Къртенето е основна част от множество проекти свързани с ремонтиране и обновяване на жилището. Това обаче е процес, който може да бъде много опасен, както и разочароващ. Ако не бъде изпълнено добре чрез спазване на много строителни правила, това може да доведе до унищожаване на апартамента или къщата ви и до много други неприятности. Къртенето на стени се прави само от професионалисти, тъй като има голяма вероятност да попаднете на кабели, тръби или да се нараните сериозно. 

Как да подходите към къртенето на стени?

Трябва да подходите към къртенето на стени с определена нагласа, че това е отделен сегмент от проекта ви за ремонтиране, а не просто част от целия процес по обновяване. Има хора, които прибягват директно към къртенето на стени, тъй като смятат, че това е просто разрушаване, но вие трябва да имате професионално виждане за това как трябва да се случат нещата, а това не ви е работата. Помислете добре върху проекта си, начертайте план и потърсете професионални съвети и помощ за този нелесен процес. Когато къртенето на стени е напълно извършено и приключите с почистването, може да пристъпите към довършителните работи. Твърде много проекти се провалят когато срещнат проблеми по време на фазата на къртене на стени, преди да се премине към строителството и довършителните работи. Не допускайте тази грешка!

Забележка: Уверете се, че токът навсякъде е спрян от бушоните, както и че водата се спряна от спирателните кранове в зоните на къртене на стените, за да гарантирате, че работата ще бъде безаварийна.

Подготовка за къртене на стени

Проверили сте няколко пъти, че тока и водата са спрени, преминавате към останалите стъпки от подготовката за къртене на стени.

Избор на правилните инструменти: Изключително важно е да се доверите на професионална фирма за кърти, чисти и извозва относно този сегмент, тъй като избора на правилните инструменти за вашата конкретна задача не е никак лесен. Не бива да мислите, че може без проблем да го направите с помощта на чук или лост, тъй като ще се нараните и то сериозно. Къртач или мощен перфоратор би ви свършил работа само за къртене на стени, които са големи и то, ако имате всички необходими предпазни средства и имате опит. Основен ключов момент в къртенето е извозването на отпадъците, които обикновено са завидно количество. Професионалистите в областта на кърти, чисти и извозва ще се погрижат за това, без вие да трябва да се главоболите излишно. С някоя количка за извозване на отпадъци до контейнера за боклук ще ви бъде ужасно тежко, трудоемко и ще загубите много време.

Избор на правилно защитено облекло: Не говорим за това какви дрехи са модерни, не – а за безопасност и за предпазно облекло. Ботушите и обувките трябва да бъдат с подметка с определена дебелина, за да не попаднете върху пирони и винтове. Гащеризоните са от специален материал, който ще ви предпази и е труднозапалим, но се купуват от специализирани магазини за работно облекло. Работата по къртене на стени е наистина груба и мръсна, но и може да бъде много опасна – не препоръчваме да правите това у дома си – доверете се на професионалисти, които се занимават само с това – те знаят как. 

Запечатайте зона на къртенето на стени: За да не допуснете образувалия се прах от къртенето на стени от гипсокартон или пък мазилка да се пренесе в другите стаи, трябва добре да запечатате участъка на работа. Ако просто затворите вратите, няма да направите почти нищо и всичко навсякъде ще потъне в прахоляк. 

Контейнер за боклук: Не бива да се заблуждавате, че отпадъците ще са малко от къртенето на стени – ще ви се наложи да си наемете отделен контейнер за боклук и да бъде поставен за известно време, което се заплаща, в близост от обекта. Най-добре е да се възползвате от пълен пакет услуги, в които е включен и контейнера.

Много е важно да разберете правилния начин за къртене на стени, преди да започнете. Преди да започнете, трябва да проверите и строителните норми, които трябва да се спазват. Трябва да къртите стени, които са достъпни и не са в близост до електрически проводници или кабели. Също така трябва да носите предпазни средства, като ръкавици и предпазни очила. Най-добре е да се обърнете към професионалист, който да ви помогне в този процес. Те ще знаят какво да правят и как да избегнат евентуални проблеми.