Влажното място или още по-лошо, непрекъснато капене от тавана, сигнализира за теч в банята. Ако имате второ етажна баня, проблемът може да е във водопроводна линия или в един от каналите за арматура. Поправянето на теч в банята може да бъде толкова просто, колкото подмяната на елемент от мивката или толкова сложно, колкото изрязването на част от тавана, за да се замени арматурата на дренажните тръби. Намиране на теч в банята може да бъде най-трудната част от задачата, предупреждават от КЪРТИ ЧИСТИ ИЗВОЗВА

Видове течове в банята

Ако течът в банята се появи като влажно петно, което редува с изсъхване и се появява отново на тавана, най-вероятно е в линия за източване. Ако на тавана има постоянно мокро място или ако капе редовно, проблемът най-вероятно е в тръбата за водоснабдяване под налягане.

Намиране на течове в банята и как да действаме при тяхната поява

За да откриете въпросния теч в банята, започнете, започнете с проверка първо най-лесните за достъп места. Това включва тръбите за подаване на вода към мивката и комода, капана на мивката и восъчния пръстен под комода. В по-голямата част от случаите течът в банята ще бъде на водопроводна връзка, където водопроводните тръбопроводи се закрепват или на съединенията в канализационните тръби. За течове на вода прекарайте пръсти по линиите, за да разберете коя от тях е влажна. За течове на капана включете водата в мивката, докато проверявате капана за изтичане на капки отдолу.

Намиране на скрити течове

Душът трябва да има подвижен панел за достъп, понякога разположен в стаята зад душовата стена, но канализационните канали, душовите канали и основната дренажна тръба, към която са прикрепени всички отводни канали, често са достъпни само отдолу. Ако сте елиминирали всички други причини за течове в банята, следващата стъпка е да изрежете малък отвор за достъп на тавана отдолу. Изрежете секцията от тавана с гипсокартон, където виждате доказателствата за теча. Ако връзката за дренажна тръба е директно отгоре, имате късмет.

За съжаление водата може да пътува по наклонена дренажна тръба и след това да образува теч в банята, като капе в ниска точка. Ако течът не е точно над мокрото място, може да се наложи да изрежете повече от гипсокартона на тавана, следвайки изпускателната тръба нагоре, докато откриете изтичащата връзка.

Фиксиране на течове

В някои случаи монтажът между водопровода и приспособлението е разхлабен и можете да опитате да го затегнете. Понякога една шайба в арматурата се износва и можете да премахнете старата шайба и да поставите нова, за да спрете теча в банята. Но ако това не отстрани проблема, следващата стъпка е да подмените целия монтаж.

Спрете водата в цялото жилище, извадете фитинга и го занесете в железарията, за да намерите подходяща замяна. Различните видове линии изискват различни методи за монтаж, така че се уверете, че имате подходящи консумативи, преди да инсталирате новата арматура.

Фиксиране на течовете на дренажната тръба

Повечето днешни дренажни тръби в банята са бял PVC (поливинилхлорид) или черен ABS (акрилонитрил бутадиен стирен). Някои капани на мивката обаче са хромирани или месингови и е важно да закупите резервни части от същия тип, същата конфигурация и размер. За да успеете успешно да фиксирате теч на дренажната тръба, като за начало извадете старите фитинги и ги занесете в железарията за сравнение. Премахването и подмяната на арматурата зависи от вида на тръбите. PVC и ABS фугите изискват специално лепило и грунд за закрепване на новите фитинги. Други видове тръби може да се нуждаят от шайби или да изискват водопроводна лента върху нишките, за да ги държат сигурно. Служителят в магазина може да ви помогне да закупите правилните консумативи.

 

Понякога течът не идва от банята на горния етаж. Преди да изрежете гипсокартона на тавана, проверете гумения багажник, който запечатва вентилационния стенд, където излиза от покрива. Ако влажността се появява само след дъжд, тя вероятно изтича около гумения багажник и пътува по тръбата за отдушника. Алтернативно, прозорецът на горния етаж може да изтича и водата да пътува по вътрешното рамкиране, докато стигне до мястото на тавана.

Надяваме се, че сме Ви били полезни с настоящата статия и сме Ви дали отговори на въпросите как да се справите с теч в банята.