Епоксидната смола предлага възможности за художествена и занаятчийска обработка, които трудно могат да бъдат сравнени с други материали. Комбинацията от епоксидна смола и дърво може да се използва по много и разнообразни начини: от бижута, подложки, подноси, ножове от смола, дъски за сърф, пепелници, калъфи за телефони, плотове, маси и много, много други. В настоящата статия ще ви представим как се работи с епоксидна смола за дърво.

Епоксидната смола – факти

Най-просто казано, епоксидната смола се състои от смола и втвърдител. Само, когато тези две части се смесят заедно в точно определено съотношение, само тогава се появява нужния ефект и точната химична реакция. В края на тази реакция, след определен период от време, материалът се втвърдява напълно, ако всичко е направено правилно. Напълно втвърдената епоксидна смола е изключително устойчива на надраскване и вода, както и е имунизирана срещу разтворители и много видове химикали. Когато работите с епоксидна смола, пътят към наистина успешен краен резултат е чрез възможно най-добрата комбинация от следните фактори:

  • Добре подготвени повърхности;
  • Смесване на точни пропорции на материалите;
  • Подходяща работна среда.

И най-важното… не бъркайте епоксидна смола с полиестерна смола!

Втвърдяване на епоксидна смола

Веднага след смесването на двата компонента се задейства химична реакция, по време на която топлината се отделя от сместа. За определен период от време се извършва трансформация от течно до напълно втвърдено състояние. Точното време, за да се осъществи това втвърдяване на епоксидната смола, обаче е различно и зависи от няколко фактора: температура на околната среда, какъв тип и с каква температура е смолата и каква е дебелината на покритието.

Епоксидна смола за дърво – за какво да внимаваме

Когато използвате епоксидна смола за дърво, трябва да внимавате за състоянието на дървото, тъй като то реагира на различните нива на влажност на околната среда. Дървото променя обема си, според количеството влага в него, затова е важно то да е добре изсъхнало, за да предотвратите бъдещи проблеми.

кърти чисти извозва
кърти чисти извозва

Ето и как се работи с епоксидна смола за дърво

Подготовка на дървото при работа с епоксидна смола

За да сте сигурни, че епоксидната смола ще се съедини перфектно с дървото е необходимо да вземете под внимание няколко фактори. Дървото трябва да бъде максимално добре почистено и сухо, но не и максимално изшлайфано, защото грапавината ще подсигури доброто сдвояване на двата материала. Това, което определено трябва да отстраните предварително, са остатъци и примеси като мазнина, масло, пръски восък или подобни вещества върху дървената повърхност. Прахът, който вече е налице или е създаден чрез шлайфане, може лесно да се отстрани с прахосмукачка или ръчна четка. След това навлажнете памучната кърпа без власинки с подходящ разтворител и внимателно избършете повърхността с нея.

Ограничите площта на потока на епоксидната смола

Следва да ограничите площта на потока на епоксидната смола, така че никаква смола да не може да преминава през ръба на повърхността, която ще се обработва. Преди обаче да можете да започнете да изливате епоксидната смола върху дървото, е необходимо да изравните повърхността, това може да се осъществи с помощта на дървени блокове или други помощни средства. За да се избегне загубата на епоксидна смола, препоръчително е да се изчисли точното необходимо количество епоксидна смола, преди да задействате процеса на леене.

Правилно смесване и разливане на епоксидна смола

Правилното смесване на епоксидна смола и втвърдител има решаващо влияние върху крайния резултат. На опаковката на всяка една епоксидна смола, трябва да има упътване от производителя за това как точно да го направите. За да може епоксидната смола да се разпространи възможно най-равномерно върху дървесната повърхност, първо трябва да излеете сместа в спирална или зигзагообразна форма, започвайки от центъра на вашата детайл.

Мехурчета при работа с епоксидна смола

Като правило, след нанасянето на епоксидна смола върху повърхността, въздушните мехурчета почти винаги ще се издигат в сместа. Ако все пак не се махнат, можете да използвате по-голяма запалка или горелка. Но запомнете, че не трябва да насочвате пламъка прекалено дълго към определено място, тъй като сместа може да стане твърде гореща!

След, като се втвърди, можете да преминете към изливане на втори слой епоксидна смола. Този промеждутък обикновено трае приблизително 48 часа. Повечето епоксидни смоли обаче в идеалния случай трябва да бъдат напълно втвърдени след максимум 72 часа.

Мебели с епоксидна смола