Освен избора и покупката на нов бойлер, важно е да знаете как ще се извърши неговият монтаж. Всъщност в наши дни повечето търговски вериги предлагат и услугата монтаж на бойлер, но това не е задължително, особено ако сте избрали устройство от някое малко магазинче. Ако нямате възможност да потърсите помощта на ВИК майстор, ще Ви се наложи да монтирате бойлера сами. Това не е толкова трудно, но трябва да имате предвид няколко важни неща. Ето ги и нашите съвети за това как да сменим бойлера в банята сами.

Как да сменим бойлера в банята

На първо място обърнете внимание на крепежните елементи. Независимо дали бойлерът е вертикален или хоризонтален, те са основно средство при монтаж на бойлер. Това е много отговорна задача, която ще Ви гарантира, че бойлерът няма да се стовари на пода, или дори върху самите Вас. Хоризонталните бойлери са много по-трудни за монтиране, но поради ограничената жилищна площ те се оказват много търсени, тъй като се монтират горе, близо до тавана и това спестява място.

Най-вероятно преди да се наложи да смяна на бойлер, вече сте имали друг такъв и има определено място за него. Ако обаче искате да монтирате бойлер там, където никога досега не е имало такъв, тогава първо трябва да подготвите съответните изводи от към водопровода, а след това да монтирате бойлера. Задължително трябва да обърнете внимание за това коя тръба е за топлата и коя е за студената вода, защото при неправилно свързване може да се стигне до сериозни повреди. Също така много важно е при монтаж и демонтаж на бойлер, токът да бъде спрян за да се избегне евентуална злополука.

Монтаж на бойлер – как да се справим сами

Много хора, които се опитват да монтират бойлера сами пропускат да поставят възвратна клапа. Това също е един от задължителните елементи при монтаж на бойлер. Клапата играе много важна роля за правилното функциониране на уреда и е предназначен е да помогне за освобождаване на натрупалото се налягане вътре, ако по някаква причина това се е случило. Възвратната клапа може да защити бойлера от повреда, а в по-тежки ситуации дори може да предотврати взривяването му от високото налягане. Той обаче много често се монтира погрешно, което може да му попречи да изпълнява задачата си. Важно е да знаете, че той си има конкретно място – на самия бойлер, на тръбата за студената вода и никъде другаде.

Последната стъпка при монтаж на бойлер, преди той да е окончателно готов за експлоатация е свързването му към електрическата мрежа. Тази стъпка също трябва да се прави с изключително внимание и, ако нямате достатъчно познания, добре е да не се опитвате да го правите сами, а да се доверите на опитен техник.