Няма нищо по страшно от пожар във вашия дом. Дори след като пожарът е потушен, последствията от пожара, пред които трябва да се изправим на са леки. Освен, че мебелите и всичко ще е опожарено и унищожено, но и здравето на вашето семейство е в риск. Проблемите включват сажди, дим, химикалите използвани от пожарникарите, а щетите на дома са изгорелите и почернели стени. В тази статия ви представяме съвети какво е необходимо за почистване след пожар.

Почистване на сажди след пожар

Саждите и миризмата на дим са остатъците след пожар. Когато материалът не изгори напълно се появява голямо количество примеси на въглеродна основа. Текстурата на саждите е на маслена основа, защото във всеки дом има пластмасови предмети и изгарянето им води до отделяне на мазни молекули във въздуха. Ако саждите попаднат в дихателните пътища могат да представляват сериозна опасност за здравето. Ако примесите се натрупат човек може много да пострада. Но най-лошия ефект на саждите е да причинява рак и сериозни дефекти при раждане на новородено. Затова първа стъпка е почистване на сажди след пожар.

Идеи за почистване на стени след пожар

След пожара много неща са унищожени и ще трябва да бъдат заменени. Едва след като почистите след пожара ще знаете какво да замените в дома. Може да изглежда като досадна задача, но тя трябва да се извърши възможно най-бързо, тъй като отлагането й би влошило нещата. За да се справите с нанесените щети, ето няколко идеи за почистване на стени след пожар.

Необходимо за почистване на стени след пожар е нужно гумени ръкавици, препарати, гъби, топла вода, защитни очила и маски за лицето и очите и парцали за почистване. Процесът на почистване е първо като използваме прахосмукачката, за да премахнем саждите по повърхностите – подове, стени и тавани и др. Може да се използва обезмаслител, четка и шкурка.

Трябва да сте добре облечени преди да започнете почистването. Ръкавиците, очилата и маската трябва да се носят и да покриват колкото е възможно повече от лицето ви, за да не попаднат прах или сажди. След тази стъпка следва грундиране и шпакловане. Всички уреди трябва да бъдат дезинфектирани.

Димът – сложната задача за почистване след пожар

Димът е една от сложните задачи за почистване след пожар. Един дезодорант или освежител за въздух нямат силата, за да противодействат на лошата миризма на дим. За да се справите с дима, трябва да се използва нещо по-силно, за да се отстрани миризмата, която причиняват димните молекули във въздуха. Ето някои естествени способи, които могат да ви помогнат да премахнете миризмата от дим :
– Бял оцет – Белият оцет има силна миризма и може да се използва за почистване на всички засегнати повърхности
– Сода за хляб – абсорбира естествено миризмите и може да се остави в купа във всяка стая.
– Дифузер или ароматни пръчици– Дифузерът е един начин да намалим миризмата от дима. Може да сложим в дифузера тамян или други етерични масла, които имат доста силни миризми или да запалим ароматни пръчици.
По принцип справянето с миризмата след пожар е доста трудна задача, защото щетите са на молекулно ниво и решението е сложно, така че по някога е по-добре да се борави с експерти. Затова е по-добре да се обърнете към фирма за почистване след пожар.