Изборът на подова настилка за дома се свежда главно до външния вид. Но що се отнася до избора на подова настилка за банята, нещата стоят по малко по-различен начин, тук избора става по-труден. Тя не само трябва да изглежда добре и да подхожда на стените, но и трябва да издържа на влага. Влагата в банята е нещо абсолютно нормално, тя е навсякъде – по земята, стените, тавана. Тя бързо ще съсипе подовата настилка, ако не я подберете внимателно. Ето защо ние от Кърти Чисти Извозва решихме да Ви дадем няколко идеи при избор на подова настилка за баня.

Порцелови и керамични плочки

Важно е да отбележим, че порцелапа и керамиката не са един и същ материал. Порцеланът е изработен от по-плътна глина, пече се по-дълго време на по-висока температура. Порцеланът е непорест и непромокаем за вода и газ и е отличен изолатор. Докато при керамичните плочки цвета и разцветката се формира от най-горния слой, който се изпича. Минусът на порцелановите плочки обаче е в това, че могат да бъдат доста хлъзгави, особено когато са мокри.

Плочки от естествен камък

Подовата настилка за баня от естествен камък е много добър избор, стига да можете да си го позволите обаче. Той е твърд, издръжлив и изглежда изключително стилно. В някои отношения, камъкът може да бъде изключително хлъзгав, когато е мокър, затова Ви съветваме да търсите камък, който е текстуриран. Естественият камък осигурява луксозен, висок клас изглед на банята. Предлага се в много красиви възможности като мрамор, гранит, травертин и други.

Ламиниран паркет

Много от Вас сигурно се чудят, какво прави ламинирания паркет, в предпочитани подови настилки за баня, но с правилни предпазни мерки за защита на дървената основа от влага, може да се използва без проблем. Ако дъските се монтират правилно, от специалист, влагата трудно би си проправила път надолу. Основното предимство на ламината е в това, че е изключително бюджетно решение, има голямо разнообразие от разцветки и е лесен за почистване.

Бетонна настилка

Бетонната настилка за баня е подходящ вариант, колкото са подходящи и порцелановите и керамичните плочки – основно че се почистват лесно и не могат да се повредят от водата. От другата страна обаче, бетонът е студен, може да бъде доста хлъзгав.

Благодарение на съвременната техника и технологии, днес има много повече възможности за избор на подови настилки за баня, отколкото в миналото. Днешните настилки за баня са много издръжливи, водоустойчиви и могат да издържат на почти всичко. Изборът оставяме на Вас.