Започва ремонт у дома, а едно от най – важните неща, които трябва да изберете са цветовете на стените. На пръв поглед лесна задача, но се оказва, че не е съвсем така. Само си помислете – колко много нюанса има един цвят. Отворете картела и ще се уверите в безкрайната палитра и възможности, които може да използвате, за да украсите дома си. Но преди да посегнете към любимия си, помислете. Как ще ги съчетаете? Какви са мебелите? Каква е стаята? Има ли някакви други цветни петна, шарки, мотиви? С какво изложение е помещението? Какво е осветлението? Освен това, имайте предвид, че цветът на стените в дома ви говори изключително много за Вас, Вашата душевност. Показва каква личност сте и дори разкриват тайни от характера и психологията Ви.

Освен това всички тези стотици милиони нюанса, които ни заобикалят оказват пряко въздействие върху нашите чувства, моментно състояние и емоции!

А подозирахте ли, че именно цветът е най – големият инструмент на дизайнерите? Защото те знаят и познават силата  на цветовете и могат да направят така, че всеки един от тях да въздейства, да създава определено настроение и атмосфера в дадено помещение. Ето защо е много важно когато избирате цвят за интериора да съобразите вашия характер и темперамент.

Ако стената е по – тъмен цвят от този, който сте избрали сега, ще се наложи да се направи добра шпакловка. Да, следва и малко повече задачи – чистене, извозване на отпадъчния материал, но нали целта е да постигнете зашеметяващ вид на стаята.

А ето и какво „говорят“ цветовете не стените за всяка стая.

 

Червено

Страст, енергия, динамика. Това е цветът на активните хора, не тези, които постоянно търсят нови предизвикателства. Но когато говорим за декор, цветът има за цел да привлече вниманието. Колкото по силен е цветът, толкова по – умерено трябва да се ползва. Ако пазите диета не го слагайте в кухнята, защото повишава апетита.

Жълто

Този слънчев цвят е любим на много хора, но защо не го слагаме на стените си толкова често. Освен, че го асоциираме с лято, плаж и пясък, той е подходящ за кухнята или всекидневната, но в съчетание с неутрален, например сив цвят.

Зелено

Ех, как да не го обичаме. Първата асоциация е за природа,  спокойствие, хармония, свежест. В интериора зеленият цвят може да го използвате в спалнята, детската или в банята. Ако е тъмен, включете го в хола. Подходящ и за магазини и спа салони.

Сиво

Сивият цвят е все по – харесван, защото дава на стаята елегантност и стил. Той се комбинира прекрасно с ярките цветове, но ги и балансира. Цветът много често се използва в модерните интериори, подходящ е за почти всички помещени.

Синьо

Отново природа, но този път вода и небе. Водата успокоява, а небето ни дава усещане за хармония. Затова, ако правите ремонт на спалнята – изберете синьо. Освен това той е студен цвят и има способността да прави една стая по – голяма.

Бяло

Символ на невинност и чистота. Белият цвят в интериора е  основа, върху която да творите и да добавяте различни цветове и комбинации. Съчетава се с всеки друг цвят и ако го използвате в интериора, никога няма да сбъркате.

Черен

На обратния край на картела е черният. Той е дързък и смел, дава драматизъм. Черният се комбинира с всеки друг цвят и придава дълбочина на стаята. Използвайте го внимателно.

Кафяво

Дава усещане за естествено, натурално, асоциира се със земята, глината, дървото. Той се среща често в природата и се свързва с надеждата. Внимавайте как го използвате, за да не превземе стаята.

Бежово

Това е много семпъл и  красив цвят и ако правите ремонт, може спокойно да го включите във всички стаи. Използвайте обаче ярки акценти, за да не бъде стаята твърде скучна и безлична.