В наши дни поставянето на соларни панели на къщата, вече не е научна фантастика или непостижима задача, и ако досега не сте се замисляли да го направите, може би вече е време. Соларните панели всъщност предстaвляват изключително изгодно и екологично решение, което ще Ви позволи да оползотворявате слънчевата енергия, а същевременно и ще Ви спести и доста голяма част от текущите сметки. Истина е, че първоначалната инвестиция може да изглежда сериозна, но напълно си заслужава, защото бързо ще си я възвърнете. Ето защо в настоящата статия решихме да споделим с Вас какви са предимствата на соларните панели.

Значение на соларни панели

Какво представляват соларните панели – най-общо казано т.нар. соларни панели или колектори представляват технология за прихващане на слънчевата радиация и превръщането ѝ в топлинна енергия, която може да се използва и за затоплянето на водата. Най-разпространени са три вида слънчеви панели – концентриращи с плоски панели и с вакуумни тръби. На пазара вече се предлагат и далеч по-сложни като устройство и функции слънчеви панели, които задвижват топлата вода, поддържат определена зададена температура и прочие полезни функции.

Предимства на слънчеви панели

Ако трябва да изброяваме обаче, най-големите предимства на слънчеви панели за производството на енергия са няколко. На първо място те използват изцяло слънчевите лъчи и затова енергията, която произвеждат, е напълно безплатна. През лятото, а дори и пролетта и ранната есен, тези панели могат да осигурят 100% от топлата вода, която Ви е нужна у дома.

Използвайки слънчеви панели, щадим природата, защото зелената слънчева енергия е чиста и не отделя вредни вещества, с които да замърсява околната среда. Не се хабят природните ресурси, не се застрашава здравето на хора или животни.

Много важно е да посочим и че не сте обвързани с повишаването на цените на тока, газа, на топлата вода и парното. След като веднъж сте вложили определени средства в първоначалната инвестиция, бързо ще си ги възвърнете и няма да имате бъдещи разходи.

Соларните панели имат дълъг живот и лесна поддръжка. Можете да монтирате колкото панели желаете и в последствие да добавяте нови, ако решите, че имате нужда. Свързването към водопроводната мрежа е лесно и не изисква големи разходи.

Соларни панели през зимата

Един от митовете е, че соларните панели ще Ви вършат работа само през лятото и инвестицията не си заслужава, но това далеч не е така. Те могат да работят успешно и през зимата, стига да са добре проектирани, така че специално покритие да улавя инфрачервените лъчи от спектъра на слънцето, превръщайки ги в топлина. По този начин дори и в дните с по-малко или липсващо слънце, соларните панели пак продължават да изпълняват своята задача. Всъщност вече се предлагат дори соларни панели, които работят и през нощта. Не е задължително да живеете в къща, за да се възползвате от предимствата на соларните панели, защото те могат да бъдат поставени на всяка жилищна сграда, стига да успеете да убедите съседите си.