Декупаж – тази толкова странна думичка идва от френски език и може да бъде преведена като „изрязвам“. В случая обаче, декупаж на мебели се свързва с лакирани апликации, с помощта на които отново ще върнете живот на старите си мебели.

И така, днес ще се научим да правим декупаж на мебели! Какво ни е нужно?

Какво е нужно за декупаж на мебели

Чудите се от къде да започнете и какво ще Ви бъде необходимо за декупаж на мебели? Изберете обекта на декупажа или с други думи някои от мебелите, които искате да обновите. Това може да бъде някой стар гардероб, шкаф, дървените рамки на леглото и прочие. Набавете си трислойни салфетки с интересни мотиви, хартиени илюстрации, кожа или други подобни материали. Въоръжете се с остра ножица, шкурка, лепило и четка, акрилен лак и бои.

Как се прави декупаж на мебели

Първо внимателно изрежете избраните апликации, които ще използвате. Нанесете прецизно лепилото с четката от задната им страна и върху повърхността на самата мебел, която преди това леко сте зачистили с шкурката и ги залепете. Оставете лепилото да изсъхне добре и вече можете да рисувате отгоре с акрилните бои, ако искате да добавите повече щрихи и акценти към своята инсталация. След като приключите с декорирането, оставете отново всичко да изсъхне хубаво, най-добре до следващия ден, или ако не разполагате с толкова време – поне няколко часа. Когато времето за съхнене мине, вече можете да нанесете лака отгоре, като отново предвидите достатъчен период за засъхването му, между всеки отделен слой. Най-хубаво е да нанесете поне 2 или 3 слоя, за да може апликациите да се покрият добре и да не се надраскват с течение на времето.

При декупаж на стари мебели, най-важни са Вашата сръчност и въображение. За по-интересен ефект, можете да използвате и самонапукващ се лак отгоре, който ще образува пукнатини в структурата, в зависимост от дебелината на слоя, а след това да запълните тези пукнатини с тъмна боя. Това ще придаде на Вашите мебели винтидж излъчване.

Обновяването на мебели с декупаж е както ефектен, така и евтин начин да им придадете нов живот. Защо да харчите излишни средства за закупуването на нови вещи, след като с малко повече сръчност и креативност, можете да създадете уникални мебели, които да паснат с цялостния дизайн на дома Ви. Имате свободата да изберете мотиви, които харесвате, а вече и познанията как да ги нанесете върху стария скрин, гардероб, шкафче или каквато и да е друга мебел, която има равна повърхност. Разнообразието от подръчни материали, които можете да използвате е на практика безгранично и само Вашето въображение ще Ви води към целта, след като в зависимост от предмета и помещението, в главата Ви вече се е родила идеята как да го преобразите.