Откритите балкони и тераси са едно красиво архитектурно допълнение към всяка сграда, но от друга страна винаги са били предизвикателство пред компаниите, предлагащи продукти за лепене на керамични плочки. Хидроизолации, полимерно модифицирани лепила и различни аксесоари като хидроизолационни ленти например, са част от арсенала, който компаниите предлагат в борбата срещу влагата и атмосферните влияния, на които са подложени нашите открити тераси, а днес ще разгледаме няколко причини, които налагат употребата им. Superkartachi.com Ви дават няколко съвета за това как да си направим хидроизолация на тераса.

Важни етапи при полагагане на хидроизолация на тераса

Ясно е, че балконите и терасите са постоянно изложени на различни предизвикателства, като влага, ултравиолетови лъчи, киселинен дъжд, механично износване и постоянно напрежение, породено от температурните промени. За да можем да разчитаме на дълготрайно покритие трябва да осигурим неговата абсолютна водонепроницаемост. Процеса по полагане на хидроизлация на тераса се състои от няколко важни етапа, които не трябва да пропускате.

Ако Вашата тераса е покрита със слой мозайка или плочки, залепени с традиционен циментов продукт, трябва да знаете, че циментът е силно хигроскопичен материал. От друга страна обаче, една от основните съставки на традиционните продукти за хидроизолация, предназначени за лепене на плочки е именно циментът. Обикновено на терасата имаме няколко отделни слоя. Първият е самото керамично покритие с циментова фугиращата смес. Гранитогресът е водонепропусклив и е изключително подходящ материал за хидроизлация на тераса, но със сигурност не можем да очакваме това от фугиращата смес. Именно тук е първата критична точка за проникване на влага под плочките. Естествено на пазара се предлагат се различни продукти за допълнителна обработка на фугите, които гарантират по-голяма водонепропускливост, но това далеч не може да бъде дълготрайно решение на проблема.

Хидроизолация на плочки - избор на циментово лепило за плочки

За да имате качествена хидроизолация на тераса е необхоидмо да изберете и качествено циментово лепило за плочки, което лежи в основата в качествената хидроизолация. След плочките следва избор и полагане на слой циментово лепило. Ако влагата е успяла да проникне през фугите, тя попада в този слой лепило, който също е хигроскопичен. Допълнително усложнение може да е сезонът, защото когато това се случва през зимата и температурите са ниски, водата ще замръзне. Замръзвайки тя се разширява и, ако лепилото не е достатъчно гъвкаво да понесе това разширяване, постепенно се разрушава. Това разбира се неминуемо води да отлепване на плочките от пода на терасата. При циклично променящи се температури обаче – ниски през нощта и силно нагряване от слънцето през деня, крайният ефект може да бъде същия. Това означава, че ако лепилото за плочки не е достатъчно еластично да поеме тези циклични разширения, слоят ще се разруши и водата ще проникне под покритието.

За щастие съществува решение на този проблем и то се крие в иновативните продукти, които да могат да устоят на цикличните разширения и свивания, които не са хигроскопични, не поемат влага и осигуряват надеждна хидроизолация на тераса. За да бъде Вашата тераса освен красива и добре хидроизолирана, просто трябва да обърнете внимание на материалите, които използвате.