Предстои Ви ремонт на дома – няма по-подходящо време за ремонт на дома от сега. Чудите се кое да изберете вътрешна или външна изолация или комбинация от двете. Прочетете кои са предимствата и недостатъците им в настоящата статия, която ще Ви даде отговори на въпросите.

За да усетите ефекта от вътрешната или външната изолация, трябва да вземете под внимание покрива, стените и пода. Топлоизолацията на стените трябва да е непрекъсната и да не липсва участък, който да създаде топлинен мост и да причини в последствие проблеми с влагата. Непълната и некачествената топлоизолация на жилище, може да причини сериозни проблеми с влагата, да повлияе негативно върху качеството на въздуха в помещенията и да повлияе сериозно на здравословното състояние на обитателите.

Предимства и недостатъци на външна изолация

Процедурата по монтаж на външна изолация, представлява добавяне на изолационни плочи към външните стени на сградата. Тя значително ще понижи сметките Ви за ток, като повиши енергийната ефективност на дома Ви.

Плюсовете на външната изолация са безсъмнение изключително много. Нашето мнение по въпроса кое е по-добре вътрешна или външна изолация, е че външната изолация като цяло е за предпочитане пред вътрешната изолация, тъй като покривате цялата външна част на сградата. Този метод намалява възможността за образуване на топлинен мост, където топлината може да се загуби през области, оставени неизолирани. Освен това, външната изолация се предлага в огромни количества разнообразие от цветове, които могат драстично да подобрят външния вид на Вашия дом. За недостатъци на външната изолация, няма да говорим, защото ние лично не виждаме такива.

Предимства и недостатъци на вътрешна изолация

Ако Вашата къща има специални външни характеристики, поради които не можете да монтирате външна изолация, за да не ги заличите, то тогава не Ви остава друг избор освен да изберете вътрешна топлоизолация. Необходимо е да изберете фирма за монтаж на вътрешна изолация, която да Ви даде изключително качествен продукт – дишаща изолация, която ще позволи на влагата да излезе през стените. Това от своя страна ще предотврати всякакви възможности за образуване на конденз. Вътрешната изолация от дървесни влакна предлага най-стабилно и екологично решение. Недостатъците при монтаж на вътрешна топлоизолация са в това, че рискувате да загубите няколко сантиметра от жилищното Ви пространство. Ако желаете обаче да запазите максимално стените тънки, но все пак да имате вътрешна изолация е необходимо да се изгради от гипсокартон, подплатен с пяна, която е с дебелина 6-10см. Но ако имате изключително неравна стена е необходимо да се създаде метална или дървена рамка, която да се запълни с вата и едва след това да се измаже зоната.

Друго нещо, което възспира хората от вътрешна изолация е, че инсталирането ѝ може да бъде разрушително. Всички Ваши стенни фитинги, като первази, превключватели и тапи, трябва да бъдат премахнати, преди да се монтира топлоизолацията и след това да бъдат заменени. Плюс това няма да можете да използвате помещението, докато монтажа на вътрешната изолация не приключи.