След дългата принудителна карантина и с покачването на температурите навън, съвсем логично ни се иска да прекарваме все повече време на открито. Често обаче приятното изживяване в двора може да бъде помрачено от досадните комари, които кръжат наоколо и Ви хапят безмилостно. Разбира се на пазара се предлага широка гама репеленти, които осигуряват защита в известна степен, но ако искате да избегнете химическите препарати, Ви представяме растения, които ще държат комарите далеч от Вас.

Растения против комари

Коча билка / Непета против комари

Кочата билка Непета, е сред най-ефикасните растения против комари. Съдържа етерично масло, което пък е с доказана ефективност против комари. Непетата е красиво и лесно за отглеждане растение, което вирее и в бедна почва, при засушаване и на високи температури. Може да се отглежда както на слънце, така и на сянка, което го прави подходящо за всеки двор.

Лавандула против комари

Лавандулата също е известна с множеството си полезни свойства, едно от които е, че се използва против комари. Тя има приятен аромат и атрактивен външен вид и би изглеждала страхотно около местата за сядане в двора, а уханието ѝ има и успокояващи свойства. Поставете няколко сандъчета с лавандула на терасата или верандата или я засадете директно в градината около зоната за почивка и това ще изгони комарите.

Лимонена трева отблъсква комари

Лимоновата трева е друга билка, която има силен аромат на лимон. Съдържа цитронено масло, което отблъсква комарите. Като растение достига до 50 – 60 см. височина, обича топлите и светли места. Няколко саксии с лимонова трева биха придали нотка екзотика на Вашия двор, а освежаващият аромати ще държи крилатите натрапници далеч от Вас.

Розмарин против комари

Розмаринът е полезна билка, която се използва освен в кулинарията и против комари. Може да я засадите директно в градината или в сандъчета, за да държи далеч от Вас досадните насекоми, а също така можете да я използвате и като подправка в кухнята.

Тагетис отблъсква комари

Прекрасният тагетис, отблъсква ефективно комарите, благодарение на съдържащите се в листата му тертиенил и пиретрум. Имайте предвид обаче, че растението привлича оси и пчели заради ярките си цветове и е неподходящо за алергични към ухапванията им хора.

Сред другите растения, които гонят комарите можем да изброим мента, босилек, здравец, маточина, чесън, лук, невен, индрише, орех, кедър. Етеричните масла, които тези растения съдържат също държат насекомите надалеч. Ако нямате място за цветя, или просто не Ви се занимава, може да използвате и готови, извлечени индустриално етерични масла от лавандула, евкалипт, бергамот, или лимонова трева.

Важно правило, което не трябва да забравяте през този сезон е да напръскате целия двор с препарат против комари, да косите редовно тревата и да не допускате на открито да има застояла вода.