Ако сте сред щастливите собственици на някое от малкото незастроени кътчета в големия град, може би ще се заинтересувате от някои полезни градински идеи как да го превърнете в перфектна градина. Привлякохме ли вече Вашето внимание? Да, днес ще се занимаваме с градината!

Градинска арка за двора на къщата

На първо място добре е градината да бъде разделена на сектори, дори и да не е много голяма. Ако започвате на чисто, това е най-добрият начин да ѝ придадете подреден и стилен вид. Можете да изградите градинска арка, да разпределите цветните лехи, спрямо сезонността на растенията и да обградите всичко това с жив плет.

Дизайн на цветна алея

Необходимо е да се погрижите и за пътеките, които може нежно да лъкатушат между цветните лехи или да са правилни геометрично, в зависимост от предпочитанията Ви. По-интересно ще е обаче, ако изберете разчупен дизайн на цветната алея и вложите повече креативност.

Декорация за градината

Друг полезен съвет е да обърнете внимание на различните текстури и декорация за градината. Също както и цветовете, те играят важна роля в цялостния облик на градината. Можете да разнообразите Вашата с настилка от гладки речни камъчета или висока декоративна трева.

Декоративните елементи от различни растения, подбрани правилно пък, са друга чудесна градинска идея и ще направят дори и малкото зелено пространство пъстро и весело. Комбинирайте цветята с декоративни растения с твърди стъбла и различна височина, за да създадете илюзията за движение.

Градинскински скулптори

Градинскинските скулптори също са един прекрасен акцент, независимо дали са направени от самите Вас или просто ще ги закупите от магазина. Мистериозни фигурки, подаващи се зад храстите ще освежат и разчупят визията на Вашата градина.

Следващият съвет може би ще ви учуди, но ако се замислите, той може би е един от най-важните – не спазвайте правилата! Отървете се от чувството, че трябва да направите нещо точно по определен начин и разчитайте на въображението и усета си. Така ще създадете наистина уникална градина, която няма да е подчинена на ландшафтния дизайн, но за сметка на това ще е неповторима.

Допълнителни градински идеи

След като вече сте оформили основата и сте решили кое къде ще бъде посадено, просто трябва да запълните бъдещата си градина с цвят. Изберете различни сезонни цветя, така че Вашата градина да не остава монотонна от пролетта до есента. Експериментирайте с нюансите и ги смесете с декоративна растителност с цветна листна маса и вечнозелени храсти. Съчетайте разцветките така, че да преливат или оформете контрастни зони. За финал може да оформите кътче за почивка под формата на беседка или асма и да го оградите с красиви саксии с цветя. Ако мястото позволява, добра идея е да има и малък шадраван, чийто успокояващ ромон да гали ушите Ви.

Каквато и комбинация от нашите градински идеи да изберете, градината Ви ще е Вашето кътче за релакс и срещи с любими хора – подредете я по Ваш вкус!