Дървеният паркет е сред най-популярните подови настилки. Той създава усещане за комфорт, уют, топлина, изглежда страхотно и е изключително издръжлив при правилна и редовна поддръжка. За да го съхраните максимално дълго споделяме с вас съвети за правилна поддръжка на дървен паркет…

Повърхност на дървения паркет

Повърхността на дървения паркет е от ключово значение за правилната поддръжка. Различните повърхности съхраняват по различен начин дървения паркет. Те могат да бъдат: намазани с масло, с восък или с лак. В зависимост от метода, паркетът различна устойчивост в различните условия, на които е подложен и изложен и следователно изисква различни грижи. Имайте предвид и че различните производители също препоръчват действия подходящи за техния продукт. Но има някои универсални правила, които трябва да спазвате.

Омаслен паркет и Восъчен паркет

Като говорим за Омаслен паркет и восъчен паркет, трябва да имаме предвид, че той е покрит с масло или с восък. Естествените материали не образуват допълнителен защитен слой върху паркета и проникват директно в дървото. Това поддържа порите на дървото отворени и дишащи, което до голяма степен запазва естествения вид на дървото и отразява положителен ефект върху климата в стаята. В този случай обаче дървения паркет има нужда от допълнителни грижи. Честата употреба на прахосмукачка и подочистачка е задължителна. Съветваме подочистачката да е без власинки. Не използвайте силни препарати, а само такива, които са предназначение специално за дървен паркет, в противен случай рискувате да го съсипете. Допълнителна грижа, която трябва да приложите е да го освежавате с масло поне веднъж в годината.

омаслен дървен паркет

Лакиран паркет

Лакирания паркет е по-устойчив, по-здрав и по-лесен за поддържане спрямо омасления и восъчния. За упорити петна се използват неразредени специални почистващи средства за омаслени повърхности, за лакирани подове има специални интензивни почистващи препарати или препарати за премахване на петна. В случай на драскотини по паркета усилието е по -голямо при боядисан паркет. Докато фините драскотини или пукнатини в лака могат да бъдат поправени със специални комплекти за ремонт, по -дълбоките драскотини или други големи повреди изискват шлайфане и запечатване на цялата повърхност на паркета. В случая с омаслен паркет обаче това не е необходимо. Дори по -големи драскотини или други повреди могат да бъдат отстранени частично със сравнително малко усилия. За целта се шлайфа само засегнатата област и се нанася нов слой масло. Фините драскотини могат да бъдат отстранени и с масла за грижа или лак за мебели.

дървен паркет

Решаващо за избора на подходяща грижа за паркета винаги са инструкциите за грижа на производителя. В повечето случаи той също съдържа конкретни препоръки за продукти или собствена серия препарати.