Тук ще намерите стратегии, които ще ви помогнат да спестите енергия през пролетта и лятото, когато времето е топло и се опитвате да запазите дома си хладен. Някои от съветите по-долу са безплатни и могат да се използват ежедневно за увеличаване на спестяванията ви; други са прости и евтини действия, които можете да предприемете, за да осигурите максимални икономии през пролетта и лятото.
Ако живеете в климат, където се охлажда през нощта, изключете охладителната система и отворете прозорците си, докато спите. Когато се събудите сутрин, затваряйте прозорците и щорите, за да уловите хладния въздух вътре в дома ви.
Научете повече за естествената вентилация и инсталирайте покривни прозорци, за да предотвратите натрупването на топлина през прозорците. Също така можете да се осведомите за обработката на прозорци и покрития, които могат да подобрят енергийната ефективност.
Дръжте дома си по-топъл от обичайното, когато сте далеч от него, и понижете настройката на термостата до 78 ° F (26 ° C), само когато сте у дома и се нуждаете от охлаждане. Един програмируем термостат може много да улесни задаването на температурите и грижите за вашето жилище.
Избягвайте да поставяте термостата на хладно място, когато включите климатика. Това няма да охлажда дома ви по-бързо, а в същото време може да доведе до прекомерно охлаждане и ненужни разходи.
Междувременно можете да използвате вентилатор на тавана, за да увеличите ефективността на охлаждане на климатика вкъщи.
Когато се къпете или се миете, използвайте вентилатора на банята, за да премахнете топлината и влажността от дома ви. Вашето перално помещение може също да се възползва от вентилацията. Уверете се, че вентилаторите за баня и кухня са вентилирани навън (не само до тавана).
Планирайте редовната поддръжка на вашето охлаждащо оборудване, в случая – на климатика ви. Научете повече за работата и поддръжката на вашия уред. Също така можете без проблем от много източници да се образовате с допълнителни съвети за ефективното функциониране на климатиците.
В горещите дни избягвайте да използвате фурната; по-добре използвайте микровълнова фурна или грил навън. Също така инсталирайте енергийно ефективно осветление, което е по-хладно. Само около 10% до 15% от електричеството, което осветлението с нажежаема жичка. Внимавайте и да не би да използвате осветление тогава, когато такова не е необходимо. Възползвайте се от дневната светлина, вместо от изкуствено осветление, но избягвайте и пряката слънчева светлина.
Друг съвет от екипа на кърти-чисти-извозва.com е: минимизирайте дейностите, които генерират много топлина, като например стартиране на компютър, открит пламък, работа на съдомиялна машина и използване на горещи устройства, като уреди за къдрене или сешоари за коса. Дори стереоуредбите и телевизорите ще добавят не малко количество топлина към дома ви.
Също така научете повече за избягване на натрупването на топлина в дома ви.
Много е важно да имате предвид начина, по който въздушният поток минава и изтича през това ви. Запечатайте пукнатините и отворите, за да предотвратите изтичането на топъл въздух във вашия дом. А и по този начин няма да изгубвате вече охладения въздух, така че климатикът ви няма да работи напразно на пълни обороти.
Добавете силикон или някакво метеорологично покритие, за да запечатате изтичането на въздух около пропускащите течение врати и прозорци. Успех!