Едва ли има нужда да споменаваме колко важно за всеки един човек е леглото. То е свещеното пространство, в което спим през нощта, релаксираме, четем, гледаме филми, дори понякога си похапваме за ужас на по-консервативните членове на семейството. Ако леглото не е удобно, последствията могат да са доста негативни – от дискомфорт и безсъние, до схващания и болки в тялото.

Факторите, които дефинират доколко една подобна мебел е подходяща за нас, са много и индивидуални, но въпреки това в настоящето изложение бихме искали да отличим една конкретна, която често бива пренебрегвана. Изборът на дъска за легло е в топ три на най-важните дейности, които трябва да обмислим внимателно, когато си купуваме ново такова. За какво точно трябва да следим, можете да разберете от следващите редове.

Избор на подходящ материал за дъска за легло

Материалът е основната характеристика, която следва да окаже влияние на избора на дъска за легло. Всеки един от наличните на пазара варианти покрива в различна степен съотношението “удобство – дизайн – функционалност”.

Като най-често срещани варианти на дъските за легло можем да посочим тапицираните такива, дървените и железните. При първия вид тапицерията може да е от плат или от кожа, като платнените са едновременно удобно и стилно решение, докато кожените са по-скоро интериорен похват, който дава заявка за елитарност и висок стандарт, а не толкова за комфорт. Дървените дъски са подходящи за по-традиционен тип обзавеждане, а железните – за придаване на модерен градски привкус и индустриален вид на помещението.

Освен тези относително чисти откъм материал варианти, съществуват и различни комбинации от дърво, пластмаса и метал, които са по-евтината и достъпна, но значително по-нетрайна алтернатива.

Избор на желан размер дъска за легло

Размерът също има значение при избора на дъска за легло, като в общия случай трябва да го съобразите с височината на хората, които ще спят в него. Препоръчваме да се спрете на модел с облегалка, което подобрява значително усещането за удобство и позволява заемането на по-естествена позиция на тялото. Облегалката трябва да е с няколко сантиметра по-широка от основната дъска за легло, а по-голямата височина е за предпочитане..

Избор на подходяща форма на дъската за легло

Изборът на дъска за легло в квадратна или правоъгълна форма е класически и предпочитан от повечето домакинства. В последно време обаче се забелязва тенденцията на навлизане на по-стандартни варианти като кръгла и овална. Последните са иновативно интериорно решение, което придава класен вид на всяко помещение, но поради спецификата си изискват повече място от аналогичните алтернативи. По отношение на удобството няма голяма разлика, стига отново големината на леглото да е съобразена с височината на хората, които ще спят в него.

Държим да отбележим, че съществуват други елементи, с които да се съобразите, когато си търсите ново легло, като изборът на дъска далеч не е единственият компонент. Съобразете още височината и матрака му, както и дали искате да се впуснете в екзотика откъм аксесоари, като си добавите подходящ за интериора ви балдахин.

Леглото е важно, защото там неизменно преминават часове от денонощието ни, което в контекста на човешкия живот придобива още по-голям смисъл. В допълнение, изборът на дъска за легло има пряко отношение към степента на удобство, затова нека не го пренебрегваме.

дървена дъска за легло
дървена дъска за легло
дървена дъска за легло
текстилна дъска за легло
ратанова дъска за легло