Може да се наложи да приложите къртене на бетон, за да стигнете до подземно съоръжение, нуждаещо се от ремонт или може би сте готови да превърнете цяла една зона в зелено пространство. Независимо дали трябва да премахнете цял или по-малък участък, с правилните инструменти ще можете бързо и лесно да  изкъртите бетона и да го изчистите. След това всичко, което трябва да направите, е да натоварите счупения бетон и да го занесете до подходящо депо.

Винаги се обаждайте на местните комунални компании, за да се уверите, че няма уязвими подземни комунални услуги под бетона, съветват от фирма Кърти, чисти и извозва, която предлага едни от най-качествените услуги по къртене, събаряне и чистене на територията на град София. Експертите на фирмата съветват още да наемете професионалист, тъй като копаенето край комунална линия като газ или електричество може да бъде много опасно.

Предпазни средства при къртене на бетон

Къртенето на бетон създава опасен прах и остри фрагменти, така че е необходимо да използвате предпазни средства, като предпазни очила, маски за прах или респиратори, дебели ръкавици и дебели дрехи, покриващи ръцете и краката. Ако ще използвате електроинструменти, използвайте защита за очите и ушите.

Професионални съвети при къртене на бетонна плоча

Ето ги и нашите професионални съвети при къртене на бетонна плоча: покрийте плочата с пластмасови листове, за да предпазите крехките елементи. Внимавайте, когато използвате пластмасови листове, тъй като те понякога могат да създадат опасност от подхлъзване.

Фрагменти от бетон могат да бъдат изстреляни на големи разстояния със силата на Вашия чук и инструменти. Когато се съмнявате, използвайте необходимите материали, за да защитите околността.

Използвайте чук за къртене на тънките плочи. Започнете от всякакви съществуващи пукнатини или от ъгъл или ръб и имайте предвид, че дебелият бетон ще бъде най-лесен за счупване по-близо до външните му краища.

Опитайте се да разклатите чука или го повдигнете над главата си, дръжте го на височината на раменете и го оставете да пада върху бетона.

Използвайте щангата, за да разкъсате парчетата бетон, след като ги разчупите. След това ги преместете от пътя, за да премахнете опасността от спъване.

Копайте под плочи, които е трудно да се счупят. „Подкопаването“ или премахването на почвата ще накара циментът да се разруши по-лесно.

Използвайте електрически инструмент за разрушаване. Наемете тежкотоварен пневматичен чук, но само за изключително дебел или труден за къртене бетон.

Използвайте само длето, за да изкъртите бетона. Това концентрира силата, което позволява на инструмента да разгради бетона по-ефективно.

Нека теглото на машината да се заеме с работата. Не е необходимо да добавяте сила, като натискате надолу. Ако бетонът не се напука веднага, спрете да удряте и се преместете на няколко сантиметра. Счупете парчета на 5-8 см далеч едно от друго, за да сведете до минимум шансовете за залепване на бормашината.

Как се кърти бетон с телена мрежа

Процедурата по къртене на бетон с телена мрежа е по-сложна задача, която би Ви отнела и повече време за работа. Ако бетонът се държи от телена мрежа или тежка, заварена телена тъкан, ще Ви трябват болторези, за да я разкъсате. Металните армировъчни пръти ще Ви отнемат много повече време, за да се разсекат. Използвайте възвратно-постъпателен трион или ъглошлайф с режещо острие. Разделете счупените парчета. Ако парчета от бетон остават заключени заедно, което затруднява разбиването на околността, изчистете околните развалини.

Това са основните съвети, от които се нуждаете вкъщи при къртене на бетон. Не забравяйте, че на първо място винаги е безопасността. Трябва идеално да знаете какво точно правите и как смятате да го направите, за да върви работата Ви гладко и без излишни предизвикателства. Ако пък прецените, че задачата е твърде сложна и рискова, просто се обадете на специалисти, които бързо ще решат проблема Ви.