При стартиране на ремонт у дома, една от първите задачи, която трябва да решите, това е изборът на подовата настилка. Най-разпространените и предпочитани подови настилки все още си остават теракота, ламината и паркета. В тази статия ние от КЪРТИ ЧИСТИ ИЗВОЗВА ще наблегнем на плюсовете и минусите между ламината и истинския паркет.

 

Разликите между двата вида подови настилки не е особено голяма на пръв поглед. Както ламината така и паркета, могат да ви осигурят красиви и трайни възможности за Вашата подова настилка у дома. Ето няколко неща, за които трябва да помислите при избора си:

Естествено срещу изкуствено

Една от най-големите разлики между двете е, че единия е направен от естествени, а другия от изкуствени материали. Истинския паркет е направен от твърда масивна дървесина, която е от първостепенно значение, когато става въпрос за климата в стаята. Докато ламината е изграден от множество слоеве от синтетични настилки, които са слети заедно и завършени с цифрово изображение.

Трайност

Ламинатът би бил по-издръжлив, тъй като в най-горния си слой е много твърд и устойчив на драскотини. Докато естественият паркет, направен от истинско дърво, е следователно доста по-мек. Това го прави по-податлив на драскотини и вдлъбнатини, отколкото би бил ламинирания под. Но погледнато от друга страна естествения паркет при правилна поддръжка – циклене, тониране и лакиране – може да издържи и 50 години, докато ламината не подлежи на обновяване, а директно трябва да се замени с нов.

Цена

Ако Вашият бюджет е по-събран Ви препоръчваме да изберете ламинирания паркет, който се поставя лесно и бързо, за чието поставяне не е необходимо да търсите специалист в тази област. Така бихте си спестили пари от монтаж. Докато ако изберете естествен паркет, цената му е пъти по-висока, поради естествените материали, а и ще е цяло чудо да успеете да го монтирате без необходими знания и практика.

Дизайн

Разбира се, когато сравняваме паркета и ламината има някои очевидни разлики. Ламината има неограничени възможности, може да имитира различни видове дървесина, камък, мрамор, гранит и т.н.  Докато истинския паркет Ви ограничава до избора на определен вид дървесна повърхност. Ако сте човек, който обича новото, модерното и съвременното Ви препоръчваме да изберете ламинат, но ако обичате комфорта, уюта, ретро стила – естествения паркет е точно за Вас.

И накрая не забравяйте да изберете правилния дизайн и шарки за подовата настилка, която да отговаря на декора на Вашата къща, а и на Вашите предпочитания.