Ако сред щастливите собственици на къща с двор, със сигурност искате да обособите в него местенце за релакс или весели събирания с приятели. Да, става въпрос за старомодните беседки, в които в детството си се събирахме с приятелите в парка. За съжаление в наши дни парковете в любимата ни столица се броят на пръстите на едната ни ръка, а спокойните и скрити от погледите беседки отдавна вече са само спомен.

Ако имате желание обаче много бързо можете да възродите този спомен и и да си направите сами ръчно изработена беседка за двора. Формата и размерът на Вашата беседка естествено ще зависят от наличното пространство, а материалите можете да закупите от големите строителни вериги. Най-често използваният и лесен за работа материал е дърво и затова днес ще се спрем именно на дървена беседка.

Как да си направя беседка за двора

За целта първоначално определете мястото, на което ще е разположена Вашата ръчно изработена дървена беседка, като е препоръчително размерът на основата ѝ да е поне 2 х 2 метра. Подравнете терена и поставете основите, за които можете да използвате и плътни палета, върху които да заковете декоративни летви. След като вече се оформи квадратната или правоъгълна основа, трябва да започнем с изграждането на подпорните стълбове. За целта в четирите ъгъла монтирайте дебели греди с височина около два метра, като ги закрепите стабилно към палетата с дебели винтове. В горната им част монтирайте напречно същите по дебелина греди, като оформите отново рамка между стълбовете, върху която ще се позиционира покривът.

За запълване на страниците можете да използвате декоративни пана от дървени летвички, които ще образуват стените, като разбира се не пропуснете да оставите едната страна празна за вход към вътрешността на Вашата ръчно изработена дървена беседка за двора.

Покривът на дървената беседка, оформете от по-дебели летви, закрепени върху рамката през разстояние от 10 см, а отгоре монтирайте влагоизолирани плоскости, оставяйки известна част да стърчи като стрехичка.

Дървена беседка за двора - обзавеждане

Вече имаме оформяща се ръчно изработена дървена беседка за двора и е време да помислим за вътрешното ѝ обзавеждане. Тук спокойно можете да използвате готови дървени пейки, разположени П-образно отвътре по затворените стени, а между тях да поставите стабилна маса.

Тъй като почивката в беседката или събиранията с приятели най-често се случват привечер, хубаво е да помислите и за осветление. Стилен фенер от ковано желязо би прилегнал идеално на дървената Ви беседка, но можете да използвате и разположени на различни нива соларни лампи.

За повече прохлада в летните вечери е добре да помислите и за външно озеленяване с подходящи увивни растения, чиито листа с времето ще образуват още едни естествени стени и ще придадат потайност на Вашето местенце за почивка.