Използваните химикали и препарати за премахване на миризма от мухъл и плесен е риск за здравето. За да го почистим можем да прибегнем до по-естествени и безопасни средства, които също биха били ефектни.
Веднъж щом откриете сив, зелен или черен мухъл и плесен по стените трябва да действате бързо, за да премахнете проблема.
Известни са много вида гъбички, които някои от тях са вредни за хората, тъй като техните спори и метаболитни отпадъци са алергенни или токсични и могат да причинят бронхит, астма и кашлица.
Продуктите от аптеката също могат да са много опасни за здравето. Те могат много бързо да се справят със миризмата на мухъл и плесен, но могат да бъдат и също толкова вредни за здравето. Те отделят летливи съединения, които при дишане увреждат клетките на дихателните пътища и, наред с други неща, увеличават уязвимостта към инфекции.

Какви варианти има за премахване миризма на мухъл и плесен

Първо трябва да отстраним мухъла и плесента, за да премахнем миризмата им. Ако скоро са се появили мухъл и плесен, тогава можем да ги премахнем с натурални продукти. Такъв продукт е например содата за хляб. Този естествен дезинфектант има много високо рН, което не позволява разпространението на мухъл и плесен в дома. Содата за хляб има много приложения и е безопасен за вашето семейство и домашните любимци. Тя абсорбира влагата, за да не се образува плесен. Това е алтернативен вариант за премахване миризма на мухъл и плесен. За да премахнете мухъл и плесен добавете една четвърт супена лъжица сода за хляб в бутилка със спрей и разклатете, докато се разтвори. Напръскайте плесенясалата зона с разтвор на сода за хляб и вода, след което използвайте четка за почистване, за да премахнете цялата плесен от повърхността. След това изплакнете повърхността с вода, за да премахнете остатъчните плесени по повърхността. Със содата можем да почистваме ъглите, където мухълът се възползва от всяка възможност. Мухъл и плесен има най-много по гумите върху вратите на хладилника, филтрите за климатика, дограмата или плочките в банята.
След почистване трябва да се вземат мерки, за да се предотврати повторното им появяване: подобрете вентилацията, почиствайте по-често и поддържайте повърхностите сухи.

Оцетът – друг начин за премахване миризма на мухъл и плесен

Друг начин за премахване миризма на мухъл и плесен е оцетът. Тъй като оцетът е кисел, с високо съдържание на рН, той действа, за да атакува структурата на мухъла, да го разруши и в крайна сметка да действа за премахване миризма от мухъл и плесен.

Оцетът е киселина, която може да убие много от плесенните видове. Содата за хляб често се използва заедно с оцета за премахване на различни видове мухъл. За премахване на мухъл може да използваме бял дестилиран оцет и да го изсипем в бутилка със спрей. Напръскайте оцета върху плесенясалата повърхност и го оставете да престои един час. Накрая, избършете зоната с вода и оставете повърхността да изсъхне. Миризмата от оцета трябва да се изчисти в рамките на няколко часа, но може да я потушите като използвате сок на лимон или да добавите етерични масла. Оцетът е решение за премахване миризма на мухъл от дрехи. Може да се използва и като омекотител за дрехи. Отново, голямото предимство тук е, че оцетът е естествен, нетоксичен почистващ препарат.