На село прикритието на двора е нещо нормално. Свикнали сме да виждаме високи огради, зад които спокойно върви живота на обитателите на дома. Но в града това, като че ли не е съвсем така. Има много квартали, в които къщите са по-открити, а дворовете са с ниски огради. Това обаче не само, че не гарантира интимността и поверителността на обитателите, но и може да се окаже заплаха за сигурността им. Освен това не е много приятно да седнете вечер на спокойствие да виждате любопитните погледи на минувачи и съседи.

Вариант е да сложим ограда, но тя не винаги е естетически добре издържана и красива. Ето защо е важно да помислим как да я прикрием, така че да си гарантираме красивия ѝ вид, но и да съумеем да се скрием.

Вижте няколко идеи, за това как да скрием оградата на двора на къщата, за да направите и Вашия двор по-спокоен, сигурен не на последно място – по-красив, удобен и уютен.

Екстериорни идеи за скриване на дворни огради

Дървена решетка за двора – Дървената решетка за двора не само добавя архитектурен интерес, но и създават уединение. Така хем няма да претрупате двора, а и ще осигурите деликатно прикритие.

Ограда с покрив за двора – Ограда за двора с покрив е подходящо решение за много малки дворове или открити тераси. Реално имате дървена ограда, която преминава в покрив. Така си гарантирате не само прикритие от хорските погледи, но и сянка.

Тухлена стена за двора – Тухлената стена за двора е класическо решение за ограда, но бъдете креативни. Добавете някакъв елемент, който да я различава. Това може да е бамбуков панел отгоре, дървени пръчки или просто по-различен цвят тухли.

Дървени дъски за двора – Още едно класическо решение, с което няма да сбъркате. Днес може да намерите изключително разнообразие от модели, цветове, с различни материали и височини. Важно е да съобразите архитектурата на къщата и на околните сгради, за да се впишете най-добре в тях.

Вертикална градина за двора – Понякога функция на дизайна може да бъде многоспектърен, нещо, което е особено полезно в малки пространства. Така, ако сте „залепени” за двора на съседите, издигнете стена, която да играе ролята и на вертикална градина за двора.

Дървени панели за двора – Това е един сравнително бюджетен и лесен начин да скриете грозната ограда. Може да съедините няколко панела и да ги боядисате или да ги оцетите в разнообразни цветове.

Параван за двора – Ако имате грозна ограда, но нямате бюджет за ремонта ѝ, най-лесният начин е да сложите параван пред нея. Той може да бъде дървен, от бамбукови пръчки или плат. Всичко е въпрос на личен избор.