Всеки собственик на ново жилище иска да го обзаведе по красив, модерен и максимално функционален начин. Това важи с пълна сила за малките апартаменти, при които всеки сантиметър е важен.

 

За да успеем да си осигурим комфортно и уютно пространство за живот в тях, е необходимо да бъдем максимално креативни и практични при обзавеждането им. Всяко малко жилище може да бъде по-уютно и от най-голямото имение, стига да използваме всичките му предимства, за да постигнем визуална хармония.

Фирма Кърти, чисти и извозва представя няколко ценни идеи и трикове, които ще превърнат вашето тясно апартаментче в място, на което винаги да искате да се върнете. Ето как да го направите:

Използвайте всички пространства

Ако разполагате само с едно голямо помещение, добра идея е да съедините кухненския бокс с всекидневната и хола, а спалнята – да бъде отделена. Можете да го направите с помощта на ръчно изработена дървена етажерка за книги, която е много практична, тъй като съчетава две функции в едно и спестява място.

За да си осигурите пространство, е нужно да използвате всички празни места, включително ъглите и стените. Можете дори да използвате перваза за бюро, да поставите ъглов рафт, който да играе ролята на бар, както и да съхранявате неизползваните чинии и съдове в кошове над хладилника.

Инвестирайте в мултифункционални мебели

Препоръчително за собствениците на малки апартаменти е да ги обзавеждат с мебели, които имат повече от една функция. Можете например да поставите в спалнята разтегателен диван, вместо легло или да обзаведете хола с табуретки с място за съхранение, вместо обикновени столове.

На пазара има множество предложения за впечатляващи трансформации на бюро в шкаф, шкаф в маса, стол в пейка, легло в бюро и други мултифункционални мебели, с които ще си спестите пространство и в същото време ще се радвате на простор у дома.

Внимавайте с цветовете

Когато избирате цветовете за новото си жилище, използвайте по-светли и пастелни тонове, които ще го направят приветливо и уютно. Можете например да боядисате стените в светло сиво, а тавана – в бяло, за да не затваря помещението.

Не е препоръчително да прекалявате с цветовете или да използвате черния цвят, който създава илюзията за по-малко пространство.

Съхранявайте вертикално

Когато искате да извлечете максимума от липсата на пространство, заложете на високите и тесни решения за съхранение като секции и библиотеки. Освен това можете да поставите картини по височина на стената почти до тавана, което ще го направи да изглежда по-висок.

Използвайте тавана

Макар и малък вашият апартамент вероятно има достатъчно висок таван, в близост до който можете да поставите лавици и етажерки с книги, снимки, изкуствени цветя и всевъзможни неща, които да допълват интериора на дома ви.

Използвайте мястото под леглото

Мястото под леглото може да се превърне в ценен килер, ако го запълните с кутии с подходящия размер. В тях може да поставите всевъзможни вещи, които иначе стоят разхвърляни в апартамента ви.

Сложете си френски прозорци

Френските прозорци са идеални за малките жилища, тъй като пропускат повече светлина и въздух, освен това са израз на отличен стил и изтънченост. Ако имате възможност да остъклите с тях цяла една стена, ще можете постоянно да се радвате на пейзажа отвън.

Сложете плъзгащи се врати

Плъзгащите се врати са наистина подходящи за малки апартаменти, тъй като не се нуждаят от място за отваряне. Освен това изглеждат много стилно, особено ако са в приятен цвят и контрастират на интериора.

Изхвърлете ненужните вещи

Ограниченото място за съхранение в малките жилища налага поне веднъж годишно да преглеждате всичките си вещи и да изхвърляте ненужното. Ще се изненадате колко много свободно пространство ще се освободи след този процес.