Ако е дошло време за ремонт или сте решили да преобразите облика на някоя стая или на целия Ви дом, сте на правилното място. Някои хора се раждат с особено виждане в интериорния дизайн, а за други стартирането на подобно начинание би било трудна задача. Ако Вие сте от втория тип хора, ние от Кърти Чисти Извозва решихме да Ви представим 8 правила в интериорния дизай, които никога не трябва да нарушавате.

Цвят

Когато става дума за избор на цвета на боята, е добре да се нарушават правилата. Пребоядисването на стаята в тъмен цвят, веднага би й придало уау ефект. Бъдете смели, използвайте тъмен цвят в спалнята и слънчево жълто в хола.

Следвайте правилото 10-30-60

След като вече сте направили своя цветови избор, е време да решите как ще ги комбинирате. Тук влиза в сила правилото 10-30-60. Изберете доминиращ цвят, който ще заема 60% от пространството, 30% за вторичен нюанс и цвят за акцент 10%. Доминиращите цветове обикновено се прилагат за стени и подови настилки. Вторичните цветове работят добре върху мебелите, а цвета на акцента е запазен за аксесоари като възглавници, вази, цветя и т.н.

Форма и функция

Когато избирате мебели, вземете предвид както формата, така и функцията. Ако не обичате претрупването на вещи, подбирайте мебелите така, че да са естетически издържани, също така и да успеят да поберат нежеланите за окото вещи.

Купувайте вещи, които наистина харесвате

Силно Ви съветваме, когато обикаляте по магазините, купувайте само тези вещи, в които сте се влюбили. Много пъти ни е случвало, обикаляйки шоурумите, да закупим нещо, което не ни харесва особено много и се успокояваме с думите „На този етап, това ще ми свърши работа“ или „Едва ли ще намеря нещо по-различно от това‘‘. Та, нашият съвет е купувайте само, ако наистина Ви харесва това, което сте решили да закупите.

Правилен избор на килим

Килимите могат да бъдат доста скъпи , така че е важно да изберете правилния размер и цвят за вашето пространство. Понякога може да бъде изкушаващо, да закупите килим с дизайн, който сте обикнали от пръв поглед, въпреки, че е твърде малък и изобщо не пасва на Вашето обзавеждане. Уверете се, че поне част от килима може да бъде поставен под част от Вашите мебели, в противен случай това би направило така, че стаята Ви да изглежда небалансирана.

Смесете текстурите

Не се страхувайте да смесвате различни текстури във една и съща стая. Опитайте като добавите плетен стол в хола и в допълнение няколко метални осветителни тела.

Произведения на изкуството

Преди да започнете да окичвате стената с пирони се подгответе предварително. Повечето произведения на изкуството закачени на стената, стоят най-добре, когато са на нивото на очите (140-150см). След като откриете правилното ниво, очертайте решетка върху хартия и я наложете върху стената, едва тогава започнете да пробивате стените.

Правило на тройките

Правилото на тройките е класическа концепция в дизайна, която обобщава, това че при групирането в нечетни номера създава повече визуален интерес, отколкото четните числа. Опитайте като добавите три възглавните на дивана или леглото, или пък може да групирате комплект от три вази с различни размери.