Камина на дърва или камина на пелети осигуряват уютна топлина. Всяка от двете системи – камина на дърва или камина на пелети, осигурява уютна топлина. Коя ще изберете зависи от личния ви вкус и от практическите съображения. Но със сигурност ще можете да се отоплявате с камини на пелети и камини на дърва по екологично чист, икономичен и евтин начин. Преди да купите, разберете какви предимства можете да очаквате и какви недостатъци може да се наложи да имате предвид.

Пелетни камини - предимства и Недостатъци

Работата с пелетни камини ви предлага множество предимства: С камина на пелети не само се отоплявате евтино и екологично, но и изключително удобно. Можете със сравнително малко усилия да я включите да работи. Вградената технология за управление, например, позволява автоматично програмиране на желаната температура и времена за включване и изключване. Можете много лесно да си набавяте и съхранявате пелетите.

За съжаление при използването на пелетни камини има и недостатъци, които се конкурират с предимствата. При много модели има неспокоен пламък, шум от вентилатор, горивото е чувствително към влага, някои модели са много скъпи и постоянно изискват електроенергия.

Пелетната камина има предимства и недостатъци, но ако оценявате пелетните камини заради тяхната автономност, по-малкото изискване за поддръжка и положителния баланс на околната среда, тогава този тип отопление е точно за вас.

Камини на дърва - предимства и недостатъци

Камините на дърва създават уютна топлина, която не искате да пропуснете отново, след като я изпитате. Но какви са предимствата и недостатъците на печката на дърва. Предимствата са лесната инсталация, без технологии и електроники склонни към повреди, естествен пламък, голямо разнообразие и имат сравнително евтини разходи

Но недостатъците са, че трябва да се презареждат ръчно, създават голямо количество пепел, която редовно трябва да се почиства, дървесината се нуждае от място за съхранение и ръчно презареждане.

Камини на пелети или на дърва

Когато избирате камини на пелети или камини на дърва е важно да изберете такъв, който е с подходящ размер за помещението, което ще се отоплява.
Местоположението на уреда и комина може да повлияе на това колко добре се разпределя и запазва топлината във вашия дом. Повечето Камини на пелети или на дърва са по същество нагреватели и трябва да се поставят в стаята, където прекарвате по-голямата част от времето си. В идеалния случай трябва да има начин топлината да циркулира към останалата част от къщата, като вентилатор.
За безопасност и за максимална ефективност трябва да помислите за професионалист, който инсталира вашата камина на дърва или пелети, той ще оцени внимателно всичко – от вашия комин до защитата на пода.

Камини с водна риза

Ако проектирате или строите нов дом, помислете за инсталирането на Камини с водна риза. Чрез тях може да топлите няколко помещения, а ако вашата камина е свързана и с бойлер, ще си доставите и топла вода.