Дървения под е един от най-разпространения вид подова настилка. Колкото и здрав да е той обаче, винаги са подложени на щети. В сравнение с другите подови настилки като плочки и камък той е сравнително мек и слонен на повреди и драскотини. Днес ние от Кърти Чисти Извозва решихме да дадем няколко насоки за това как да поправим надраскано дюшеме.

В зависимост от състоянието, в което се намира дървения под, той може да изисква много сериозни усилия и средства, а ако е в прекалено увредено състояние, в повечето случаи най-добрият вариант е къртене на дюшемето и монтиране на ново.  За целта ще се наложи да преместите всички мебели, там където няма да Ви пречат.

За нещастие обаче, колкото и да поддържате пода в изрядно състояние, той е естествен материал и е подложен непрекъснато свиване и разширяване. Дървесината се състои от естествени влакна, които според температурата и влажността на въздуха, променя своето състояние.

Това, което винаги трябва да имате предвид е, че водата е враг номер едно на дървените подове. Тя може да повреди покритието, да остави различни петна, а в най-лошия случай да изкриви дъските или да доведе до образуването на мухъл.

Ако покритието на дървения ви под е нарушено Ви съветваме първоначално внимателно да почистите малка част от подовата настилка с помощта на препарат за почистване за дърво. След, като внимателно сте отстранили нечистотията по пода, вземете фина шкурка 120мм и започнете внимателно да обработвате засегнатата повърхност. След, като приключите и с тази задача нанесете полиуретаново покритие и изчакайте 24 часа. След тези 24 часа повъхността на дървения под трябва да изглежда гладка. Можете да изпробвате покритието, като използвате монета и се опитате да надраскате леко – ако сте си свършили работата правилно, не би трябвало покритието да се отлепва или лющи.