Монтажа на вентилатор на тавана е начин да намалите сметките си за енергия, без да жертвате комфорта. Инсталацията на вентилатора е чудесна алтернатива на климатика и може да стане само за няколко часа.

Вентилатора на тавана се върти по-бавно от настолния вентилатор, но това не го прави по – малко ефективен. Охлаждането с вентилатор е много по–добър избор спрямо климатика, защото това става по естествен и безвреден начин. По тялото ни има потни жлези, които отделят вода от организма ни, благодарение на което, тялото ни поддържа постоянна температура. Вятърът, който идва от вентилатора на тавана ускорява потенето на организма и по този начин тялото се охлажда по-бързо.

Вентилатор за таван цена

Освен това вентилаторът на тавана е икономичен, което значи, че ще спестите от електричество, а самият уред съвсем не е скъп – цената му е десетки пъти по-ниска от цената на климатик.

И ако досега сте пренебрегвали този забравен уред, може би е време да се замислите, дали да не го върнете у дома. Не е нужно да сте майстор, за да сложите и сами вентилатор на тавана.

Монтаж на вентилатор за таван

Ето няколко стъпки и съвети, как да стане това:

За да намалите риска от наранявания и материални щети, следвайте правилата за безопасност – прочетете указанията, изключете захранването в кутията преди да започнете, проверете дали няма някакви пречки на мястото на инсталиране.

Да започнем с няколко основни инструмента, които е добре да имате под ръка.

  • Гаечен ключ
  • Акумулаторна бормашина с дълъг бит
  • Тестер за напрежение
  • Резачки за жици / лентови
  • Клещи
  • Отвертки
  • Изолационна лента
  • Стълба
  • Очила за безопасност

Изборът на място за монтаж е също толкова важен, колкото и този на самия вентилатор на тавана. Правилното местоположение гарантира Вашата безопасност, както и производителността и ефективността на вентилатора. Когато избирате място за инсталиране, имайте предвид височината на тавана, дължината на самия вентилатор, както и големината на перките. Вентилаторът за таван трябва да бъде монтиран на място, където перките са на поне 2 метра от пода, а перките трябва да са на 30 см. разстояние от най-близките обекти или стени.

Как да инсталирам вентилатор за таван

Преди да пристъпите към процедурата по инсталиране на вентилатор за таван е необходимо да изключете захранването на тока. Закрепете висящата скоба с два дълги винта включени на стабилна част на тавана, която трябва да може да издържи товар от поне 30 кг. Винтът трябва да е добре завит в тавана.

Внимателно повдигнете вентилатора и наместете ябълката на носещия прът на определеното за това място и я натиснете докато щракне.

Свържете с електричеството. Ако нямате знанията и компетентността да го направите, задължително се обърнете към квалифициран електротехник.

След това свържете вентилатора и фиксираното окабеляване чрез буксата за бърза връзка. Сложете скобата със защитната капачка.