Големите градове в наши дни предоставят все по-малко възможности за озеленяване, с изключение разбира се на градските паркове и градини, които обаче са прекалено недостатъчно. Затова днес ще поговорим за за това как да си направим приказна градина на покрива. Всъщност когато кажем покривно озеленяване или градина на покрива,  повечето хора си представят, че става въпрос само за поставяне на цветя на балкона или нареждане на саксии с растения по периферията на тераси и покриви. Разбира се, това също е решение, подходящо за повечето малки тераси в жилищните блокове, но терминът означава нещо съвсем друго.

Всъщност в града има толкова много покриви, които не се използват ефективно – покривите на сградите, голяма част от които са плоски и лесно биха могли да се превърнат в истински приказни градини на покрива сред бетонната джунгла. Създаването на подобна био среда върху една сграда обаче, изисква определени технически познания, за да може да функционира правилно градината, да не създава течове, заблатяване или преливане при обилни валежи, задръстване, да не падат опасни части от нея при вятър и прочие.

Какво е необходимо за градина на покрива

Чудите се какво Ви е необходимо за да имате и Вие градина на покрива? Три са основните компоненти за направата на градина на покрива – хидроизолация на покрив, дренаж и субстрат за зелени растения. Едва след като изградите всичко това следва и самото озеленяване. Не забравяйте също така и, че едно растение би загинало по-скоро от прекомерно задържане на вода в корените, отколкото от засушаване. Затова и в дъното на всяка саксия има отвори за дренаж. Всъщност дренажът представлява мембрана, която задържа определено количество вода, необходимо за растенията, а в същото време има и отвори за бързото оттичане на излишната течност.

Избор на почва за растения

Следва полагането на субстрат, който в по-голямата си част трябва да е минерален. С други думи не можем да използваме обикновена почва, тъй като тя няма необходимите дренажни качества. Субстратът трябва да бъде приготвен според вида растителност, която ще поставим в последствие, да абсорбира бързо водата при прекомерни валежи, но в същото време и да задържа хранителните вещества, необходими за растенията.

Видове зелени покриви

Според вида на конструкцията, която искате да озелените, зелените покриви се делят на два основни вида – екстензивни и интензивни.

Екстензивни зелени покриви

Екстензивни зелени покриви са с дебелина на субстрата от 7-8 см и малко тегло. Подходящи са за наклонени покриви, за такива с ограничена товароносимост, или големи покривни пространства. Това също така е и една икономична система с минимална поддръжка.

Интензивни зелени покриви

От своя страна интензивни зелени покриви са всички останали, които са с дебелина на субстрата над 15 см. Те са подходящи за трева, храсти, малки дървета и прочие. При тях могат да се използват най-различни декоративни растения в комбинация с различни настилки от павета, плочки и др.

След като вече сме подбрали и изградили подходящата инфраструктура върху покрива, спокойно можем да преминем към избора на растения за нашата градина.