Таванът в повечето случаи се явява, като петата стена, която често бива пренебрегвана, но с освежаващ цвят и добро покритие ще дадете повод на гостите Ви да повдигнат поглед нагоре. Кърти Чисти Извозва реши да Ви даде няколко съвета за боядисване на таван и обобщи в настоящата статия всичко което трябва да знаете.

Отстраняване на петна по тавана

Петната по тавана, идващи от течове от горния етаж и тютюневия дим понякога могат да бъдат, толкова сериозни и упорити, че да не успеете да ги скриете с обикновена боя. За да разрешите този проблем, това което трябва да направите е да нанесете на увредените участъци грунд за блокиране на петна.

Отстраняване на неравности по тавана

С течение на времето и с натрупването на слоевете боя, могат да се образуват неприятни неравности по тавана. Препоръчваме Ви да приложите едно бързо и фино шлайфане. Това ще спомогне да осигурите идеално гладка повърхност, за да нанесете боята. След като приключите с шлайфането, избършете тавана с влажна кърпа, за да премахнете праха.

Боядисване на таван – основни правила

За да успеете да направите безупречно, чисто боядисване на таван е необходимо да маркирате с бояджийски ленти, зоната където свършва тавана и започва стената. Особено ако цветовете, които използвате за тавана и стените са различни, отсичането с ленти е повече от задължително, в противен случай сериозно рискувате да съсипете цвета на стените си. Още нещо важно, което трябва да вземете под внимание, при боядисване на таван, това са капките, които ще паднат от самия процес. Колкото и добър валяк или четка да сте взели, дори и най-добрите бояджии, успяват да изпуснат няколко капки на пода. Обезателно, преди да започнете покрийте пода, за да предотвратите капките боя върху него.

След, като сте маркирали допустимата за боядисване зона е ред да пристъпите към процеса по боядисване на таван. За да получите добре боядисан таван е необходимо боядата да се нанася с изключително бързи и качествени кръстосани движения. За непрофесионалист това би било доста трудна задача, така че Ви съветваме ако мислите, че няма да се справите, свържете се с професионалист, който да Ви спести главоболията в последствие. Ако все пак решите, че ще се справите сами е необходимо наслояване на боята между 2 и 4 пъти. Старайте се да работите, толкова бързо, колкото боята Ви да не изсъхва в противен случай биха се образували от онези неприятни, наслоени петна с боя.