Ако имате планове да добавите навес в двора или на терасата, дървесината, която изберете, може да има голямо влияние върху това как ще изглежда вашият нов навес и колко дълго ще издържи. Най-добрият сред всички видове дървесина е този, който може да издържи на студено и дъждовно време, така че изборът на правилния вид и профил за облицовката на вашите навеси от дърво е от съществено значение.

Идеи за навес за тераса

За изграждането на навес за тераса дървесината е често предпочитана заради свойствата си. Тя е стабилна и издръжлива, може лесно да се обработва, освен това дървото не се нагрява на ярка слънчева светлина през лятото, така че сте напълно защитени под навеса. Този издръжлив строителен материал изглежда фантастично и излъчва топла и уютна атмосфера. Дървената конструкция придава особено благороден характер, който украсява всеки балкон декоративно.

Съвети при изработка на навес от дърво в двора

Запитайте се какъв вид дърво е най-подходящ за вашия навес от дърво в двора. Като цяло изборът на вид дърво зависи от предназначението. Ако дървото не се вентилира постоянно и водата не се източва бързо, дървесината в крайна сметка ще се влоши или ще избледнее бързо. Използвайте устойчиво на атмосферни влияния дърво, като например залепено дърво. Това е издръжлив материал, който може да издържи на големи натоварвания.
Тъй като някои видове дървесина не са достатъчно издръжливи, те лесно могат да бъдат повредени от времето. Винаги е необходима редовна грижа с консерванти за дърво, като покрития и лакове за дърво.

Видове дървесини за изработка на навеси за тераси или градина

Когато търсите най-добрия материал за навеси за тераси или за градината има много опции, които да обмислите. Вие ще искате външен материал, който да е здрав и издръжлив, както и подходящи материали за изграждане на различните съставни части на навеса. Намирането на най-доброто дърво за навеси за тераси или за навес в градината ще ви даде външния вид, производителност и структурна цялост, които търсите.

Ние ви предлагаме да разгледате няколко вида дървесина подходящи за навеси.
Европейски дъб и западен червен кедър са устойчиви на гниене и естетически привлекателни. И двете дървесини трябва да се използват заедно с пирони от неръждаема стомана , тъй като реагират с други метали. Термодървото се обработва с топлина, за да се подобри стабилността му и може да бъде малко по-изгодно за бюджета.

Секвоята и кипарисът са две естествени дървета, които обикновено са лесно достъпни. Освен това, белият дъб е силен вариант. Западен червен кедър, секвоя и бял дъб могат да се цепят по-лесно от другите видове дървесина, така че трябва да имате това предвид и предварително да пробиете дупки в тях за крепежни елементи.

Дървесината, обработена под налягане e като обикновен дървен материал, с изключение на това, че е фабрично обработена за намаляване или предотвратяване на гниене. Това дърво е достатъчно обработено, за да не изгние, дори когато е в контакт с влажна почва в продължение на десетилетия. Този вид дървен материал е идеалният избор за всяка част от вашия навес, която докосва земята.

Друг вид дървесина са OSB-плочи от ориентирани частици. OSB- плочите са изработени от стърготини от иглолистна и широколистна дървесина, залепени заедно чрез естествени и синтетични смоли и парафин.

Още един вид дървесина подходящ за навес е водоустойчивия шперплат.
Този вид дърво е като OSB, но по-здраво и по-устойчиво на атмосферни влияния. Шперплатът е направен от тънки парчета дърво, залепени заедно на слоеве.