Идеята за спестяване на стотици, а може би и хиляди левове при извършване на домашни ремонти е примамлива. Със сигурност можете да поправите тези пукнатини в стената, нали? Или да отпушите ваната. Или да инсталирате нова тоалетна. Или да смените осветителното тяло.

Може би можете да се справите с всички тези проекти, които правите сами, а може би не можете.

„Пътят към железарията е изпълнен с добри намерения“, казва Дейвид Пекел, президент на Pekel Construction в Милуоки и сертифициран препродавач. Той често е посрещнат в офиса си в понеделник от неистови обаждания от собственици на жилища, които са се провалили в проектите си за самостоятелен ремонт.

Много проекти могат да бъдат реализирани практически от всеки собственик на жилище, но други трябва да бъдат оставени на хората с опит. Така или иначе е важно да планирате и разберете проекта, преди да стартирате с него.

Просто знайте това: „Ремонтът обичайно отнема два пъти повече време, отколкото смятате, че ще отнеме, и като цяло струва два пъти повече пари“, казва Пекел.

 

Дори професионалистите срещат неочаквани проблеми, след като отворят стени, включително канализация или водопровод, за които не са разбрали, че е имало и нестандартна работа, извършена от предишни майстори. Ако някога сте гледали предавания за подобряване на дома по HGTV, ще знаете, че проектът може да се сблъска с много проблеми, което означава допълнителни разходи и повече време. И точно затова са екипите от професионалисти, които да свършат работата.

 

Да, ремонтите могат да бъдат трудни – особено когато става въпрос за водопровод. Анди Прескот, който пише блога „Изкуството да е евтино“, разбра, че правенето на собствен водопровод не пести пари… и той научи това по трудния начин.

Ето 11 съвета от фирма КЪРТИ ЧИСТИ ИЗВОЗВА за избягване на собствени бедствия, които могат да ви струват много, много пари.

 

Два пъти мери, един път режи. Има причина тази поговорка да съществува от десетилетия. Ако отрежете плочките или панелите твърде късо, няма да можете да се върнете назад и да ги удължите. Проверка и пак проверка.

 

Внимавайте за водопроводните проекти. Повечето хора могат да променят вътрешността на тоалетната, но все пак могат да възникнат проблеми, както откри Прескот. Ако имате само една баня, бъдете готови да останете за една нощ на друго място, ако нещо се обърка. Уверете се, че сте изключили водата, преди да започнете всяка работа по водопровода.

 

Оставете електрическите проекти на професионалистите. Ако знаете какво правите, можете да смените осветително тяло. Но подмяната на осветително тяло с вентилатор на тавана включва повече от просто смяна на тела. Другите електрически проекти са още по-сложни. Ако го направите, изключете захранването, преди да докоснете нещо.

 

Потърсете инструкции онлайн. Можете да намерите видеоклип в YouTube или подробни инструкции за всеки проект. Но ако това е цялата информация, която имате за проект, който никога досега не сте правили, внимавайте.

 

Вземете урок в магазин. Някои магазини предлагат уроци за всичко – от подмяна на кран до облицовка на стая. Имайте предвид, че трябва да се регистрирате предварително, за да участвате в такива семинари.

 

Задайте въпроси в железарията. Повечето магазини разполагат с експерти, които могат да отговарят на въпроси за домашни проекти. Те са щастливи да ви помогнат да разберете нещата. Ако замествате конкретни части, донесете частите, ако можете, вместо да се опитвате да си спомните как изглеждат.

 

Използвайте правилните инструменти. Можете да наемете или вземете назаем някои инструменти, ако не ги притежавате сами. Съвет: Ако ще сглобите много мебели от IKEA, инвестирайте няколко лева в електрическа отвертка и подходящите битове.

 

Знайте коя работа изисква разрешение. Някои градове са по-строги от други по отношение на разрешенията и само лицензирани изпълнители могат да получат разрешителни за някои работи. Извършването на основен ремонт без разрешително може да доведе до проблеми, когато продавате дома си. Някои градове изискват предварителни проверки, които могат да доведат до глоби и нужда от обратно разрешителни. Това може да означава пренастройване на заданието според спецификациите на града.

 

Знайте какво можете и не можете сами. „Ако трябва да отидете в YouTube, за да научите нещо, вероятно не знаете какво правите“, казва Пекел. Собствениците на жилища често „не знаят какво не знаят“.

 

Помислете какво струва времето. Ако печелите 100 лева на час и подмяната на кран ви отнема три часа, вероятно ще спестите пари, като наемете водопроводчик. Ако обаче искате да научите умението, тогава продължете напред. Знанието е безценно.

 

Бъдете готови да живеете с резултатите. Това включва както качеството на работа, така и времето, в което къщата ви ще бъде в безпорядък.