Започвайки ремонт у дома има хиляди неща, за които трябва да помислим. Едно от най-важните неща е изборът на подова настилка. Всяка настилка си има своите предимства и своите недостатъци и вземането на решение не е никак лесно. В настоящата статия от кърти-чисти-извозва.com ще разгледаме основните видове настилки за под и се надяваме да Ви помогнем в избора.
Подовите настилки се разделят на дървени подови настилки, керамични подови настилки, каменни подови настилки и меки подови настилки.

Дървени подови настилки
Дървените подови настилки се характеризират с това, че са изградени от висококачествени естествени материали, които гарантират комфорт, уют, топлина и при правилно използване и поддръжка имат дълъг живот. Дървени подови настилки са масивен паркет, трислоен паркет или дюшеме.

Керамични подови настилки
Керамичните подови настилки се поделят на теракот, гранитогрес и клинкер, който не е особено познат у нас. Характерно за плочките е, че са подходящи за помещения с интензивно натоварване, както и за всички стаи, в които има влага като кухня, баня, тоалетна, перално помещение. Често използвани са и за коридора, в който се влиза с обувки и се налага редовно мокро почиставане, както и за терасата, тъй като са по – устойчиви на влага и темепратурни разлики от дървото. Керамичните настилки са идеални за подово отопление. Безшумни са, здрави, устойчиви и лесни за почистване. Основен техен недостатък е, че създават студено усещане при ходене.

Каменни подови настилки
Характерна особеност на каменните подови настилки е ,че са устойчиви на влага и на износване. Минусът им е, че трябва да се пазят тъй като повечето видове камъни са лесно нараними. Друг минус е студеното усещане при ходене, което обаче може да бъде компенсирано с подово отопление. Подовите настилки от естествен камък като мрамор, гранит, травертин вснасят неподправена естествена красота в интериора.

Меки подови настилки
Меките подови настилки като мокет и килим също имат редица предимства. Основното разбира се е това, че създават топло усещане при ходене, добър изолатор са, меки и удобни. Килимите придават уют и комфорт на помещенията и могат да се изпозлват като интереорен акцент. Меките настилки гарантират и добра шумоизолация.