Ако ви предстои преобзавеждане на дома или обзавеждане на нов такъв, може би се чудите какви са тенденциите в цветовете за 2019/2020 година. Големите интериорни фестивали вече минаха, а те са в основата на това, което ще видим и в интериора през тази и следващата година.
В настоящата статия ние от кърти-чисти-извозва.com сме Ви подготвили най-интересното за 2019г. През тази година цветовете ще се употребяват по изцяло нов начин, както и причудливата гама от различни нюанси. Определено тук може да се говори за нова цветна тенденция насочена към пастелните тонове или по-точно употребата им като неутрални.
Всъщност тази тенденция идва още от IMM Cologne 2018 и беше потвърдена на Stockholm Design Week и Salone del Mobile Milano, като след тъмните, наситени тонове на бижутата и активните нюанси, които видяхме през миналата година, през 2019 настъпва рязка промяна и завръщане към бледите нюанси.
Пастелните тонове, които наподобяват цветовете на млечния сладолед, ще заемат мястото на белия цвят по стените и при аксесоарите на нашия дом, като ще се превърнат в основна част от декорациите за 2019, допълвани от меки и топли нюанси, като теракота, шоколадoво или бежово.
Това завръщане към пастелните цветове върви заедно с ретро намигване от 70-те, което се усеща именно в употребата на големите структури при най-новите колекции от мебели. Металите като злато и месинг, все още са ключови за акценти, заедно с текстури като мраморните и теракотните, а всичко се събира в едно изцяло ново настроение – по-меко и по-светло тонирано от досегашното.
Кои са пастелните цветове на 2019 година?
Lilac
Tова включва люляково лилаво и лавандулово лилаво, които като нюанс са доста по-меки и пастелни от определения от Pantone цвят на 2018 – Ultra Violet, но всъщност са пряк негов заместник.
Primrose Pink and Tea Rose
Розово, което пък е продължение на тенденцията Millennial Pink, все още видима навсякъде, но през 2019 тя вече е доразвита, а розовият цвят е в много по-светли нюанси от тези, с който сме свикнали до сега.
Peach Orange
Нюанси на оранжевото и земната палитра, които водят началото си от тенденциите в цветовете на 70-те, но отново са актуални през 2019. Това оранжево е красив нюанс между оранжево и розово, доста неутрално, но не чак толкова, че да не бъде забелязано и спокойно да бъде наречено новия Millennial Pink.
Celadon, Celery and Avocado
Преставителите на зелените нюанси, които стават доста по-светли и деликатни в сравнение с тъмните тонове на зеленото, характерни за вече изминалата 2018 година.
Lemon Yellow
Жълтият цвят определено е другият хит на 2019 година, но отново е доста по-неутрален, свеж и ненатрапчив, а нюансите му са от приглушено жълто до лимонено жълто, за разлика от жълтото в стил емотикон от миналата година.
Тази прогноза за цветовете на 2019/2020 година на Elissabetta от Italian Bark, основана на интериорните изложения в Колон и Стокхолм, се позовава на доминиращите тенденции там. Разбира се, не е задължително да се съобразявате с горепосочените нюанси, но ако искате да сте в крак с модните тенденции, може да декорирате жилището си в леките пастелни цветове, предложени в горните редове. И тъй като вече сме в средата на годината, ако все още си намирате причини да отложите ремонта, спокойно можете да изчакате следващите предложения на дизайнерите.