Червените тухли и YTONG блоковете са градивни елементи, от които зависи силата и издръжливостта на всяка една конструкция. Червените тухли са най-стария и най-често използвания вид тухли. Но през последните няколко години, сериозно започнаха да навлизат в строителния бранш и YTONG бетонни блокове. Това е страхотен материал, предлагащ уникална комбинация от висока издръжливост и здравина, ниско тегло и превъзходни екологични характеристики. Представяме ви основни предимства и недостатъци на YTONG блокове и червени тухли.

YTONG блокове – предимства и недостатъци

YTONG бетонни блокове са леки строителни материали, нарязани на зидани блокове. Произвежда се от смес от пепел, пясък, цимент, вар. YTONG бетонни блокове могат да се използва за изграждането, както на вътрешни, така и на външни стени. YTONG блоковете са много лесни за работа и могат да се използват обикновени инструменти за рязането им. YTONG блоковете са предпочитан материал при земетръсна зона, поради лекия си размер. Недостатък е разхода за производството им. Мазилката понякога не залепва правилно поради гладката си повърхност. Работата с YTONG блокове изисква грижи по време на самото производство, така че повърхността да не стане много гладка.

Червени тухли за строеж – предимства и недостатъци

Популярността на червените тухли може да се отдаде на лесната наличност, издръжливост, ниска цена, удобство и осъществимост. Червената тухла е малък блок, изграден от глинен керамичен материал, използван в зидарията. За производството на червени тухли за строеж се използва естествена почва, следователно в крайна сметка качеството ще зависи от местната почва. Както казахме червените тухли са здрави, твърди и издръжливи, следователно те се използват като строителен материал при създаването на различни конструкции, като: сгради, мостове, основи, арки. Червените тухли са лесни за работа, а материала за направата им е в изобилие, което допринася за достъпната им цена. Те обаче не могат да се използват отново, не се рециклират. Разрушаването на конструкциите от червени тухли е много лесно и отнема по-малко време.

Това са само минимална част от приликите, разликите, предимствата и недостатъците на YTONG блокове и тухли. Надяваме се, че сме ви били поне малко полезни, за да разберете основните им разлики.