Ако търсите начин да промените една стая, да ѝ придадете по-различно излъчване или да я направите по – запомняща се, погледнете към…тавана.

Точно така. Петата стена, както често наричат тавана е много пренебрегвана част от декора на една стая, но ако се замислите, той може да бъде фокусна точка и да промени изцяло вида на стаята, особено ако му добавите различни декоративни елементи, като дървени греди, тапети, ламперии, фреска или атрактивно осветление.

Декоративни дървени греди

Ако искате да придадете рустик или винтидж стил в дома си, заложете на декоративни дървени греди. Те са много ефектни и се монтират сравнително лесно. Може да изберете модели от изкуствени материали или да заложите на естественото дърво. Лeĸият и cъщeвpeмeннo твъpд мaтepиaл oт ĸoйтo ca изpaбoтeни, e c oтлични дeĸopaтивни и пoтpeбитeлcĸи cвoйcтвa, виcoĸи нивa ycтoйчивocт. Това е вариант, който е непреходен и никога няма да сбъркате, ако го изберете за дома си.

Таванът не е само бяла боя или латекс, или евентуално окачени панели. Защото днес, архитектурната фантазия не познава граници и с малко креативно мислене може да създадете уникално изглеждаща стая.

Избор на цвят за тавана

Изборът на цвят за тавана е от изключително голямо значение за цялостното усещане у стаята. Ако заложите на по – тъмен цвят на тавана, голямата стая ще придобие по – уютен вид. Но това може да си позволите, само ако имате много естествена светлина. Обратно, ако заложите на лъскава боя, ще създадете усещане за повече простор и визуално ще увеличите обема на стаята.

Таванни панели от калай

Например панелите от калай за таван са чудесен начин да го ремонтирате или да добавите индивидуален почерк към стаята си. Има няколко възможности за избор на материали и на инсталационни системи – автентични метални плочки или да изкуствени плочки. Все пак имайте предвид и архитектурният стил на вашия дом, за да има баланс.

ПВЦ ламперии

Пластмасови ПВЦ ламперии – те се завръщат отново и не напразно. Днес ламперията идва с много по – голямо разнообразие от цветове, материали и приложения. Тя намира място не само на стените, но и е чудесна облицовка. Точно затова ламперията има приложение и на тавана. Тя е с ниска цена и предлага добри шумоизолационни качества, освен това може да прикрие някои неравенства и несъвършенства на тавана.

Допълнителна декорация за дома

Тапет – колкото и да звучи странно, но и тапетът се оказва чудесно решение за тавана. Така ще създадете акцентна стена и ще привлечете погледите. Ако си падате по ексцентричните проекти, може да заложите на флорално мотиви.

Фреска – това е идея за много голяма стая, в която и стилът отговаря на мотива на картината. За целта ще трябва да наемете изкусен майстор, който да направи наистина съвършената картина.

С вградено осветление – с негова помощ ще имате изключтелно красива и светла стая. Това е проект, подходящ и за малката модерна стая.