Изборът на дограма не е никак лесна задача. Съществуват редица предизвикателства, които трябва да се вземат предвид преди да направите поръчка на дограмата.
В настоящата статия са представени полезни съвети за избор на PVC дограма, както и често допускани грешки, които клиентите правят най-вече поради липса на познания в тази област. Вярваме, че статията ще Ви е интересна и същевременно, полезна.
Евтината ПВЦ дограма не винаги е рационално решение. Както при почти всичко, когато цената е евтина, то и продуктът ( в случая дограмата) крие опасности и не е с дълъг срок на експлоатация. Предполагаме, че добре знаете неписаното правило, че евтиното излиза по-скъпо. Именно и базирайки се на това правило Ви съветваме да заделите бюджет, който да гарантира надеждна и качествена ПВЦ дограма, чрез която да не се налага през две години да къртите, да монтирате нова, или пък да сменяте дефектирали механизми.
Критерии за избор на ПВЦ дограма, касаещи предимно прозорци и врати.
Цената, както по-горе стана на въпрос, е от ключово значение. Колкото по-качествена и надеждна е дограмата, толкова по-висока е цената. Вторият критерии, това е цветът. Най-изгодна е дограмата в бял цвят. През последните години все по-често се поръчва кафява дограма, но тя е приблизително два пъти по-скъпа от бялата. Производителят на дограмата е третият важен фактор. Утвърдените производители дават съответната гаранция за качество по време на правилната експлоатация, дават и гаранционен срок. Тип стъпклопакет – също важен параметър. Той може да е двоен или пък троен.
Монтажната група също е от изключително важно значение. Специалистите, които ще монтират бъдещата Ви дограма трябва да са с опит, познания, да знаят как да преодолеят и най-специфичния проблем, който може да възникне по време на монтажа. Чести проблеми се появяват от неквалифициран персонал, младежи без опит, които са новоназначени, но изпратени от ръководителя на компанията да свършат дадената работа. В последствие се налага нов екип да преправя монтажните дейности.
Когато Ви монтират новата дограма, важно е да огледате внимателно за пролуки, течове, духане през даден прозорец или врата и да реагирате адекватно, в случай че забележите нещо нередно.
Конденз – Един от най-неприятните и чести проблеми при подмяна на дограмата. Често, при подмяната се появава конденз, който може да се е появил в следствие на неправилно подбран стъплопакет, или пък от грешен профил
По отношение на цвета, той най-често оскъпява дограмата с около 15 %, но има нещо важно, което трябва да знаете. Често цветните профили могат да се окажат по-некачествени, да придобият деформация в следствие на топлина, пек от слънчеви лъчи или от неправилна употреба. Истината е, че ако изберете качествени врати и прозорци от доказала се в България фирма, то проблеми не би трябвало да има през първите 5, дори 10 години. В случай, че се появи даден проблем, то можете да се обърнете към фирмата, която Ви е обслужила и да поискате сервизиране.

По-горе пропуснахме да споменем, че неправилното почистване и къртене на остатъчни мазилка и неравности могат да предизвикат проблеми при самия монтаж, затова е важно внимателно да подготвите имотът си за разполагане на новата дограма. Ако фирмата Ви откаже подобна дейност и Ви препоръча компания, която да стори това, то можете да потърсите подобна фирма. Онлайн се предлагат редица услуги по къртене от фирми, доказали се със своите качествени услуги и в най-кратко време ще отстранят дадените проблеми.
В обобщение на написаното можем да кажем, че избирайки качествена дограма, подготвяйки имота си добре, определяйки ясно и точно типът профили и стъклопакет, то проблеми не би трябвало да имате. В случай, че не разполагате с бюджет за по-качествена дограма ВИ съветваме да изчакате, отколкото да предприемате действия по поръчка и монтаж на дограма с неясен произход, от фирма, която се слави с лошо качество.