Що се отнася до съвети за есенно почистване на дома, никой не е по-добър учител от опита и в частност – горчивият такъв. Всички си спомняме със значителна доза неудоволствие как изнасяме кашон след кашон, торба след торба с ненужни вещи, докато се отървем от всичко излишно, което сме натрупали в последната година. А то в общия случай никак не е малко.

Можем ли да променим нещо, за да облекчим този процес и да направим дейностите около него по-поносими? Ето ви няколко съвети за есенно почистване на дома, базирани на нашите лични преживявания, които се надяваме искрено да ви бъдат от полза.

Доверете се на фирма за почистване на стари и ненужни вещи

В случай, че ви предстои значително по мащаб почистване, а вие нямате нито времето, нито желанието да се захващате с подобна задача, най-добре отделете необходимите финанси и я възложете на специалисти. Съществуват фирми за почистване, които срещу приемлива тарифа ще ви отърват от всичко излишно, като по този начин ще можете да се насладите на чист и подреден дом.

Пране на килими, пердета и карета

Септември и октомври са месеците, в които е общоприето да се помисли по-сериозно върху изрядния външен вид на текстила в дома и да се предприемат съответните действия в тази посока. Ако килимите, пердетата и одеялата позволяват, можете да се заемете с изпирането им сами вкъщи. Ако пък не, има подходящи фирми, които само след едно обаждане ще ги вземат от адреса ви и ще ги върнат като нови няколко дни по-късно.

Почистване на прозорци и мека мебел

Никои съвети за есенно почистване не могат да минат без споменаването на тези елементи. Естествено, препоръчваме да ги поддържате в изряден вид и през останалото време на годината, но не пропускайте да им обърнете по-специално внимание през есента.

Почистване на външни части на дома

Покривът, градината и балконите също имат нужда от подобаваща грижа. Обирайте редовно падащите листа и премахвайте натрупалия се боклук и прах от двора. Ако имате зеленчукова градина, разчистете прецизно вече преминалите едногодишни растения, като не пропускате да огледате и състоянието на дърветата.

Ключът е в добрата организация

Дори и да сте напълно наясно какво трябва да се случи, защото извършвате една и съща дейност за стотен път, може би най-безценният съвет за есенно почистване, който ще получите, е да си съставите ясен план стъпка по стъпка, да разпределите задачите и да отделите съответното време за постигане на всяка една от тях. В противен случай рискувате да зациклите прекалено дълго в аспект, който не ви е приоритетен, или да обезсмислите труда си, като постелите изпраните килими и впоследствие да изнесете излишните вещи от мазето или тавана например.

Есенното почистване бележи естествения преход между лятото и по-студените месеци, в които вече не сме толкова активни в социален план и прекарваме повечето време в уюта на дома си. По тази причина, и не само, е изключително важно да се погрижим за добрата обстановка вкъщи и да положим всички необходими усилия, за да си я създадем.