Започва ремонт у дома, а едно от най – важните неща, които трябва да изберете са цветовете на стените. На пръв поглед лесна задача, но се оказва, че не е съвсем така. Само си помислете – колко много нюанса има един цвят. Отворете картела и ще се уверите в безкрайната палитра и възможности, които може да използвате, за да украсите дома си. Но преди да посегнете към любимия си, помислете за значението на цветовете за всяко едно помещение. Как ще ги съчетаете? Какви са мебелите? Каква е стаята? Има ли някакви други цветни петна, шарки, мотиви? С какво изложение е помещението? Какво е осветлението? Освен това, имайте предвид, че изборът на цвят за стените в дома Ви говори изключително много за Вас, Вашата душевност. Показва каква личност сте и дори разкриват тайни от характера и психологията Ви.

Освен това всички тези стотици милиони нюанса, които ни заобикалят оказват пряко въздействие върху нашите чувства, моментно състояние и емоции!

Избор на цвят за стените за хола, спалнята и кухнята

А подозирахте ли, че именно правилния избор на цвят е най – големият инструмент на дизайнерите? Защото те знаят и познават силата  на цветовете и могат да направят така, че всеки един от тях да въздейства, да създава определено настроение и атмосфера във Вашата кухня, хол или спалня. Ето защо е много важно когато избирате цвят за интериора да съобразите Вашия характер и темперамент.

Ако стената е в по–тъмен цвят от този, който сте избрали сега, ще се наложи да се направи добра шпакловка. Да, следва и малко повече задачи – чистене, извозване на отпадъчния материал, но нали целта е да постигнете зашеметяващ вид на стаята.

Значение на цветове у дома

Червена стена – Страст, енергия, динамика. Изборът на червена стена – е избор на активните хора, не тези, които постоянно търсят нови предизвикателства. Но когато говорим за декор, цветът има за цел да привлече вниманието. Колкото по силен е цветът, толкова по – умерено трябва да се ползва. Ако пазите диета не го слагайте в кухнята, защото повишава апетита.

Жълта стена – Този слънчев цвят е любим на много хора, но защо не го слагаме на стените си толкова често. Освен, че го асоциираме с лято, плаж и пясък, той е подходящ за кухнята или всекидневната, но в съчетание с неутрален, например сив цвят.

Зелена стена – Ех, как да не го обичаме. Първата асоциация е за природа,  спокойствие, хармония, свежест. В интериора зеленият цвят може да го използвате в спалнята, детската или в банята. Ако е тъмен, включете го в хола. Подходящ и за магазини и спа салони.

Сива стена – Сивият цвят е все по-харесван, защото дава на стаята елегантност и стил. Той се комбинира прекрасно с ярките цветове, но ги и балансира. Цветът много често се използва в модерните интериори, подходящ е за почти всички помещения.

Синя стена – Отново природа, но този път вода и небе. Водата успокоява, а небето ни дава усещане за хармония. Затова, ако правите ремонт на спалнята – изберете синьо. Освен това той е студен цвят и има способността да прави една стая по – голяма.

Бяла стена – Символ на невинност и чистота. Белият цвят в интериора е  основа, върху която да творите и да добавяте различни цветове и комбинации. Съчетава се с всеки друг цвят и ако го използвате в интериора, никога няма да сбъркате.

Черна стена – На обратния край на картела е черният. Той е дързък и смел, дава драматизъм. Черният се комбинира с всеки друг цвят и придава дълбочина на стаята. Използвайте го внимателно.

Кафява стена – Дава усещане за естествено, натурално, асоциира се със земята, глината, дървото. Той се среща често в природата и се свързва с надеждата. Внимавайте как го използвате, за да не превземе стаята.

Бежова стена – Това е много семпъл и  красив цвят и ако правите ремонт, може спокойно да го включите във всички стаи. Използвайте обаче ярки акценти, за да не бъде стаята твърде скучна и безлична.