Може да се наложи да разчупите част от бетон, за да стигнете до подземно съоръжение, нуждаещо се от ремонт, или може би сте готови да превърнете цяла една зона в зелено пространство. Независимо дали трябва да премахнете цял или по-малък участък, с правилните инструменти ще можете да изкъртите бетона и да го изчистите. След това всичко, което трябва да направите, е да натоварите счупения бетон и да го занесете до подходящо депо.

Винаги се обаждайте на местните комунални компании, за да се уверите, че няма уязвими подземни комунални услуги под бетона, съветват от фирма Кърти, чисти и извозва, която предлага едни от най-качествените услуги по къртене, събаряне и чистене на територията на град София. Експертите на фирмата съветват още да наемете професионалист, тъй като копаенето край комунална линия като газ или електричество може да бъде много опасно.

Къртенето на бетон създава опасен прах и остри фрагменти, така че предпазвайте себе си и вашите колеги с предпазни очила, маски за прах или респиратори, дебели ръкавици и дебели дрехи, покриващи ръцете и краката.

Ако ще използвате електроинструменти, използвайте защита за очите и ушите.

Покрийте плочата с пластмасови листове, за да предпазите крехките елементи. Внимавайте, когато използвате пластмасови листове, тъй като те понякога могат да създадат опасност от подхлъзване.

Фрагменти от бетон могат да бъдат изстреляни на големи разстояния със силата на вашия чук и инструменти. Когато се съмнявате, използвайте необходимите материали, за да защитите околността.

Използвайте чук за тънките плочи. Започнете от всякакви съществуващи пукнатини или от ъгъл или ръб и имайте предвид, че дебелият бетон ще бъде най-лесен за счупване по-близо до външните му краища.

Опитайте се да разклатите чука или го повдигнете над главата си, дръжте го на височината на раменете и го оставете да пада върху бетона.

Използвайте щангата, за да разкъсате парчетата бетон, след като ги разчупите. След това ги преместете от пътя, за да премахнете опасността от спъване.

Копайте под плочи, които е трудно да се счупят. „Подкопаването“ или премахването на почвата ще накара циментът да се разруши по-лесно.

Използвайте електрически инструмент за разрушаване. Наемете тежкотоварен пневматичен чук, но само за изключително дебел или труден за счупване бетон.

Използвайте само длето, за да разбиете бетона. Това концентрира силата, което позволява на инструмента да разгради бетона по-ефективно.

Нека теглото на машината да се заеме с работата; Не е необходимо да добавяте сила, като натискате надолу.

Ако бетонът не се напука веднага, спрете да удряте и се преместете на няколко сантиметра.

Счупете парчета на 5-8 см далеч едно от друго, за да сведете до минимум шансовете за залепване на бормашината.

Ако бетонът се държи от телена мрежа или тежка, заварена телена тъкан, ще ви трябват болторези, за да я разкъсате.

Металните армировъчни пръти ще ви отнемат много повече време, за да се разсекат. Използвайте възвратно-постъпателен трион или ъглошлайф с режещо острие.

Разделете счупените парчета. Ако парчета от бетон остават заключени заедно, което затруднява разбиването на околността, изчистете околните развалини.

Това са основните съвети, от които се нуждаете вкъщи. Не забравяйте, че на първо място винаги е безопасността. Трябва идеално да знаете какво точно правите и как смятате да го направите, за да върви работата ви гладко и без излишни предизвикателства. Ако пък прецените, че задачата е твърде сложна и рискова, просто се обадете на специалисти, които бързо ще решат проблема ви.