Не всяко домакинско задължение изисква професионалист. Всъщност с малко желание и с малко ноу-хау можете да поправите често срещани повреди и то още преди да се превърнат в скъпи бедствия. Фирма КЪРТИ ЧИСТИ ИЗВОЗВА Ви предлага няколко прости трикове.

Течаща перална машина

Ако го пренебрегнете: Може да завършите с наводнение в пералното помещение или дори в целия ви дом.

Лесно поправяне: Проверете маркучите за вода, свързани към гърба на машината – течът най-вероятно идва от малка пукнатина в гумата. Ако е така, ще трябва незабавно да смените дефектния маркуч, преди да се случи голямо счупване. Изключете водоснабдяването (за да не станете жертва на наводнение) и купете нов маркуч от железарията. За да го инсталирате, развийте и отстранете стария маркуч, след това завийте новия и го затегнете с гаечен ключ.

Професионален съвет: Купете стоманени сплетени маркучи – те са по-скъпи, но и по-издръжливи, казва Реймънд П. Винзант, майстор водопроводчик за Roto-Rooter.

Петна от мухъл по стените

Ако ги игнорирате: Може да развиете алергии и други здравословни проблеми.

Лесно поправяне: Отстранете мухъла със смес от 1 чаша белина и 1 галон топла вода. Измийте добре мястото, след това изплакнете с чиста вода. Когато петното е сухо, пребоядисайте. (Ако проблемът е широко разпространен, консултирайте се с експерт.)

Професионален съвет: Помислете да използвате латексна боя, устойчива на мухъл, за да предотвратите по-нататъшен растеж на микроорганизми, казва Ерик Съсед, собственик на EC Handyman в Сакраменто, Калифорния.

Течаща тоалетна

Ако го пренебрегнете: ще загубите галони вода (и ще трябва да платите сметката).

Лесно поправяне: Повдигнете капака на казанчето и разгледайте. Ако водата се прелива във вертикалната тръба, ще трябва да понижите нивото на водата в резервоара. Ако нивото на водата не е проблем, добавете малко хранително оцветяване в резервоара и изчакайте около 20 минути. Промяната в цвета на тоалетната чиния означава, че капакът – гумена диафрагма в дъното на резервоара – изтича и трябва да бъде заменен. Изключете подаването на вода зад тоалетната и извадете капачката с ръце. Занесете я в железарията и поискайте нова.

Пукнатини на алеята

Ако ги пренебрегнете: Пукнатините ще се увеличават и ще бъдат по-трудни за поправяне. Ако са близо до къщата, влагата може да проникне във вашата основа.

Лесно отстраняване: Отстранете хлабавите отпадъци и напръскайте областта с маркуч. Нанесете пълнител за пукнатини, предназначен за асфалт и оставете да изсъхне добре.

Професионален съвет: Ако пукнатините са дълбоки, напълнете ги с пясък, след това използвайте пълнителя за последния 1/4 инч, казва Дейвид Грос, майстор във Валпараисо, Индиана.

Вдлъбнатина в стената

Ако го пренебрегнете: Мазилката в и близо до счупеното място ще се разпадне, в крайна сметка създавайки по-голяма дупка, за която ще трябва да извикате дърводелец или бояджия, за да я поправи.

Лесно поправяне: Вмъкнете една пачка вестник във вдлъбнатината, оставяйки около 1/4-инчова празнина между хартията и ръба на отвора. Използвайте нож за шпакловка, за да запълните празнината със съединителна смес (предлага се във всеки магазин за ремонт на дома), след което я изгладете с острието. Оставете съединението да изсъхне за 24 часа, след което боядисайте върху мястото. (В зависимост от местоположението и цвета, може да се наложи да пребоядисате цялата стена.)

Професионален съвет: Ако съединението на фугата създава леко повдигната повърхност, разтрийте го с фино зърнеста шкурка, предлага Ерик Нейбър, собственик на EC Handyman в Сакраменто, Калифорния.

 

Надяваме се, че след като споделихме с вас тези безценни съвети за ремонт на дома, ще успеете без проблем да се справите с някои неразбории в дома си и да го приведете в по-здрав и приветлив вид. Научете се да бъдете наблюдателни и от рано да забелязвате проблемите вкъщи, както и да можете да ги отстранявате много лесно. Все пак вашият дом е вашата крепост и той трябва да изглежда винаги добре и да е безопасен за вас и любимите ви хора. Да сте „бързи, смели, сръчни“ – това е незаменимо качество!