директиви 20 дни по-късно. За превеждането на националното законодателство в съответствие с новите положения ще има срок от 20 месеца, т.е. до януари 2020 г.

В официалното съобщение се припомня, че от сградите идват 40% от потреблението на енергия в ЕС, те са отговорни и за около 36% от въглеродните емисии.

вижте пълната статия

България е на 20-ото място в ЕС по дял на инвестициите от БВП

15.05.2018

България е на 20-ото място по дял на инвестициите от брутния вътрешен продукт (БВП) в Европейския съюз. През 2017 г. вложенията в страната – на държавата и компаниите, са достигнали 19.2% от БВП. През 2016 г. те са били 18.6%, а в годините от 2012 до 2015 г. – 21% от БВП. Това показват данните на Евростат. През изминалата година общите инвестиции както от публичния, така и от частния сектор на държавите в Европейския съюз са били почти 3.1 трлн. евро.

Общите инвестиции в страните от ЕС са били 20.1% от БВП през 2017 г., като са намалели с 2.3 пр. пункта в сравнение с преди 10 години – 22.4%, точно преди началото на глобалната икономическа и финансова криза. Спадът в инвестициите е още по-изразен в еврозоната: от 23.2% от БВП през 2007 г. до 20.5% през 2017 г.

Страните с най-висок дял на инвестициите от БВП са Швеция (24.9%) и Чехия (25.2%), а страната с най-нисък е Гърция (12.6%). В Естония, Австрия, Ирландия, Белгия, Румъния, Финландия и Франция делът на инвестициите надвишава една пета от БВП.

В дъното на класацията освен Гърция са Португалия (16.2%), Великобритания (16.9%), Люксембург (17%), Италия (17.5%) и Полша (17.7%).

вижте пълната статия

LION’S HEAD INVESTMENTS е новият дългосрочен инвеститор на пазара на бизнес имоти в Югоизточна Европа

16.05.2018

AGCapital, водещата група от компании в сферата на недвижимите имоти в България, анонсира създаването на Lion’s Head Investments –инвеститор на пазара на бизнес имоти в България и Централна и Източна Европа, с фокус върху придобиването на сгради със знаково значение и дългосрочни наематели. Основните инвеститори в дружеството Lion’sHead Investments са AG Capital и Old MutualProperty.

На пресконференция днес бяха обявени първите инвестиции на Lion‘s Head Investments – Polygraphia Office Center и Megapark в София и бизнес парк Oregon в Букурещ.

Христо Илиев, председател на Съвета на директорите на AGCapital:

“Радвам се, че успяхме да привлечем вниманието на инвеститор от мащаба на OldMutualPropertyза създаването на Lion’s HeadInvestments.Първата ни съвместна инвестиция – придобиването на Polygraphia Office Center  e оценка за екипа на AG Capital при създаването и развитието на висококачествени офис проекти. След приключване на сделките за Megaparkв София и OregonPark в Букурещ портфолиото на Lion’sHeadще включва5 сгради на обща стойност  310 млн. евро. Компанията ще управлява 235 000 кв.м. първокласни офис площи. Имаме подкрепата на институционални инвеститори и амбициозна програма за разрастване в региона.”

Хайн Смит, член на борда на директорите на Lion’s Head:

“След повече от 30 години в сектора на недвижимите имоти и като инвестиционен директор на Old MutualProperty до 2017 г., се радвам , че съм част от управленския екип на Lion’s Head Investments. България и Румъния, както и целият регион на Югоизточна Европа имат своите значими преимущества–стабилен ръст на БВП, ниски данъци, атрактивен пазар на труда, фискална предпазливост. Дългогодишният опит на AG Capital, изградената регионална платформа на Групата и високото качество на проектите, с които стартираме, ми дават увереност за бъдещото успешно развитие на Lion’sHead.”

Сергей Койнов, изпълнителен директор на Lion’s Head:

Polygraphia Office Center е една от исторически ценните и значими сгради в София, която след мащабна реконструкция се превърна в модерен офис комплекс. След реализирането на Фаза 2 от разширяването, Polygraphia предлага 35 000 кв.м. модерно офис пространство в сърцето на София. Комплексът предлага и конферентен център за 150 души, като амбицията ни е той да се превърне в популярен бизнес, обществен и културен център. Сградата е изцяло отдадена под наем на престижни международни компании като Bosch, EY, GfK, Groupama, Stars Group, Kostal, Ubisoft и на успешни български компании като Онтотекст и Indevr. В нея работят приблизително 3000 души и се извършват мнoжество високотехнологични разработки в областта на Internet of Things, автомобилната и гейминг индустрии.

Сделката по придобиването приключи преди дни.

Megapark е забележителен офис проект с РЗП от 75 000 кв.м., разположен на ключовия булевард Цариградско шосе в непосредствена близост до един от най-успешните търговски молове. Самият той разполага с търговски площи и близо 500 парко места. Ключови наематели в проекта са PPD, Experian, GlaxoSmithKline, Interoute, Huawei, Strabag, LG Electronics, Hostway, Deichmann. Очакваме сделката да приключи след одобрение на Комисията за защита на конкуренцията.

Oregon Park е офис парк, разположен в северния бизнес район на Букурещ Floreasca Barbu Vacarescu, се състои от три офис сгради Клас А. Две от тях (A и B) са завършени през 2016 година и напълно отдадени на международни инвеститори като Oracle, Deloitte, Euler Hermes and Kepler Alten. Трета сграда е в процес на изграждане и ще бъде готова през 2019 г. Общата площ на трите сгради в парка ще бъде 125 000 кв.м.Проектът заслужено е удостоен с наградата за най-добра офис сграда на CEE Real Estate Quality Awards 2018.”

вижте пълната статия