Водата и влагата са сред едни от основните причинители на трайно увреждане на стени, помещения и в не редки случаи на целият дом.

Истината е, че при неправилни строителни или ремонтни дейности, както и при пропускане на частта по хидроизолация, могат да настъпят сериозни проблеми във времето, които да струват скъпо на обитателите.

Все пак, ако приемем, че вече имате проблем и се нуждаете от услуги по хидроизолация на жилището, то има адекватни решения. Специалисти по строително-монтажни дейности, могат да посетят обекта Ви, да анализират проблема и да представят адекватно решение.

В тази статия ще Ви представим частите от жилищатао, които са най-податливи на влага и местата, които сериозно трябва да се помисли да бъдат хидроизолирани.

Мазета на блокове, къщи и постройки

Солидните бетонови основни на Вашето жилище са твърди, но могат да се появат цепнатини и пукнатини. Бетонът, като структура, е порест и може да се появи цепнатина, по която да се пропуска вода. Не случайно, при построяване на нова къща, спешно се хидроизолира приземния етаж или мазето. Ако това не е направено във Вашият случай е добре да го направите. За целта ще Ви трябва екип по кърти чисти извозва, който да изкърти и почисти местата, където се просмуква влагата. В не редки случаи може да се наложи да се кърти по на дълбоко, за да се премахне източника на влага. След това съществуват няколко начина, чрез които да направите водоустойчиво мазето. Често, два начина действат в перфектен унисон. Според строителния код, всичко, от което се нуждаете е мека мембрана, която пречи на подземните води да влязат в контакт със стените и да създадат пространство за „дишането” на стената. Ползва се и бетонен уплътнител, който предотвратява влага и подпочвени води да нахлуят в жилището. Естествено в днешно време има много голямо предлагане и много методи и технологии, които могат да свършат работа, но тук вече зависи и от цена и бюджет, който можете да отделите.

Изолация на покриви на къщи, блокове и други постройки

Покривът, както сами се досещате, е с пряк достъп към дъжд, сняг, градушка, вятър, удар от летящи отломки и трябва да бъде изключително добре структуриран, за да Ви защити. Трябва да се уверите, че комините, капандурите, вентилационните отвори са правилно запечатани и работят ефективно, тъй като във времето могат да пропуснат влага и това да доведе до дискомфорт в домът Ви. Точно поради тази причина покрива е най- уязвимита на теч част от жилището. За покрива има най-много видове хидроизолация между които можете да избирате.

Външни стени – както при мазето, външните стени са податливи на атмосферни условия. Съществуват смеси, които правят така, че стените да са водоустойчиви и хидроизолирани. По този начин домът Ви ще е максимално защитен, особено ако къщата Ви се намира край река, това е чудесен вариант.

Улуците – и те, както и каналите трябва да са свободни от препятствия и водата добре да се стича. Често се налага да бъдат почистени, тъй като при кални дъждове се натрупва мръсотия, която пречи на стичането на водата. Ако се налага ремонт на стара сграда и настоящите улуци са корозирали, то Ви съветваме да помислите по тяхната подмяна възможно най-скоро.

Вратите (външните) и прозорците

Рамките на вратите и прозорците могат да набъбнат при влажно време. Това се отнася предимно за дървените конструкции, дървените рамки. Ако прозоцрите са монтирани неправилно, то това може също да доведе до проблем, до пропускане на влага и в този случай също се налага добра хидроизолация.

Истината е, че липсата на хидроизоация в домът Ви може в даден момент да доведе до сериозни щети. Понякога могат да бъдат сериозно нарушени основите и това да предизвика нуждата от основен ремонт.

Не бива да се пренебрегват проблемите с влагата и именно поради тази причина е важно да търсите специалист, който периодично да анализира текущото състояние на къщата Ви, дали тя е добре изолирана и дали се нуждае от ремонтни и подобрителни дейности.

Жилищата, който има проблем с теч и влага, може да изгубят голяма част от стойноста си.

Много експерти съветват собствениците на подобни жилища да вземат мерки веднага, тъй като колкото повече се бавят, толкова по-сложно и по-скъпо става изолирането и отстраняването на подобни проблеми във времето.

Поне в България не липсват фирми и строителни екипи, които оперират в този бранш, т.е. лесно можете да попаднете на кадърни майстори, работещи с качествени строителни материали за хидроизолация.