Пролетта и началото на лятото са подходящите сезони, когато можем да започнем ремонт на банята. Ако и Вие сте решили, че е крайно време да не отлагате повече тази стъпка, може би вече сте се изправили пред въпроса кое да изберете – душ кабина или вана?

Монтаж на душ кабина или вана

Всъщност, ако досега Вашата баня е била оборудвана просто с вана или душ, със сигурност ще осъзнаете, че монтаж на една стъклена душ кабина може да ѝ осигури по-стилен, модерен вид и най-вече пространство. Ако пространството не позволява монтиране на душ кабина обаче, ще трябва да се примирите със завеса за душ, но и двете приспособления имат огромни ползи за безопасността и здравето Ви, в сравнение с традиционните бани и днес ще Ви разкажем за тях.

Душ кабина / душ завеса - предимства

Освен очевидната естетика и модерен изглед, с монтирането на душ кабина или завеса за душ ще получите едно по–сухо помещение. Това е и едно от най-важните предимства – банята Ви няма да се мокри изцяло, когато обособите в нея малката площ за душ кабина или я преградите със завеса за душ. По този начин около мивката могат да се постави килимче, плетен кош за пране или други мебели и няма да Ви се налага да се подсушавате след всяко използване на банята. Получавайки повече сухо пространство в едно от най-използваните помещения вкъщи, ще намалите и риска от подхлъзване и евентуално нараняване при падане.

Душ кабина за малка баня

Освен това с помощта на душ кабина ще получите и илюзия за по-голямо пространство, дори и банята да е малка по площ и въпреки, че в нея има поставена вана или стандартен душ. Това е така, защото стъклото на душ кабината придава по-голям размер на самата площ на банята. За сметка на това обаче, една непрозрачната душ завеса биха правили банята да изглежда по-малка.

Третото, но не и по важност предимство на подобно приспособление е, че много по-лесно ще се почиства самата кабина или подовата настилка зад завесата. Освен това, ако жилището се обитава от по-възрастни хора или такива с увреждания, които изпитват трудности да прекрачат страните на вана, за да влязат в нея, стъклената душ кабина или завеса за душ ще направят живота им значително по-лек.

Но ако се колебаете между душ кабина и завесата за баня е свързано с почистването. Всъщност традиционните завеси са порести, което ги прави подходящи места за образуването на плесен и мухъл. За сметка на това стъклото е изключително устойчиво на плесени и същевременно лесно се почиства.

Всичко изброено до момента означава, че и двата варианта могат да бъдат подходящи за Вашата баня, като ще трябва да съобразите избора си с наличното пространство и вкуса си.