В наши дни сушилните все по-често заменят простора в много домове. За съвременната жена те са удобство, което успешно кореспондира с забързания начин на живот и хроничната липса на време. Не си мислете обаче, че можете да сложите всичко в новата си сушилня, без да се притеснявате, че тъканта ще се повреди. Всъщност не трябва да подхождаме лекомислено към слагането някои видове дрехи и аксесоари в сушилнята, защото има и такива, за които това не е препоръчително.

Какви дрехи не трябва да сушим в сушилнята

Сутиените са едно от нещата които никога не трябва да сушите в сушилнята. Високите температури обаче лесно разрушават този материал и бързо ще развалят формата на сутиена. Затова е по-добре да ги сушите на въздух. Деликатни тъкани като коприна и дантела категорично никога не трябва да влизат в сушилнята. Високата топлина е опасна за тях и може да ги намачка и дори да ги свие.

Също както и бельото, по-голямата част от спортните облекла са направени от високотехнологични изкуствени влакна, предназначени да поддържат мускулите и да поемат влагата по време на натоварвания и упражнения. За да могат Вашите спортни облекла да запазят своята форма и качества, избягвайте да ги сушите в сушилнята.

Банските, така актуални за летния сезон, трябва да бъдат изпирани след всяко носене, но след това ги оставете да изсъхнат на въздух. Тук отново важи правилото за топлината, която може да доведе до деформация на тъканта им.

Сушене на вълнени дрехи

Някои вълнени дрехи могат да бъдат изпрани в пералня, но това съвсем не означава, че може след това да ги сушите в сушилнята. Вълната е естествено влакно и може да се свие от високата температура.

Що се отнася до раницата или чантите, те трябва да се перат често заради замърсяването, но не се изкушавайте да ги поставите в сушилнята след това, освен ако не са изработени от 100% памук. Високата топлина може свие чантите или да наруши формата на декорациите и елементи по тях.

За съжаление това правило важи и за якетата от естествена или изкуствена кожа и велур. Никога не ги слагайте в сушилнята за дрехи, защото високата температура може да причини деформация или напукване на тъканта.

На последно, но не и по важност място ще поставим трикотажните пуловери, които може да загубят формата си, ако се изперат неправилно, а топлината на сушилнята неминуемо ще доведе до свиване, или разтягане на тъканта им.

Сушене на обувки

Освен деликатното бельо и спортни дрехи, можем да добавим в тази града и сушенето на обувки. Те могат да бъдат платнени, кожени или от високотехнологични тъкани. След изпиране е най-добре да пропуснете сушилнята, защото топлината в нея може да причини отлепяне на подметките. Просто ги оставете да изсъхнат на въздух най-малко 24 часа преди да ги обуете отново.