Дошло е време за освежаване на Вашето жилище или сте си купили апартамен, който е с остарели тапети, които пречат на Вашия дизайнерски стил и предпочитания. Вие сте на правилното място.

Ние от КЪРТИ ЧИСТИ ИЗВОЗВА споделяме с Вас няколко трика как да се справите бързо и лесно с премахването на старите тапети.

Направете си услуга и освобедете цялия уикенд, за да свършите работата добре. Първия ден използвайте за отстраняване на тапетите, а втория за поставяне на новите, почистване и финализиране на ремонтните дейности.

 

Стартирайте процеса с отстраняването на предметите и мебелите, като ги изтеглите в в центъра на стаята или в другите помещения, където няма да Ви пречат. Всичко ще се намокри и ще лепне, затова покрийте пода и мебелите с найлон, за да предотвратите съсипването им.

 

Следващата стъпка е да разберете какъв вид тапети стоят пред Вас. Използвайте нож за шпакловка, за да разхлабите ъгъла на тапета и да го отлепите. Ако се отлепи веднага, значи отлепянето ще бъде истинско удоволствие за Вас. Ако тапета се отлепи, но остави хартиена подложка, ще бъдете леко затруднени. И третия тип – най-трудният – ако тапетът не помръдне, тогава имате традиционен тапет, който ще трябва да се отстрани с химически препарат.

Лесно отлепящ се тапет

Подгответе си нож за шпакловане, сапун, вода. Намокрете обилно стените. След което използвайте ножа, за да повдигнете ъгъла на хартията. Издърпайте с ръце, възможно най-близо до стената тапета, за да избегнете разкъсването на хартията. Ако хартията се разкъса, продължете с друг ъгъл на стаята и така, докато не преминете отвсякъде.

Средно лесно отлепящ се тапет

Имате нужда от вода, пулверизатор, валяк, нож за замазка,шпатула за тапети, сапун и гумени ръкавици. Започнете с навлажняване на тапетите със сапунена вода, използвайте за целта валяка, пулверизатора, оставете ги да попият добре и чак тогава пристъпете към отлепянето на най-горния слой. След като сте го отлепили е време и изстържете и долния слой от тапета с шпатулата.

Трудно отлепящ се тапет

Отново си потгответе вода, пулверизатор или градинска пръскачка, нож за замазка, шпатула за тапети, химически препарат за лесно отлепяне и гумени ръкавици. Смесете препарата за отстраняване на тапетите с топла вода, според инструкциите на производителя и изсипете получения разтвор в градинската пръскачка или пулверизатова. След което следва да напръскате тапетите и да оставите да постоят няколко минути. След което присътепете към отлепването на тапетите с ножа или шпатулата. Отлепянето трябва да е като детска играчка вече.

Надяваме се, че сме Ви олеснили и следващия път, когато дойде време за смяна на тапети да не Ви побиват тръпки, а да си спомняте колко лесна, та дори и приятна може да бъде тази задача.